Er wordt niet snel aan afbeeldingen gedacht wanneer het gaat om SEO (zoekmachineoptimalisatie). Toch zijn ze letterlijk en figuurlijk een groot deel van de pagina’s. Ze zijn vaak de grootste bron die op een pagina moet worden geladen en moeten van hoge kwaliteit zijn om te helpen bij het hoger scoren in zoekmachines. En uiteraard wil je ook gevonden worden via Google afbeeldingen.
Ga maar eens na bij jezelf, hoe vaak zoek je niet via afbeeldingen naar een product wat je zoekt. In dit blog gaan we verder in op alles waar je rekening mee moet houden bij het optimaliseren van je afbeeldingen oftewel SEO voor afbeeldingen.
1. Gebruik unieke afbeeldingen voor SEO
Het grootste gevaar bij het gebruik van afbeeldingen van anderen is inbreuk op het auteursecht. In dit geval riskeer je verschillende gevolgen, dit kan slechts een verzoek zijn om de afbeelding te verwijderen of zelfs een boete. Als je dus geen originele afbeeldingen gebruikt, zorg er dan in ieder geval wel voor dat de licentie het toestaat als je de afbeelding op je website zet.
Wat ook belangrijk is om te weten, is dat Google een voorkeur heeft voor unieke afbeeldingen. Wanneer je opzoek bent naar een mooie nieuwe tas, probeert Google zoveel mogelijk verschillende en unieke afbeeldingen van tassen te laten zien. Als je voor je eigen website dus dezelfde afbeelding gebruikt als tientallen anderen, is de kans dat je hoog scoort op zoekmachines erg klein ondanks alle SEO dit je al het toegepast.
2. Kies het juiste bestandsformaat
Als je jouw doelen wilt bereiken met linkbuilding, dan is dat zeker mogelijk. Echter, het is belangrijk om te benadrukken dat lHet juiste bestandsformaat heeft al een positieve invloed op je afbeelding SEO. Dit resulteert in snellere laadtijden en een algehele verbetering van de gebruikerservaring. En je raad het al: een betere gebruikservaring = een betere positie in de zoekresultaten.
Als eerst kijken we naar WebP. Het wordt beschouwd als het meest populaire afbeeldingsformaat op het internet. Het ondersteunt zowel ‘lossy’ als ‘lossless’ compressie, biedt transparantie en kan worden geanimeerd. Het is eigenlijk PNG, JPEG en GIF in één. Bovendien zijn WebP bestanden vaak 25-35% lichter dan PNG of JPEG afbeeldingen van vergelijkbare kwaliteit.
3. Afbeeldingen comprimeren
Alhoewel boven genoemde bestandsformaten al licht zijn, kan je nóg meer besparen door je afbeeldingen door een compressiesoftware te laten lopen. Je hebt hier verschillende mogelijkheden voor, afhankelijk van het systeem van je website (bijvoorbeeld WordPress). Sommige systemen comprimeren de afbeeldingen automatisch al, terwijl je voor andere weer plug-ins nodig hebt.
Gelukkig zijn dat niet de enige mogelijkheden. Je kan het ook extern door middel van (gratis) online tools doen die de afbeeldingen voor je comprimeren. Daarnaast kan je het ook aan grafische vormgevers vragen, die hebben het zo gedaan met allerlei programma’s. Hieronder zie je hoeveel ik heb bespaard op afbeeldingen met een online tool:
De maximale grootte van een afbeelding mag 150kB zijn. Zorg daarom dat al je afbeelding vooral voor SEO hieronder blijven.
4. Verduidelijk de afbeeldingsafmetingen
Wat van belang is voor SEO, is dat afbeeldingen het juiste formaat hebben. Dus dat je niet een foto van 1200 x 1200 pixels upload terwijl het vertoond wordt op de website als een afbeelding met een formaat van 200 x 200 pixels. Zorg dat je altijd het juiste formaat van de afbeelding upload. Dit kan door je foto bij te snijden via gratis tools online maar vaak kan het ook in de achterkant van je website.
5. Lazy loading
Een andere manier om de gebruikservaring van je website te verbeteren is ‘lazy loading’. Dit houdt in dat de afbeeldingen pas laden wanneer het nodig is, bijvoorbeeld afbeeldingen bovenaan de pagina worden meteen geladen, terwijl de afbeeldingen onderaan de pagina pas laden als daar naartoe wordt gescrolld. Door dit te doen kan er meer energie worden gestoken in het laden van het eerste deel van de pagina, waardoor het de indruk geef dat het een snellere pagina is. Snellere pagina’s zijn altijd goed voor SEO.
6. Bestandsnaam en alt-tekst toevoegen
Geef de afbeelding een bestandsnaam die de afbeelding beschrijft. Voer deze bestandsnaam ook in als Alt- tekst, ook wel alternatieve tekst genoemd. Het oorspronkelijke doel van de alt-tekst was om te worden weergegeven als de afbeelding niet kan worden geladen of om hardop voor te lezen aan slechtziende bezoekers.
Toch heeft het bij SEO een heel ander doel, namelijk om de afbeelding te omschrijven voor de zoekmachine. We moeten toegeven, dit was belangrijker voordat zoekmachines hulp kregen van kunstmatige intelligentie om afbeeldingen te interpreteren. Maar toch is de technologie nog verre van perfect en zoekmachines tonen eerder je SEO afbeelding in zoekmachines als deze een goed beschrijvende alt-tekst heeft.
7. SEO schema-markeringen toevoegen
Schema-markup is data die je kan toevoegen aan je website om zoekmachines meer inzicht te geven in wat er op je site staat, bijvoorbeeld wat je adres is, wat een telefoonnummer is, etc. Door dit te doen krijgen zoekmachines meer vertrouwen in je informatie tonen in zoekopdrachten.
Je kan handmatig deze SEO data aan je afbeeldingen toevoegen, door Google’s Structured Data Markup Helper gebruiken, of door gebruik te maken van een plugin zoals SEO Yoast. Dan wordt deze SEO data automatisch toegevoegd aan je website.
8. Bescherm je SEO afbeeldingen tegen diefstal
Diefstal van afbeeldingen komt online vaker voor dan je denkt. Als dit gebeurt kan de uniekheid van je afbeeldingen verloren gaan. Erger nog, wanneer de website van de dief beter is geoptimaliseerd voor SEO, kan deze zelfs boven jouw website komen te staan, met jouw foto!
Gelukkig kan dit voorkomen worden. Je kan speciale afbeelding attributen toevoegen waarmee je aangeeft wie de eigenaar van de afbeelding is. De drie belangrijkste kenmerken zijn:
- Author (artiest, maker) – De auteur van de afbeelding
- CopyrightNotice (copyrightkennisgeving) – Hier zet je de link naar je copyrightlicentie en de beschrijving daarvan.
- Source (bronvermelding) – Hier voeg je een link toe naar jouw website of de website waar je je afbeelding vandaan hebt gehaald.
Als de dieven gewoon doorgaan en de code kopiëren die jij hebt gebruikt, beschouwt Google jou alsnog de werkelijke eigenaar en geeft jou de voorkeur vanwege deze tags. Zelfs als de dieven de tags verwijderen, zal Google jou alsnog de voorkeur geven omdat het afbeeldingen met tags betrouwbaarder vindt. Win- win!
Als je alles tot nu toe hebt gelezen – goed gedaan! Je weet nu bijna alles wat je moet weten qua SEO voor afbeeldingen om deze flink hoger te krijgen in zoekmachines. Tuurlijk, het kan moeilijk en tijdrovend zijn, maar daar kunnen wij je weer mee helpen. Neem dan gerust contact op met ons.