Blog

Hoger scoren in Google

Auteur
comreg
Datum
16 september 2023
Hoger scoren in Google

Hoe komt jouw website zo hoog mogelijk in de zoekresultaten van Google? Dat is de vraag die we in dit blog behandelen. Wie denkt dat een hoge notering in Google enkel mogelijk is met een groot advertentiebudget, heeft het mis. Door op een goede manier zoekmachineoptimalisatie (SEO) toe te passen, kun je zonder veel geld te besteden hoge ogen gooien in de belangrijkste zoekmachine. Wat SEO precies is, wat de elementen zijn en hoe het de ranking van je website laat stijgen in Google, lees je in dit blog.

Wat je moet weten voor je begint met SEO

Wat is SEO

SEO staat voor Search Engine Optimization, oftewel zoekmachineoptimalisatie. Het zorgt ervoor dat jouw website zo hoog mogelijk rankt in de zoekresultaten van een zoekmachine, op basis van een zoekterm die iemand invoert.

Wat is de kern van SEO?

De kern van goede SEO is de geoptimaliseerde tekst op je website. Maar SEO bestaat uit veel meer onderdelen dan alleen de tekst. Om een goede SEO-tekst te kunnen schrijven, moet je ook de basis van SEO in het algemeen begrijpen. Daarom leggen we je in deze whitepaper eerst de basiselementen uit. Vervolgens leren we je hoe je zelf een start kunt maken. Uiteindelijk zoomen we in op de do’s en don’ts bij het schrijven van de SEO-tekst.

De drie peilers van SEO

Om ervoor te zorgen dat Google de zoektermen van (potentiële) klanten koppelt aan jouw website, moeten er pagina’s opstaan die geoptimaliseerd zijn op de gekozen zoektermen. Het algoritme van Google controleert die pagina’s aan de hand van drie belangrijke pijlers:

  • Content
  • Techniek
  • Autoriteit

Het is belangrijk om deze drie pijlers in gedachten te houden tijdens het optimaliseren van de pagina, zodat jouw pagina voldoet aan de eisen van deze pijlers. We leggen kort uit waarom de pijlers belangrijk zijn en wat ze precies inhouden.

Content

Hierbij gaat het om alles wat je op je website plaatst, van tekst tot foto’s en video’s. Google beoordeelt je content aan de hand van drie criteria: relevantie, leesbaarheid en waarde. We leggen je per onderdeel uit, waar je op moet letten.

Tekst en indeling

Tekst is één van de belangrijkste onderdelen van SEO. Zoekmachines willen gebruikers een zo relevant mogelijk antwoord op hun zoekvraag geven. Hoe beter jouw tekst aansluit op die zoekintentie, hoe groter de kans is dat je bij Google hoger scoort. Een belangrijk onderscheid dat we kunnen maken in de zoekvraag is of een zoekterm een koopintentie heeft of een informatiebehoefte. Als iemand bijvoorbeeld zoekt op ‘hoe plak je een fietsband?’ wil hij op een pagina komen met een stappenplan waarin van a tot z beschreven staat hoe je dit moet doen. Deze persoon wil dan niet op een pagina komen waarop jij als fietsenmaker vertelt welke banden en plaksets je allemaal verkoopt. Maar als iemand zoekt op ‘fietsband’, is de kans waarschijnlijker dat diegene op zoek is naar een webshop met fietsbanden. De pagina’s die het best antwoord geven op de zoekintentie van een bezoeker, krijgen van Google de hoogste posities in de zoekresultaten.

Foto en video

Maar niet alleen voor de bezoeker is het belangrijk dat een tekst leesbaar is. Om een tekst goed te kunnen analyseren moet hij ook voor Google goed leesbaar zijn. Gebruik daarom duidelijke tussenkopjes en maak korte zinnen. Pas waar mogelijk ook opsommingen toe. Naast tekst kunnen afbeeldingen of video’s helpen je tekst leesbaarder te maken.
Zo kunnen ze:

  • Je tekst opbreken en wat lucht geven voor de lezer (mensen kijken nu eenmaal graag naar plaatjes)
  • Verdieping geven aan de tekst
  • Ondersteuning geven aan uitleg. Als je iets heel ingewikkelds aan het uitleggen bent, zegt alleen tekst vaak niet genoeg. Een instructievideo of ondersteunende afbeeldingen maken zaken praktisch en duidelijker.

