Blog

Hoe vaak word jij voor de gek gehouden?

Auteur
comreg
Datum
14 november 2022
Hoe vaak word jij voor de gek gehouden

Emoties maar ook veel van onze handelingen doen we vaak onbewust. Zelfs 90%! Denk maar na: lopen, eten of adem halen, daar hoeven we niet echt bij na te denken. Dat gaat automatisch. Deze 90% onderbewustzijn blijkt echter wel degelijk te beïnvloeden.
Heel interessant! Want wat maakt dat jouw doelgroep kiest voor jouw dienst of product?
Wat gebeurt er in het brein van jouw (toekomstige) klant als hij een aankoop doet of als hij een formulier invult op jouw website?

Neuromarketing

Het onderbewustzijn beïnvloeden wordt ook wel neuromarketing genoemd.
Wat is neuromarketing precies? Laten we eens wat testjes doen dan wordt het al snel duidelijk.

Test 1:

Naar welke ogen kijkt je het liefst?

Grote kans dat je voor de onderste hebt gekozen. Begrijpelijk deze ogen hebben een betere uitstraling, lijken liefdevoller en met meer begrip naar jou te kijken.
Waarom? De pupillen zijn groter gemaakt. Onbewust registreren onze hersenen een groter vertrouwen bij grote pupillen dan bij kleine.

Test 2:

Welke tekst prikkelt je het meest?

  1. “Blijf op de hoogte met onze digitale nieuwsbrief”.
    Je kunt zelf bepalen of je wilt uitschrijven.
  2. “Mis niets meer en schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief”
    Je kunt je op elk moment uitschrijven
    Meer dan 2.000 nieuwsbriefabonnees

Grote kans dat je voor de onderste tekst hebt gekozen. Je krijgt namelijk het onbevredigende gevoel iets te missen en dat voelt niet goed.

Word je voor de gek gehouden? Natuurlijk, foto’s worden gephotoshopt, waarbij o.a. ogen worden aangepast om jouw onderbewustzijn aan te spreken. Teksten worden zo geschreven dat jij het niet kan weerstaan om over te gaan tot actie.
Hoe pas jij neuromarketing toe voor je bedrijf. Hier volgen de gouden regels:

  • Beeld zegt meer dan tekst en heeft meer impact dan tekst. Geef bezoekers altijd een goed gevoel en toon daarom een (oprechte) lach op foto’s. Onbewust werkt dit door, je ziet wat test 1 met je deed.
  • Gebruik zo min mogelijk stockfoto’s. Wij Nederlanders herkennen ons niet snel in de gemiddelde stockfoto. Het gevoel van “te gemaakt” bekruipt ons nuchtere Nederlanders al snel.
  • Gebruik eenvoudige woorden: bij moeilijke woorden moet teveel bij nagedacht worden. De mens is heel gemakzuchtig ingesteld dus werken moeilijke woorden averechts om de boodschap over te brengen. Teksten worden prettig leesbaar als er eenvoudige woorden in staan omdat we dan “onbewust” de teksten kunnen verwerken. Wij mensen zijn toch allemaal liever lui dan moe.
  • Het geduld wordt per generatie minder. We leven in een tijdperk van Ik wil het, ik wil het nu. Zorg dat je acties snel en met name op korte termijn zijn.
  • Maak het brein van je klant “wakker” door aandacht te trekken. Maak de aankoop-knop op je webshop in een andere opvallende kleur (liefst contrasterend) dan je huisstijlkleur. Zet binnen je teksten een quote of laat de titel van je artikel eruit springen. Wij leveren bijvoorbeeld ons drukwerk in dozen met een sticker waarop “Pak(ke)t aan” staat. Door de gebiedende wijs en het woordgrapje van Pak ’t en Pakket wordt het brein “wakker”.
  • Gebruik opsommingen. Dit is vaak een kort overzicht waarin in een paar punten iets duidelijk wordt gemaakt. Lekker makkelijk t.o.v. het lezen van een hele tekst.
  • Let op laat deze opsommingen wel opvallen door bullets of vinkjes ervoor te zetten.
  • Wanneer wij mensen een prijs zien weten we nu via neuromarketing dat wij mensen prijspijn ervaren. Kijk daarom goed naar hoe je je prijs vormgeeft. Uit neuromarketing onderzoek blijkt namelijk dat prijzen ZONDER euroteken minder pijn doen dan met. Dus weg met dat teken!
  • Vermijd keuzestress. Wil je dat je klant overgaat op aankopen biedt dan alleen de knop “Bestellen” en niet nog knoppen voor delen op sociale media etc.
  • Zorg dat personen op foto’s naar een richting kijken waar tekst staat of een knop die moet opvallen. Wij mensen volgen namelijk onbewust de kijkrichting van personen.
  • Emoji’s (bijvoorbeeld smileys) zijn niet meer weg te denken in het dagelijks taalgebruik. Verwerk daarom emoji’s en tags in teksten, dit communiceert beter dan ouderwetse tekst.
  • Een memorabel einde maakt in ons geheugen een positieve herinnering aan. Laat het einde daarom boeiend zijn. Zorg dat je bezoekers na bestellen of invullen van formulieren eindigen op een bedankpagina met een ludieke tekst, een zogenaamd happy end.

Bron: Overtuigen met neuromarketing – Dion van der Vaart

Wat is SSL verbinding en HTTPS

Vorig blog.

Alle blogs.

Volgend blog.