Blog

Alles wat jij moet weten over zoekmachine optimalisatie

Auteur
comreg
Datum
16 maart 2023
Alles wat jij moet weten over zoekmachine optimalisatie

Hoe kom ik hoger in Google? Vinden de juiste mensen wel mijn website of webshop? Word ik wel gevonden in Google zonder te adverteren? Dit zijn vragen die wij vaak krijgen. Het antwoord is simpel, maar de uitvoering is complexer: zoekmachine optimalisatie. Met zoekmachine optimalisatie (ook wel SEO genoemd) optimaliseren wij jouw website zodat Google jou hoger laat zien bij zoekopdrachten. Klinkt simpel hè? Toch komt er meer bij kijken dan je denkt. We leggen het graag aan je uit.

De drie pijlers van zoekmachine optimalisatie

Om ervoor te zorgen dat Google de zoektermen van (potentiële) klanten koppelt aan jouw website, moeten er pagina’s opstaan die geoptimaliseerd zijn op de gekozen zoektermen. Het algoritme van Google controleert die pagina’s aan de hand van drie belangrijke pijlers:

  • Content
  • Techniek
  • Autoriteit

Het is belangrijk om deze drie pijlers in gedachten te houden tijdens het optimaliseren van de pagina, zodat jouw pagina voldoet aan de eisen van deze pijlers. We leggen kort uit waarom de pijlers belangrijk zijn en wat ze precies inhouden.

Content

Hierbij gaat het om alles wat je op je website plaatst, van tekst tot foto’s en video’s. Google beoordeelt je content aan de hand van drie criteria: relevantie, leesbaarheid en waarde. We leggen je per onderdeel uit, waar je op moet letten.

Tekst en indeling

Tekst is één van de belangrijkste onderdelen van zoekmachine optimalisatie. Zoekmachines willen gebruikers een zo relevant mogelijk antwoord op hun zoekvraag geven. Hoe beter jouw tekst aansluit op die zoekintentie, hoe groter de kans is dat je bij Google hoger scoort. Een belangrijk onderscheid dat we kunnen maken in de zoekvraag is of een zoekterm een koopintentie heeft of een informatiebehoefte. Als iemand bijvoorbeeld zoekt op ‘hoe plak je een fietsband?’ wil hij op een pagina komen met een stappenplan waarin van a tot z beschreven staat hoe je dit moet doen. Deze persoon wil dan niet op een pagina komen waarop jij als fietsenmaker vertelt welke banden en plaksets je allemaal verkoopt. Maar als iemand zoekt op ‘fietsband’, is de kans waarschijnlijker dat diegene op zoek is naar een webshop met fietsbanden. De pagina’s die het best antwoord geven op de zoekintentie van een bezoeker, krijgen van Google de hoogste posities in de zoekresultaten.

Foto en video

Maar niet alleen voor de bezoeker is het belangrijk dat een tekst leesbaar is. Om een tekst goed te kunnen analyseren moet hij ook voor Google goed leesbaar zijn. Gebruik daarom duidelijke tussenkopjes en maak korte zinnen. Pas waar mogelijk ook opsommingen toe. Naast tekst kunnen afbeeldingen of video’s helpen je tekst leesbaarder te maken voor zoekmachine optimalisatie.

Zo kunnen ze:

  • Je tekst opbreken en wat lucht geven voor de lezer (mensen kijken nu eenmaal graag naar plaatjes).
  • Verdieping geven aan de tekst.
  • Ondersteuning geven aan uitleg. Als je iets heel ingewikkelds aan het uitleggen bent, zegt alleen tekst vaak niet genoeg. Een instructievideo of ondersteunende afbeeldingen maken zaken praktisch en duidelijker.

Techniek

Voor succesvolle zoekmachine optimalisatie is het belangrijk dat je website technisch in orde is. Een website die technisch goed in elkaar zit zorgt namelijk voor een betere gebruikservaring. En dat scoort bij Google. Daarom moeten de onderstaande onderdelen staan als een huis.