Je weet nu al meer over content en waarom het belangrijk is voor je SEO. Later in deze whitepaper gaan we hier nog dieper op in door uit te leggen waar een goede SEO-tekst aan moet voldoen.

Techniek

Voor succesvolle SEO is het belangrijk dat je website technisch in orde is. Een website die technisch goed in elkaar zit zorgt namelijk voor een betere gebruikservaring. En dat scoort bij Google. Daarom moeten de onderstaande onderdelen staan als een huis.

Laadsnelheid

De laadsnelheid van je website is een belangrijk technisch aspect van SEO. Hoe sneller je website is, hoe hoger hij scoort in Google. Je kunt de snelheid van je website testen met de Google pagespeed-tool via https://pagespeed.web.dev. Deze tool geeft de snelheid van jouw website een score en draagt ook gelijk de verbeterpunten aan. Wat je onder andere kunt doen om je website sneller te maken, is het comprimeren van afbeeldingen en andere bestanden. Grote afbeeldingen en bestanden vertragen je website namelijk enorm.

Responsive design

Een website met een responsive design past de pagina automatisch aan op het apparaat waar hij mee bezocht wordt. Dit zorgt ervoor dat de bezoeker op elk gewenst apparaat een fijne gebruikservaring heeft. Net als je bezoeker, waardeert Google het ook als je website op meerdere apparaten gebruiksvriendelijk is. Je kunt testen of jouw website goed responsive is met de mobielvriendelijke test van Google: https://search.google.com/test/mobile-friendly.

Laat Google niet verdwalen in je links

Het is belangrijk om in de teksten op je website regelmatig te linken naar andere pagina’s binnen je eigen site. Google scant je website namelijk door van link naar link te gaan. Met interne links kun je Google laten zien welke pagina’s binnen jouw website het belangrijkst zijn. De pagina’s waar de meeste interne links naartoe gaan, ziet Google als de belangrijkste. Deze zullen het hoogst ranken. Zorg er wel voor dat alle links die je plaatst relevant zijn. Als Google de links niet meer kan volgen, zal je website lager ranken. Daarnaast is het voor je websitebezoeker natuurlijk ook erg vervelend om te verdwalen in de links op je website.

Autoriteit

We gaan weer even terug naar de basiselementen van SEO. Hoe meer Google jouw website ziet als een expert op het onderwerp waar het over gaat, hoe hoger je in de zoekresultaten komt te staan. Maar hoe zorg je ervoor dat je gezien wordt als expert? Dat heeft alles te maken met linkbuilding.

Linkbuilding

Het doel van linkbuilding is om zoveel mogelijk goede backlinks te generen. Een backlink is een link die via een andere website naar jouw website gaat. Met een link naar jouw website laten andere websites zien dat ze jouw content waardevol vinden voor hun eigen bezoekers. Dit is voor Google een signaal dat je over autoriteit en expertise beschikt.

Wat maakt een goede backlink?

Een goede backlink moet relevant zijn voor jouw website. Ben je bijvoorbeeld een reisbureau? Dan wil je dat organisaties als de ANWB of ANVR naar je website linken. Om te bepalen of een website voor een waardevolle backlink zorgt, kun je jezelf de vraag stellen: is de informatie op mijn website waardevol voor de bezoeker van de website waar de link op staat?

Hoe kom je aan goede backlinks? Het genereren van goede backlinks is één van de lastigste onderdelen van SEO. Het speelt buiten je eigen website om en je hebt er dus weinig directe invloed op. Wel zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de kans op goede backlinks te vergroten. Zo kun je bijvoorbeeld een informatief blog schrijven. In een blog kunnen je informatie bieden die interessant is voor andere bedrijven in jouw vakgebied. Bedrijven kunnen er dan voor kiezen om hun klanten door te sturen naar jouw blog. Heb je een tekst geschreven die interessant is voor andere bedrijven en hun klanten? Deel hem dan op sociale media. Dat is dé plek waar bedrijven informatie met elkaar delen. Hoe meer een bericht gedeeld wordt, hoe groter de kans is op goede backlinks. Een andere manier om ze te generen is door mediaaandacht te creëren. Organiseer je een speciaal evenement? Werk je op een innovatieve manier waar je hele vakgebied iets van kan leren? Deel het dan met de pers. Aandacht van de juiste media kan interessante backlinks opleveren. Denk bijvoorbeeld aan vakbladen, deze hebben naast een gedrukte uitgave vaak ook een website (een online uitgave) waar je bericht met link geplaatst kan worden.

