Blog

SEO is verleden tijd

Auteur
Communicatieregisseurs*
Datum
6 mei 2024

Search Generative Experience, oftewel SGE, zegt het je iets? Binnenkort kan je er misschien niet meer omheen. Stel je voor: SGE als de nieuwe SEO. Als je in de marketing en SEO zit, ga dan maar alvast op het puntje van je stoel zitten. In deze blog bespreken we de potentiële ontwikkelingen rond SGE, de mogelijke impact ervan op de toekomst, en welke stappen je zou kunnen overwegen.

De opmars van ChatGPT

Het begon allemaal met de lancering van ChatGPT in november 2022: een flinke verandering voor zowel Google als de mens. Met ChatGPT kan je makkelijk een vraag stellen en heb je zo een antwoord, zonder te hoeven zoeken naar een goede website en op een link te klikken. Toen kreeg Google paniek (en terecht).

Na wat spoed overleggen en gesleutel kwam Google met een antwoord op ChatGPT: Search Generative Experience (SGE). Dit is een nieuwe manier van zoeken met een geïntegreerde AI, genaamd Gemini. SGE beantwoordt vragen direct in de zoekresultaten van Google, zonder dat je op ook maar één link hoeft te klikken. Er worden verschillende bronnen en vervolgvragen getoond waardoor je, als je wilt, door kan klikken. En als je gewoon van old school houdt, staan de gewone SERP- resultaten er nog deels boven of onder.

De gevolgen

Wanneer SGE helemaal in Nederland zal komen is nog niet bekend. Wel kan het zo zijn dat je het bij sommige zoekopdrachten in Google al tegenkomt.

Dat SGE gevolgen zal hebben is een feit, voor gebruikers, bedrijven, marketeers, maar eigenlijk voor iedereen.

  • Kliks gaan dalen. Ze verwachten een daling van 25% in 2026. Wacht even met paniek hebben, het hoeft niet perse een dramatische impact te hebben op je conversies. De bezoekers die je ‘misloopt’ kunnen in eerste instantie al geen interesse hebben gehad in je aanbod.
  • Je positie verdwijnt. Waar je in Google kon ‘ranken’ is er met SGE geen sprake meer van een positie. Dit heeft enorme gevolgen voor hoe SEO door vele marketeers de afgelopen jaren is aangepakt en ingestoken. Waar de meeste SEO-specialisten tot nu toe vooral kijken naar zoekwoorden, zoekvolumes en ranking posities, is er bij SGE een andere benadering nodig.
  • Verandering in zoekgedrag. Er is geen sprake meer van een expliciete zoekopdracht, omdat gebruikers meer specifieke vragen gaan stellen. Deze zoekopdrachten zullen daardoor uniek zijn. Daar kan je dus geen zoekvolume meer op meten zoals we gewend zijn.

Pas je aan

SGE vraagt om een hele andere manier van kijken en doen. Zorg ervoor dat je doelgroep en Artificial Intelligence niet meer om je heen kunnen. Laat zien dat jij degene bent die ze zoeken.

  • Focus op je branding: maak geen content met als enige doel om bovenaan in Google te komen, maar maak het echt om je doelgroep te helpen. Waar willen mensen antwoorden op? Wat is hun behoefte en hoe kan je helpen met jouw aanbod? Op deze manier zorg je voor een positieve ervaring.
  • Bewijs: Gemini zal resultaten eerder tonen wanneer deze gebaseerd zijn op het EEAT-principe. (Het EEAT-principe staat voor Ervaring, Expertise, Autoriteit en Betrouwbaarheid, criteria die Google gebruikt om de kwaliteit van webcontent te beoordelen.) Schrijf content zelf, bewijs dat jij de expert bent en autoriteit hebt binnen je branche. Laat daarnaast zien dat je betrouwbaar bent door informatie te delen die daadwerkelijk klopt.
  • Experimenteer: Bij het zoeken naar informatie gebruiken mensen niet alleen Google en AI, maar ook platformen als Pinterest en TikTok worden vaak gebruikt. Daarom is het interessant om goede content te creëren op verschillende manieren. Experimenteer eens!
  • Zoek het lekker zelf uit: Nee, dit bedoelen we niet verkeerd 😉. Het kan namelijk ook een goed idee zijn om zelf te testen wat werkt of niet. Hoe meer informatie je geeft over je bedrijf, hoe groter de kans is dat jouw website bij een specifieke en uitgebreide vraag in de SGE-snippet getoond zal worden. Plaats zoveel mogelijk informatie over je bedrijf op je website en kijk eens wat er gebeurt.

Denk dus bij contentcreatie vooral aan wat je zelf zou zoeken en niet zoals je zelf gewend bent te schrijven. Wat SGE precies voor effect gaat hebben is vooralsnog lastig te voorspellen, maar één ding is zeker: SGE gaat SEO veranderen. En aanpassing is zeker nodig.

Alle blogs.

je hebt echt de concentratie van een goudvis

Volgend blog.