Blog

Jouw website aan de top in google met linkbuilding

Auteur
Communicatieregisseurs*
Datum
14 oktober 2022

In het kort draait linkbuilding om het actief bouwen aan een netwerk van websites die naar jouw website verwijzen. Het doel is om door zoekmachines als autoriteit beschouwd te worden, zodat je beter vindbaar bent in Google. Daarom wordt linkbuilding gezien als onderdeel van een SEO (zoekmachineoptimalisatie) traject.

En de groten van deze wereld zijn daar een uitstekend voorbeeld van. Google heeft bijvoorbeeld vergaderruimtes die zijn ontworpen als jungles, stranden, kunstgalerijen en honkbalvelden. Volgens Csikzentmyhalyi worden mensen namelijk heel creatief in een ruimte waar ze nieuwe prikkels ervaren. Ook je omgeving heeft invloed op de manier waarop je samenwerkt. Bij Pixar stond Steve Jobs er bijvoorbeeld op om de toiletten in het midden van het gebouw te plaatsen. Zodat mensen elkaar regelmatig tegenkwamen. ‘Gewoon een praatje maken’. Slim, deze Jobs.

De redenen om te starten met linkbuilden

Hogere domeinrating, dus hoger in Google

De domeinrating toont aan hoe sterk het linkprofiel van een domein is. Als veel websites naar jouw website verwijzen, ziet Google jouw website als relevant. Dit zorgt voor een betere domeinranking en dus voor een hogere plaats in de zoekresultaten.

Autoriteit

Autoriteit zorgt voor geloofwaardigheid en vertrouwen. Hoe meer andere bedrijven naar jouw website verwijzen voor informatie, hoe meer mensen jouw gaan zien als de partij waar ze moeten zijn met hun vragen. Dit effect heet sociale bewijskracht. Mensen vertrouwen dan op de kennis van jouw bedrijf, omdat ze zien dat alle bedrijven die naar jou linken dit ook doen.

Meer bezoekers op je website

Meer links naar jouw website creëren meer wegen voor bezoekers om op je website te komen. Dus hoe groter het linkprofiel, hoe meer bezoekers er op je website terechtkomen.

Naamsbekendheid

Door linkbuilding komen mensen die niet op zoek zijn naar jouw bedrijf, je toch tegen. Iedere link op een website is een mooi visitekaartje met jouw naam. Ook hier geldt: hoe meer goede backlinks (links van externe websites die naar jouw website verwijzen), hoe meer mensen je naam zien.

Wat kan ik verwachten van een linkbuidingtraject?

Als je jouw doelen wilt bereiken met linkbuilding, dan is dat zeker mogelijk. Echter, het is belangrijk om te benadrukken dat linkbuilding een essentieel component is van een succesvolle SEO-strategie en niet als een op zichzelf staand onderdeel moet worden gezien.

Er zijn verschillende manieren waarop linkbuilding toegepast kan worden om jouw website te verbeteren. We zetten de belangrijkste voor je op een rij.

Outreach

Het actief benaderen van andere bedrijven voor backlinks noemen we in marketingtermen outreach. We zetten de belangrijkste outreachmethodes voor je op een rijtje.

Vragen naar relevante links (link insertion)

Kom je op het internet een relevante pagina tegen die goed binnen de context van jouw bedrijf past? Vraag de eigenaar dan om een link naar jouw website te plaatsen.

Gastblog

Een blogtekst die interessant is voor andere bedrijven binnen jouw branche kun je als gastblog op andere websites laten plaatsen. Hiermee laat je zien dat je verstand van zaken hebt en laat je je naam achter voor geïnteresseerden.

Vraag websites om je te noemen (mentioned link)

Kom je op internet verwijzingen naar jouw bedrijf tegen zonder link? Dit noemen we een unmentioned link. Bij een verwijzing zonder link komen bezoekers niet snel op jouw website terecht. Vraag de website die jouw bedrijf noemt daarom om een link bij de verwijzing te zetten.

Links verdienen?

Je kunt dus zelf proberen om links naar jouw website op andere sites geplaatst te krijgen. Uit ervaring weten wij echter dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan. Naast het outreachen waarbij we actief andere bedrijven benaderen, zijn er ook manieren om links te verdienen. Hierbij gaat het niet om de links opzich maar om de content die voor de backlinks moet zorgen.

Link earning: verdien je links met content

Dit is de klassieke manier van linkbuilding waarbij je de links moet verdienen met linkwaardige content. Dit is content die mensen graag delen met anderen. Deze content kun je maken door in te spelen op onbeantwoorde vragen in jouw branche en jezelf goed te bedenken waar behoefte aan is.

Breng nieuws: leg een link met de pers

Heb je nieuws te melden in een persbericht? Deel het dan met relevante media. Als mensen jouw nieuws lezen en meer willen weten over wie het brengt, komt een backlink uitstekend van pas. Om de kans op plaatsing zo groot mogelijk te maken, is het belangrijk om goed te bedenken waar je je persbericht aanbiedt. Nieuws over nieuwe ontwikkelingen in jouw branche passen bijvoorbeeld meer bij vakbladen dan de landelijke media.

De basisprincipes van linkbuilding

Inmiddels heb je wel door dat linkbuilding verder gaat dan het plaatsen van wat links. Er zit een hele techniek achter. Het bepalen van welke websites voor jouw bedrijf toegevoegde waarde hebben om een link op te plaatsen, kan met een aantal basisprincipes. We leggen de belangrijkste aan je uit.

Autoriteit

Iedereen heeft wel die ene persoon in de familie waar we allemaal naartoe gaan als er iets kapot is en gerepareerd moet worden. Je gaat naar deze persoon toe omdat je hem of haar ziet als autoriteit op het gebied van techniek. Google bepaalt op dezelfde manier de autoriteit van websites. Als andere websites veel naar jou verwijzen, ziet Google jouw website als waardevol.

Relevantie

Relevantie wil zeggen dat link tussen jouw website en de website die naar jou verwijst logisch moet zijn. Een backlink moet van een website komen die past bij het onderwerp van je eigen website.

Linkjuice

Relevante backlinks vanaf een website met autoriteit vertegenwoordigen waarde. Deze waarde noemen we linkjuice. Veel positieve linkjuice zorgt uiteindelijk voor een hogere domeinwaarde en betere zichtbaarheid van jouw website. Linkjuice kan ook negatief zijn. Als websites met een lage domeinwaarde naar jouw website linken, is dit slecht voor je eigen domeinwaarde.

Verdeling van je linkjuice

Voor linkjuice geldt: hoe meer links op een pagina, hoe minder linkjuice een link krijgt. De linkjuice wordt namelijk verdeeld over alle links op een pagina. Dit betekent dat een backlink op een pagina met een hoge autoriteit waar veel links op staan soms minder resultaat heeft dan een backlink op een pagina waar minder links op staan.

Download de whitepaper

Hoe vaak word jij voor de gek gehouden

Vorig blog.

Alle blogs.