Verovert Google de wereld?

Het nieuwste onderzoek nationale search engine monitor van iProspect is uit en wat blijkt; opnieuw is google de meest gebruikte zoekmachine in Nederland met 82 procent. Dit percentage is zelfs nog hoger als het gaat om zoeken op mobiele apparatuur, zoals tablets en smartphones.

door Annemarie van Eck

Wereldwijd heeft google als zoekmachine een aandeel van 55 procent.
Wij Nederlanders zijn daarmee echt google-minded. We hebben het zelfs verheven tot het werkwoord ‘googelen’ dat de Dikke Van Dale heeft gehaald. Maar het gaat veel verder dan zoeken alleen. Wie kent en/of gebruikt er niet de andere diensten van Google, zoals de browser Google Chrome, Google Maps, Gmail en Google+?

Zo kunnen we nog wel even doorgaan; in totaal zijn er al gauw 44 programma’s die (dagelijks of wekelijks) gebruikt worden in Nederland en ui de ‘winkel’ van Google komen. Maar ook onverwachts gebruiken we Google. Typ maar eens een zoekwoord en halverwege het woord komt Google al met een aantal voorgestelde zoekwoordideeën. Dit heet Google Instant. Typ daarnaast een zoekwoord fout en Google komt met de vraag ‘Bedoelde u…?’
We kunnen dus stellen dat Google een vette, vette vinger in de pap heeft bij ons Nederlanders en helemaal als het gaat om online zoeken. Dus ja, Google heeft de wereld verovert.

Zoekmachine optimalisatie is Google proof Als jouw website in Google staat is het vooral zaak om deze op pagina 1 of 2 te hebben staan. Kijk maar naar jezelf. Wanneer klik jij nog door naar pagina 3 of verder?
Op pagina 1 met jouw bedrijfsnaam staan lukt altijd, maar het vertonen van jouw website bij zoekwoorden over jouw producten of diensten van jouw organisatie is moeilijker. Dan is het tijd voor zoekmachine optimalisatie, oftewel SEO. Omdat in Nederland 82 procent van de mensen Google gebruikt betekend SEO eigenlijk jouw website Google-proof maken.

Maar helaas alleen een kwalitatief goede website is niet voldoende. Natuurlijk is het de techniek achter de website ook belangrijk, Google kijkt bijvoorbeeld naar laadsnelheid en interne links.

Google houdt rekening met meer dan tweehonderd factoren om vervolgens de beste zoekresultaten van een zoekwoord te presenteren. Deze factoren houdt Google goed geheim. Het enige dat Google prijsgeeft, is dat het kijkt naar;

– Populariteit, hoe autoritair ben jij online met jouw organisatie? Daarbij kijkt google ook naar sociale media.
– Relevantie, hoe relevant is een pagina op jouw website ten opzichte van het zoekwoord? Staat dit zoekwoord in de tekst, paginatitel, kop boven de tekst, in afbeeldingsnamen en als paginaomschrijving voor Google?

Ik sta in Google dus ik besta!

Wie heeft niet al eens gegoogeld op zijn eigen naam. Sta je er goed op? Voor een onbekende die nieuwsgierig is naar jou is dit de eerste stap om je te leren kennen. Denk hierbij aan solliciteren, bedrijfsbezoeken etc.
Misschien nog belangrijker is hoe jouw organisatie erop staat. Komt jouw organisatie voor in Google? Het overzicht hierboven geeft aan hoe belangrijk het is om met jouw website (vaak het belangrijkste online communicatiekanaal) in Google te staan. 88 procent van de mensen vindt een website door te googelen. Opvallend is ook de laatste regel. ‘Ik zoek nooit iets op internet’ met 0 procent.

Kortom jouw organisatie bestaat pas echt online als deze in Google staat.