Hoe begin je met SEO?

Om een goede SEO-strategie op te zetten, is het belangrijk om eerst te weten waar je (potentiële) klanten op zoeken. Het is daarom goed om een zoektermanalyse te doen. Tijdens zo’n analyse ga je na welke zoektermen voor jouw bedrijf relevant zijn en op welke manier je doelgroep deze invoert in een zoekmachine. We zetten een aantal belangrijke dingen voor je op een rij.

Breng de associaties met je bedrijf in kaart

Breng zo breed mogelijk in kaart waar je allemaal op gezocht kunt worden. Welke producten verkoop je? Welke diensten lever je? In welke regio opereer je? Wat is het vakgebied waarin je werkzaam bent? Welke unieke service kun je bieden?

Gebruik een tool om te kijken welke zoektermen populair zijn

De bekendste tool om het zoekvolume van zoektermen te meten is de zoekwoordplanner van Google Ads. In deze tool kun je nauwkeurig zien hoeveel er op bepaalde zoektermen wordt gezocht. Het nadeel van deze tool is dat je deze nauwkeurige cijfers alleen te zien krijgt als je Google Ads actief gebruikt. Er zijn ook gratis alternatieven om zoekvolume te onderzoeken. Zo zie je op www.answerthepublic.com welke vragen mensen googelen over bepaalde onderwerpen. Om populaire zoektermen te onderzoeken kun je ook kijken naar de automatische aanvullingen die Google zelf aangeeft zodra je begint de typen in de zoekbalk.

Shorttail- en longtailzoektermen

Bij de keuze van een zoekterm kan de keuze vallen op een shorttail- of een longtailzoekterm. Een shorttailzoekterm bestaat uit één woord, een longtailzoekterm uit een combinatie van drie of meer woorden. Om het verschil uit te leggen, nemen we de zoekterm ‘communicatiebureau’. Dit is een shorttailzoekterm en is erg algemeen. Heel veel websites gebruiken hem. Het is erg lastig om met SEO goed te scoren op zo’n algemene zoekterm. Om succes te hebben moet je je termen soms specifieker maken. Hier kan een longtailzoekterm bij helpen. ‘Communicatiebureau’ wordt dan bijvoorbeeld ‘online communicatiebureau Gelderland inhuren’.

Spreek de taal van je doelgroep

Verplaats jezelf in je doelgroep en ga na op welke manier bepaalde zoektermen worden ingevuld. Bedenk bijvoorbeeld of er verkleinwoorden en afkortingen worden gebruikt en of er bepaalde synoniemen van woorden zijn die beter aansluiten op je doelgroep. Uiteindelijk kies je voor de zoektermen die het best bij je doelgroep passen en het meeste zoekvolume hebben.

De kracht van een goede SEO-tekst

Je weet nu wat SEO is en je hebt de belangrijkste zoektermen voor jouw bedrijf bepaald. Dan nemen we je nu stap voor stap mee in de onderdelen van het schrijven van een goede tekst en geven we je wat belangrijke do’s en don’ts. Zo weet jij straks hoe jij een tekst kan schrijven waarmee je een gooi kunt doen naar de bovenste plaatsen in Google.

Eén zoekterm per tekst

Per pagina kies je één zoekterm waar je je tekst op richt. Je kunt je tekst namelijk maar op één zoekterm optimaliseren. Een pagina die op meerdere zoektermen geoptimaliseerd is, begrijpt Google minder goed en daardoor scoor je ook slechter.

Maximaal aantal woorden

Een goede SEO-tekst telt tussen de 250 en 350 woorden. Bij dit aantal kan Google het best vaststellen wat het thema van de tekst is.