Laadsnelheid

De laadsnelheid van je website is een belangrijk technisch aspect van zoekmachine optimalisatie. Hoe sneller je website is, hoe hoger hij scoort in Google. Je kunt de snelheid van je website testen met de Google pagespeed-tool via https://pagespeed.web.dev. Deze tool geeft de snelheid van jouw website een score en draagt ook gelijk de verbeterpunten aan. Wat je onder andere kunt doen om je website sneller te maken, is het comprimeren van afbeeldingen en andere bestanden. Grote afbeeldingen en bestanden vertragen je website namelijk enorm.

Responsive design

Een website met een responsive design past de pagina automatisch aan op het apparaat waar hij mee bezocht wordt. Dit zorgt ervoor dat de bezoeker op elk gewenst apparaat een fijne gebruikservaring heeft. Net als je bezoeker, waardeert Google het ook als je website op meerdere apparaten gebruiksvriendelijk is. Je kunt testen of jouw website goed responsive is met de mobielvriendelijke test van Google: https://search.google.com/test/mobile-friendly.

Laat Google niet verdwalen in je links

Het is belangrijk met zoekmachine optimalisatie om in de teksten op je website regelmatig te linken naar andere pagina’s binnen je eigen site. Google scant je website namelijk door van link naar link te gaan. Met interne links kun je Google laten zien welke pagina’s binnen jouw website het belangrijkst zijn. De pagina’s waar de meeste interne links naartoe gaan, ziet Google als de belangrijkste. Deze zullen het hoogst ranken. Zorg er wel voor dat alle links die je plaatst relevant zijn. Als Google de links niet meer kan volgen, zal je website lager ranken. Daarnaast is het voor je websitebezoeker natuurlijk ook erg vervelend om te verdwalen in de links op je website.

Autoriteit

We gaan weer even terug naar de basiselementen van zoekmachine optimalisatie. Hoe meer Google jouw website ziet als een expert op het onderwerp waar het over gaat, hoe hoger je in de zoekresultaten komt te staan. Maar hoe zorg je ervoor dat je gezien wordt als expert? Dat heeft alles te maken met linkbuilding.

Linkbuilding

Het doel van linkbuilding is om zoveel mogelijk goede backlinks te generen. Een backlink is een link die via een andere website naar jouw website gaat. Met een link naar jouw website laten andere websites zien dat ze jouw content waardevol vinden voor hun eigen bezoekers. Dit is voor Google een signaal dat je over autoriteit en expertise beschikt.

Wat maakt een goede backlink?

Een goede backlink moet relevant zijn voor jouw website. Ben je bijvoorbeeld een reisbureau? Dan wil je dat organisaties als de ANWB of ANVR naar je website linken. Om te bepalen of een website voor een waardevolle backlink zorgt, kun je jezelf de vraag stellen: is de informatie op mijn website waardevol voor de bezoeker van de website waar de link op staat?

Hoe kom je aan goede backlinks? Het genereren van goede backlinks is één van de lastigste onderdelen van zoekmachine optimalisatie. Het speelt buiten je eigen website om en je hebt er dus weinig directe invloed op. Wel zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de kans op goede backlinks te vergroten. Zo kun je bijvoorbeeld een informatief blog schrijven. In een blog kunnen je informatie bieden die interessant is voor andere bedrijven in jouw vakgebied. Bedrijven kunnen er dan voor kiezen om hun klanten door te sturen naar jouw blog. Heb je een tekst geschreven die interessant is voor andere bedrijven en hun klanten? Deel hem dan op sociale media. Dat is dé plek waar bedrijven informatie met elkaar delen. Hoe meer een bericht gedeeld wordt, hoe groter de kans is op goede backlinks. Een andere manier om ze te generen is door media aandacht te creëren. Organiseer je een speciaal evenement? Werk je op een innovatieve manier waar je hele vakgebied iets van kan leren? Deel het dan met de pers. Aandacht van de juiste media kan interessante backlinks opleveren. Denk bijvoorbeeld aan vakbladen, deze hebben naast een gedrukte uitgave vaak ook een website (een online uitgave) waar je bericht met link geplaatst kan worden.

