Blog

Boost je online impact met sociale media!

Auteur
Communicatieregisseurs*
Datum
27 juni 2024

Het sociale medialandschap is voortdurend in beweging. Voor organisaties is het daarom belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van sociale media. In deze blog lees je hoe je je online impact kunt boosten met behulp van sociale media.

1. Tijdelijke content (Ephemeral content)

Instagram Stories en Snapchat blijven populair vanwege hun tijdelijke aard. Zo blijft een story 24-uur zichtbaar en kun je in Snapchat zelf een tijdslimiet instellen. Dit creëert een gevoel van urgentie en exclusiviteit, wat kan leiden tot hogere betrokkenheid bij het publiek.

Klinkt effectief, maar “hoe kan ik dit als organisatie inzetten?’’ hoor ik je denken. Er zijn verschillende soorten onderwerpen die goed werken als tijdelijke content. Denk aan een aankondiging of teaser van een nieuw product, een behind-the-scenes en tijdsgebonden aanbiedingen. Ook user-generated content leent zich hier goed voor. Dit is content waarbij je klanten of volgers aanmoedigt hun eigen content te delen en jouw organisatie te taggen in hun eigen story. Dit laatste vergroot niet alleen je bereik, maar versterkt ook de community rondom jouw organisatie.

2. Video’s en Livestreaming

Video’s blijven een krachtig medium op sociale media, vooral korte video’s op platforms zoals TikTok en Instagram Reels.  Deze korte video’s trekken snel aandacht, gaan daardoor viraal en genereren een hoge betrokkenheid.

Als aanvulling op het gebruikmaken van video’s, kan livestreaming ook een goede inzet van sociale media zijn voor je organisatie. Livestreaming biedt namelijk mogelijkheden voor directe interactie en het opbouwen van een community met bijvoorbeeld het streamen van live Q&A’s of winacties.

3. Influencer marketing

Samenwerken met influencers is een goede manier om het bereik van je merk te vergroten. Micro-influencers (influencers met 5000-100.000 volgers) hebben vaak een meer betrokken publiek dan de grote beroemdheden. Samenwerken met micro-influencers is daarom effectiever!

Maar hoe kies je de juiste micro-influencer? Om dit te bepalen moet je jezelf drie vragen stellen:

  • Past de influencer bij jouw organisatie en doelgroep?
  • Heeft de influencer een hoog aantal likes en reacties?
  • Heeft de influencer nepvolgers? Let op de ‘’echtheid’’ van het account.

4. Personalisatie

Door gebruik te maken van gepersonaliseerde content kun je als ondernemer content leveren die afgestemd is op de interesses en voorkeuren van je publiek. Leuk om te weten, maar wat is gepersonaliseerde content dan? Gepersonaliseerde content is inhoud die specifiek is afgestemd op de individuele interesses, voorkeuren, en gedragingen van je publiek. In plaats van een algemene boodschap voor iedereen. Dit kan variëren van aanbevelingen voor producten en diensten tot op maat gemaakte e-mails en advertenties.

Wat levert het op? Een hogere betrokkenheid, een verbeterde klanttevredenheid en hogere conversieratio’s.

5. Augmented Reality (AR) en Virtual Reality (VR)

AR en VR worden steeds vaker gebruikt op sociale media platforms om bijvoorbeeld meeslepende ervaringen te creëren, zoals een online open dag of een virtuele productdemonstratie. Superleuke content dus, maar wat levert het jou op? AR en VR bieden meeslepende ervaringen die gebruikers langer betrokken houden. Dit zorgt voor een verhoogde betrokkenheid. Daarnaast zijn klanten in staat producten te visualiseren en/of uit te proberen via AR en VR waardoor ze beter geïnformeerde aankoopbeslissingen kunnen nemen. Dit leidt dan weer tot hogere conversieratio’s. Kortom: door gebruik te maken van AR en/of VR boost je jouw sociale media!

6. Podcasting en Audio Content

Podcasts en audio content worden steeds populairder als manier om je merk te promoten en een nieuw publiek te bereiken. Spotify is een geschikt platform om hiervoor te gebruiken. Je kunt deze vorm van content op verschillende manieren inzetten: begin een eigen podcast, verschijn als gastoptreden op bestaande podcasts binnen je niche of adverteer bijvoorbeeld op populaire podcasts die aansluiten bij je doelgroep. Een toffe manier van content maken, maar dan moet het je natuurlijk wel iets opleveren.

Allereerst kan je een breder publiek bereiken, inclusief alle multitaskers en mensen die onderweg zijn. Het vergroot dus je bereik plus ontdekbaarheid! Daarnaast biedt audio content een persoonlijke ervaring, waardoor luisteraars een diepere band met je merk ontwikkelen en een online community kan groeien.

Door op de hoogte te zijn van deze sociale mediatrends, kun jij als ondernemer je sociale mediastrategie verbeteren en effectiever communiceren met je doelgroep(en). Door te investeren in jouw eigen sociale media, kun je een sterke online aanwezigheid opbouwen!

Wil jij hiermee aan de slag? Dan kunnen wij jou helpen! Met onze merkmethode boosten wij jouw merk. Maak een afspraak voor een sociale media strategiesessie waarin we op een interactieve manier samen aan de slag gaan voor jouw sociale mediastrategie. Samen kunnen wij jouw sociale media impact boosten!  

Alle blogs.

Volgend blog.