Zoektermdichtheid

De zoektermdichtheid is het percentage van het aantal keren dat je gekozen zoekterm in de tekst voorkomt. Bij een goed geoptimaliseerde tekst ligt de zoektermdichtheid tussen de twee en vijf procent. Bij een tekst van 250 tot 350 woorden betekent dit dat de zoekterm drie tot vijf keer in de tekst voor moet komen. Pas bij het schrijven van je tekst op dat je niet gaat overoptimaliseren. Als je de zoekterm te vaak gebruikt, wordt de tekst minder goed gelezen door je bezoekers en gaat het doel verloren. Daarnaast ziet Google overgeoptimaliseerde teksten als spam. Het gevolg is dat de pagina lager zal ranken in de zoekresultaten.

De eerste en de laatste alinea

De eerste en de laatste alinea’s zijn het belangrijkst voor Google. Het is daarom belangrijk dat je zoekterm minimaal één keer in de eerste en minimaal één keer in de laatste alinea voorkomt. In deze alinea’s moet extra goed duidelijk gemaakt worden waar de tekst over gaat.

De koppen

In zowel de titelkop (H1 header) en de tussenkoppen van je tekst is het goed om de zoekterm terug te laten komen. Dit is voor de bezoeker van de pagina een bevestiging dat hij gevonden heeft waar hij naar zocht. De zoekterm moet uiteraard wel passen in de kop. In de eerste plaats moet een goede kop aanzetten tot het lezen van de tekst. Stop je zoekterm dus niet zomaar in alle koppen van je tekst.

Schrijf je tekst oprolbaar

Dit houdt in dat je de belangrijkste boodschap die je in je tekst kwijt wil, bovenaan zet. Hoe verder je in de tekst bent hoe meer je dan ingaat op details rondom het onderwerp waarover je schrijft.

Beantwoord een vraag van je bezoeker

Mensen stellen Google steeds vaker een vraag via voice search op hun telefoon. Hier kun jij op inspelen door je zoekterm in een vraag te formuleren. De tekst die je vervolgens schrijft, moet niet alleen de gekozen vraag bevatten maar ook het antwoord.

Alt teksten

Zoals we eerder in deze whitepaper hebben gezegd, is het goed om afbeeldingen te gebruiken in je teksten. Zoekmachines kunnen echter geen afbeeldingen zien, het zijn immers robots. Ze kunnen alleen teksten lezen. Voor SEO is het dan ook belangrijk dat je afbeeldingen een alt-tekst hebben. Een alt-tekst (alternatieve tekst) is een beschrijvende tekst die je aan je afbeelding geeft. Een alt-tekst voeg je toe via een instelling in het management systeem van je website. Als afbeeldingen geen alt-tekst hebben, zijn de afbeeldingen niet zichtbaar voor Google. Google zal je afbeeldingen dan niet meenemen bij het ranken van de pagina. Een goede alt-tekst beschrijft precies wat er te zien is op de afbeelding. Hij is voor je website-bezoeker niet direct zichtbaar maar voor Google van groot belang.

Interne links

Zoals we al eerder aangaven, analyseert Google je website door van link naar link te gaan. Daarom is het goed om in je teksten interne links van andere pagina’s mee te nemen. Vooraf is het belangrijk om te bepalen wat de belangrijkste pagina’s binnen je website zijn. Door veel interne links naar deze plekken te leiden, ziet Google dit ook als belangrijke pagina’s die hoog gerankt moet worden. Daarnaast helpen interne links je bezoekers om zich snel en efficiënt door de website heen te bewegen.

Schrijf origineel

Google heeft het al snel door als je teksten overneemt van andere websites. Dit heeft een slecht effect op je SEO. Gebruik andere websites daarom als inspiratie, maar neem geen teksten over. Overgenomen teksten noemt Google duplicate content. Elke SEO-pagina binnen je website moet daarom uniek zijn. Als dat niet zo is, geeft Google zelf aan dat het gaat om ‘substantiële blokken inhoud’ en ‘grotendeels dezelfde inhoud’. Het is vaak onduidelijk of het dan gaat over een bepaald percentage aan zoektermen of over exact dezelfde inhoud. Wanneer je zorgt voor afwijkende titels en delen van alinea’s en afbeeldingen, kun je ervan uitgaan dat je voor Google safe zit.

Als het goed is kun jij nu aan de slag met een plan voor jouw SEO-strategie. Heb je de smaak te pakken en wil je dieper duiken in de wereld van SEO? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag.

Download de whitepaper

UI- en UX-design

Vorig blog.

Alle blogs.

Doelgroeptargeting Zo richt jij je pijlen op de juiste doelgroep

Volgend blog.