Hoe begin je met zoekmachine optimalisatie?

Om een goede SEO-strategie op te zetten, is het belangrijk om eerst te weten waar je (potentiële) klanten op zoeken. Het is daarom goed om een zoektermanalyse te doen. Tijdens zo’n analyse ga je na welke zoektermen voor jouw bedrijf relevant zijn en op welke manier je doelgroep deze invoert in een zoekmachine. We zetten een aantal belangrijke dingen voor je op een rij.

Breng de associaties met je bedrijf in kaart

De eerste stap in zoekmachine optimalisatie is: breng zo breed mogelijk in kaart waar je allemaal op gezocht kunt worden. Welke producten verkoop je? Welke diensten lever je? In welke regio opereer je? Wat is het vakgebied waarin je werkzaam bent? Welke unieke service kun je bieden?

Gebruik een tool om te kijken welke zoektermen populair zijn

De bekendste tool om het zoekvolume van zoektermen te meten is de zoekwoordplanner van Google Ads. In deze tool kun je nauwkeurig zien hoeveel er op bepaalde zoektermen wordt gezocht. Het nadeel van deze tool is dat je deze nauwkeurige cijfers alleen te zien krijgt als je Google Ads actief gebruikt. Er zijn ook gratis alternatieven om zoekvolume te onderzoeken. Om populaire zoektermen te onderzoeken kun je ook kijken naar de automatische aanvullingen die Google zelf aangeeft zodra je begint de typen in de zoekbalk.

Shorttail- en longtailzoektermen

Bij de keuze van een zoekterm kan de keuze vallen op een shorttail- of een longtailzoekterm. Een shorttailzoekterm bestaat uit één woord, een longtailzoekterm uit een combinatie van drie of meer woorden. Om het verschil uit te leggen, nemen we de zoekterm ‘communicatiebureau’. Dit is een shorttailzoekterm en is erg algemeen. Heel veel websites gebruiken hem. Het is erg lastig om met zoekmachine optimalisatie goed te scoren op zo’n algemene zoekterm. Om succes te hebben moet je je termen soms specifieker maken. Hier kan een longtailzoekterm bij helpen. ‘Communicatiebureau’ wordt dan bijvoorbeeld ‘online communicatiebureau Gelderland inhuren’.

Spreek de taal van je doelgroep

Verplaats jezelf in je doelgroep en ga na op welke manier bepaalde zoektermen worden ingevuld. Bedenk bijvoorbeeld of er verkleinwoorden en afkortingen worden gebruikt en of er bepaalde synoniemen van woorden zijn die beter aansluiten op je doelgroep. Uiteindelijk kies je voor de zoektermen die het best bij je doelgroep passen en het meeste zoekvolume hebben.

Maar pas op!

Ga je klakkeloos aan de slag met zoekmachine optimalisatie, dan kan dit ook averechts werken. Je website kan supertraag worden, en we weten allemaal hoe vervelend dat kan zijn. Of je bedrijf komt bovenaan te staan in Google, maar met zoekwoorden die niemand opzoekt. Dan is het alsof je een TED Talk aan het geven bent voor een lege zaal. Verkeerd te werk gaan kan je veel tijd en geld kosten, daarom kun je het beter aan de experts (zoals Communicatieregisseurs* ;)) overlaten.

Investeren in zoekmachine optimalisatie resulteert niet alleen in dat je simpelweg hoger komt in Google. Je website wordt gebruiksvriendelijker, je bent beter vindbaar, er gaat meet organisch verkeer naar je website; dit resulteert in meer bezoekers, leads en conversies! Nóg een stapje verder gaan? Dan is SEA wellicht ook iets voor jou!

Ben je al nieuwsgierig geworden naar hoe wij jouw bedrijf hoger in Google kunnen krijgen met zoekmachine optimalisatie? Stel al je vragen aan ons via  
De voordelen van een website laten maken

Vorig blog.

Alle blogs.

3 manieren om vindbaar te worden in Google

Volgend blog.