Bron: Stichting Internet Domeinregistratie Nederland – 2015

Verschillende navigatie methoden vergelijken

88%     Via een zoekmachine Google
52%     Ik typ het volledige internetadres van een website in
31%     Ik maak gebruik van favorieten of bookmarks
30%     Door middel van doorklikken op koppelingen via e-mail of messenger
20%     Door middel van doorklikken op koppelingen via Social Media
19%     Ik maak gebruik van apps [applicaties]
13%     Links op een portalwebsite [bijv. Startpagina.nl]
2%       Weet niet/wil niet zeggen
0%       Anders
0%       Ik zoek nooit iets op internet

Responsive

Je merkt het al, Google is behoorlijk de baas. Dat bleek wel weer uit het feit dat Google 2015 uitriep tot het jaar van het mobiel gebruik. Google let op het mobiele gebruik van een website. Dit heet ook wel responsive of mobielvriendelijk. Hoe goed schaalt een website mee met de diverse formaten van beeldschermen dier er zijn? Is het lettertype van jouw website te klein voor op een smartphone, dan heb je bij Google al minpunten te pakken.
Google heeft de mobielvriendelijke test in het leven geroepen zodat iedereen kan controleren hoe responsive zijn website is. Klik hier om uit te vinden hoe mobiel jouw website is. Hierdoor is een stormvloed ontstaan in het aanpassen van websites naar mobiele versies. Wie niet volgt, blijft immers achter en achterstand is stilstand, zeker bij Google. Mocht jouw website slecht scoren tijdens de test, dan weet je dat het tijd is voor actie.

Neem gerust contact op met ons als je twijfelt of vragen heeft.

Silicon valley en willie wortels 2.0

In de baai van San Francisco – California staan de grootste technologiebedrijven ter wereld in wat men Silicon Valley noemt. Bedrijven als Apple, Facebook, IBM, eBay en natuurlijk Google. Even buiten de baai wonen de Silicon Valley-miljonairs, de CEO’s van de bovenstaande bedrijven.
Googleplex, het terrein van google op Silicon Valley, is de plek waar geleerden zich bezighouden met de innovatie en de ontwikkelingen van de toekomst. De place to be voor de Willie Wortels onder ons. Google geeft zijn meest briljante ingenieurs 20 procent van hun werktijd om hun fantasie op de vrije loop te laten om dingen uit te vinden. Een kleine greep van wat er uit deze briljante breinen is ontstaan;

– Google audio indexing; de mogelijkheid om door middel van spraak, video’s te vinden maar ook fragmenten uit video’s, zodat je direct naar een bepaald punt in de video kunt gaan.
– Virtual reality; de mogelijkheid om te teleporteren naar een computer gesimuleerde omgeving waarin je echt lijkt te zijn maar zich op een beeld afspeelt.
– Zelf rijdende auto’s
– Gezondheid bevorderende polsband; die artsen en onderzoekers minuut tot minuut data doorgeven over een patiënt en daarom heel veel inzicht in de medische wereld geven.

Alleen bij Silicon Valley is het niet gebleven. Google bezit vandaag de dag zeventig kantoren in veertig verschillende landen. Googleplex blijft wel de origineelste werkplek met onder andere een eigen T-Rex genaamd Stan, een ruimteschip als gebouw en een ballenbak voor volwassenen.

Funny Facts over Google

– Typ ‘Do a barrel roll’ in de Google zoekbalk en aanschouw het resultaat
– Het bedrijf bezit tal van domeinnamen die een misspelling zijn van het woord Google, zoals Gooogle.com, Gogle.com, Googlr.com en meer. Google bezit zelfs 466453.com. Dat zijn de cijfers die overeenkomen met de letters op je smartphone wanneer je google intypt.
– Spelletje spelen met Google? Typ ‘atari breakout’ bij afbeeldingen en starten maar.
– Google huurt tweehonderd geiten om het gras op het Googleplex terrein te maaien.
– Vaste medewerkers worden Googlers genoemd. Maar nieuwe medewerkers Nooglers.
– Sta jij na alle inspanningen nog niet op pagina 1? Laat dan de zoekresultaten verdwijnen door ‘zerg rush’ in te typen bij Google in de zoekbalk.

Contact

Edisonring 2 – 6669 NB Dodewaard
0488 417 450
info@communicatieregisseurs.com

Of gewoon een vraag.

Footer contact Dekstop

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.