Blog

Je hebt echt de concentratie van een goudvis

Auteur
Communicatieregisseurs*
Datum
5 februari 2024
je hebt echt de concentratie van een goudvis

Je hebt echt de concentratie van een fruitvlieg of.. je hebt de concentratie van een goudvis. We kennen de uitdrukking allemaal. Een grapje? Of zit er toch een kern van waarheid in?

Een studie van Microsoft heeft in 2015 al uitgewezen dat de concentratie van de gemiddelde mens enorm is afgenomen. Sterker nog.. hij wordt op het moment lager geschat dan die van een goudvis. De zin die we een aantal jaren geleden dus nog als grapje gebruikten voor iemand die constant afgeleid was, is nu werkelijkheid geworden.

Vergeleken met de 12 seconden aandachtsspanne die we in 2000 nog hadden, konden we in 2015 ons koppie nog maar 8.25 seconden ergens bijhouden. Het gaat dus hard achteruit. Dat zegt misschien ook iets over de kans dat je tot het einde van dit blog komt, maar daar gokken we dan maar even op.

Het is al een aantal jaren bekend dat onze aandachtsspanne hard achteruit gaat. De schuldige die wordt aangewezen voor de daling van de concentratie is de Smartphone. Zodra er niets interessants om ons heen is, pakken we onze Smartphone waar we toegang hebben tot allerlei afleiding. De overvloed aan informatie zorgt er vervolgens weer voor dat de aandacht schaars wordt. Dat wordt eigenlijk best vervelend als we in de marketing en communicatiewereld juist de aandacht van mensen willen trekken. Hoe kunnen we onze doelgroep toch bereiken in die paar seconden dat we de aandacht hebben.

Het duidelijkste voorbeeld is misschien wel de ‘advertentie overslaan’ knop op YouTube. Wanneer voorafgaand aan je gekozen filmpje een reclame begint, geeft YouTube ons na 5 seconden de mogelijkheid om de reclame over te slaan. YouTube weet namelijk ook dat onze aandacht daarna toch verslapt en doorkijken geen zin heeft. Voor adverteerders is het dus belangrijk om te zorgen dat ofwel alle belangrijke informatie in die eerste 5 seconden van de reclame getoond wordt of dat de kijker getriggerd wordt om tóch door te kijken.
Overslaan of niet.. hoe korter de reclame hoe groter de kans dat we blijven kijken. YouTube stopt daarom dit jaar (2018) met het tonen van de 30-seconden advertenties die je niet over kunt slaan. Andere, beter werkende, opties zoals de 20-seconden reclame, de 6-seconde bumper add en de ‘skip’ optie blijven wel.

Ook op andere Sociale Media moeten we onze content aanpassen aan de veranderende aandachtsspanne. We weten allemaal met wat voor vaart we door onze tijdlijn op Facebook scrollen of hoe we, eigenlijk onoplettend, door alle Instagram foto’s heen gaan. Een goed voorbeeld van hoe belangrijk het is dat we content plaatsen waar meteen iemands oog op valt en het scrollen tot een tijdelijke halt roept. Geen lappen tekst, maar goede foto’s en afbeeldingen zijn tegenwoordig de truc.

Hoe is het met jouw concentratie gesteld? En welke content pakt direct jouw aandacht? Door dit voor jezelf na te gaan ben je al een stapje dichter bij wat voor je klanten waarschijnlijk ook werkt.

Vorig blog.

Alle blogs.

10 redenen waarom je een video moet maken

Volgend blog.