E-mailmarketing. Misschien niet de allernieuwste trend, maar nog steeds een van de krachtigste tools om ook in 2025 je doelgroep te bereiken. En als ondernemer of marketeer wil je niet achterblijven, toch?
Voordat je vol enthousiasme Mailchimp opent en begint met het versturen van je eerste nieuwsbrief, is er iets wat je moet weten: de wereld van e-mailmarketing zit vol met valkuilen voor beginners. Geen zorgen, wij helpen je deze te ontwijken!
Mailchimp is tegenwoordig zoveel meer dan alleen een platform voor het versturen van e-mails. Het biedt je tools om leads te verzamelen, websites te bouwen en zelfs je social media posts te plannen. Maar hoe gebruik je Mailchimp effectief? En belangrijker nog, hoe voorkom je de veelvoorkomende fouten die e-mailmarketing-beginners maken?
Blunder #1: E-mailen zonder toestemming
Dit is de grootste beginnersblunder in e-mailmarketing: je verstuurt e-mails zonder dat mensen daar expliciet toestemming voor hebben gegeven. Misschien denk je dat het niet zo’n probleem is, maar geloof ons—dit is de snelste manier om als spammer gezien te worden. Niemand zit te wachten op ongevraagde e-mails, en voordat je het weet, beland je op een zwarte lijst. Geen leuke plek om te zijn.
Gelukkig maakt Mailchimp dit heel makkelijk. Je kunt eenvoudig opt-in formulieren maken waarmee mensen zich vrijwillig aanmelden. Bonuspunten: als je netjes om toestemming vraagt, vergroot je de kans dat mensen je mails daadwerkelijk openen en lezen.
Blunder #2: Denken dat transactionele e-mails hetzelfde zijn als marketing
Heb je een webshop? Dan verstuur je waarschijnlijk e-mails met orderbevestigingen en verzendupdates, en dat moet ook. Maar denk niet dat deze klanten meteen ook je marketingmails willen ontvangen. Transactionele e-mails zijn functioneel, ze gaan puur over een aankoop die iemand heeft gedaan. Marketingmails? Die hebben een ander doel.
Mailchimp biedt ondersteuning voor beide soorten e-mails, maar je moet weten wanneer je welk type gebruikt. Als je je klanten zonder hun toestemming commerciële berichten gaat sturen, kunnen ze je als spam markeren, wat je reputatie flink schaadt.
Blunder #3: Denken dat iedereen dezelfde mails wilt ontvangen
Heb je over de jaren heen een mooie lijst met contacten opgebouwd? Tijd voor een reality check: niet al je abonnees zijn hetzelfde, en ze willen zeker niet allemaal dezelfde content. In 2025 draait succesvolle e-mailmarketing om personalisatie, en dat betekent slim gebruik maken van tags en segmenten.
Mailchimp biedt geweldige mogelijkheden om je publiek te segmenteren, zodat je gerichte en relevante e-mails kunt sturen. Door je lijst te verdelen op basis van interesses, koopgedrag of interacties met je eerdere campagnes, kun je er zeker van zijn dat je de juiste boodschap naar de juiste mensen stuurt.
Blunder #4: Mailchimp zien als een CRM
Een veelvoorkomende misvatting: Mailchimp zien als een CRM. Hoewel Mailchimp geweldig is voor het beheren van e-mailcampagnes en het organiseren van je leads, biedt het niet dezelfde uitgebreide klantrelatiebeheerfuncties die je van een echte CRM mag verwachten. Mailchimp houdt contactinformatie bij en helpt je met segmenteren, maar voor zaken als gedetailleerde verkoopgeschiedenis, opvolging van leads of volledige klantcommunicatie zul je een aparte CRM-tool nodig hebben.
Blunder #5: Verwachten dat Mailchimp alles automatiseert
Mailchimp heeft geweldige functies voor e-mailautomatisering, maar het is geen volledige bedrijfsoplossing. Je kunt bijvoorbeeld geautomatiseerde e-mailreeksen opzetten om je klanten stap voor stap door hun klantreis te begeleiden met de Customer Journey Builder, maar het platform is niet bedoeld voor zaken zoals het versturen van facturen, offertes, of het volledig automatiseren van je verkoopproces. Voor die taken zul je aanvullende tools nodig hebben.
Blunder #6: Je nieuwsbrief ‘nieuwsbrief’ noemen
Veel mensen ontvangen wekelijks, al dan niet dagelijks, verschillende nieuwsbrieven in de inbox. Om indruk te maken is het dus belangrijk om er écht uit te springen met je nieuwsbrief. Dit begint bij het onderwerp, omdat dit het eerste is wat mensen zien als ze je nieuwsbrief ontvangen. Noem je nieuwsbrief dus niet ‘nieuwsbrief’, maar ga voor een pakkende onderwerpregel. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan een verrassende onderwerpregel als: ‘Ontdek de 10 geheime functies van Mailchimp’.
Heb je moeite met het bepalen van onderwerpen die interessant zijn voor jouw doelgroep? Dan is het een goed idee om eens te kijken welke Merkwaarden jij met je organisatie wilt uitstralen! Bestel onze gratis Merkmethode Toolkit en bepaal jullie Merkwaarden met een interactief spel. Inspiratie voor nieuwsbrief-onderwerpen gegarandeerd!
Blunder #7: Een standaard lay-out gebruiken
Deze blunder heeft eigenlijk alles te maken met de vorige blunder. Want áls je dan een pakkende onderwerpregel hebt, is een pakkende lay-out de volgende stap. Neem dus afscheid van de standaard lay-out, en ga voor een lay-out in je eigen huisstijl. Moeilijk? Met onze hulp niet! Wij hebben inmiddels al diverse klanten voorzien van een nieuwsbrief-template in eigen huisstijl.
Benieuwd wat we hierin voor jou kunnen betekenen? Neem eens contact met ons op!
Blunder #8: Je mails niet testen
Je campagne ziet er geweldig uit op je scherm, maar wist je dat e-mails er op verschillende apparaten en in verschillende programma’s compleet anders uit kunnen zien? Gmail, Outlook, en andere mailprogramma’s tonen e-mails op hun eigen manier, en wat bij jou goed werkt, kan bij je klanten volledig verkeerd worden weergegeven.
Gelukkig maakt Mailchimp het super eenvoudig om test-e-mails te versturen, en dat moet je zeker doen voordat je op “verzenden” klikt! Zorg ervoor dat je e-mails er goed uitzien, ongeacht het apparaat waarop je klant ze opent.
Blunder #9: Geen gebruik maken van rapporten
Dit is de grootste beginnersblunder in e-mailmarketing: je verstuurt e-mails zonder dat mensen daar expliciet toestemming voor hebben gegeven. Misschien denk je dat het niet zo’n probleem is, maar geloof ons—dit is de snelste manier om als spammer gezien te worden. Niemand zit te wachten op ongevraagde e-mails, en voordat je het weet, beland je op een zwarte lijst. Geen leuke plek om te zijn.
Conclusie: Voorkom beginnersblunders
Mailchimp is een krachtig hulpmiddel voor e-mailmarketing in 2025, maar zoals met alle tools geldt: het is maar zo goed als de persoon die het gebruikt. Door deze beginnersblunders te vermijden en slim gebruik te maken van de tools die Mailchimp biedt, kun je je klanten betrekken, je merk versterken en ervoor zorgen dat je niet eindigt in de spammap.
Vind je het toch lastig om alles uit Mailchimp te halen? Of wil je gewoon zeker weten dat je het goed aanpakt? We helpen je graag met het opzetten van campagnes die echt werken.