Schaamteloos!
door René van Eck
Wij van WC-eend adviseren…WC-eend. Een slogan die in 1989 werd bedacht en een veel zeggende uitdrukking is geworden. Reclame bedacht in een tijd waar we na het achtuurjournaal wel naar moesten kijken. Vandaag de dag dringen reclameboodschappen zich aan je op via een breed scala aan media. Advertenties in kranten en magazines, Youtube filmpjes, Google Adwords, billboards en verpakking, het is zo maar een greep. Alle merken vechten om een plek tussen jouw oren. Gemiddeld zien we 1.546 uitingen per dag en er zijn zelfs onderzoeken die zeggen dat dit er 3.000 zijn.
Natuurlijk heb jij jezelf hier tegen gewapend. Kijk je tv dan zap je weg tijdens de commercial break of je maakt hangend op de bank dankbaar gebruik van Netflix. Advertenties lees je sowieso niet en met een beetje adblocker op je browser voorkom je irritante reclames die je achtervolgen tot allang nadat je, bij Zalando, dat mooie paar schoenen hebt gekocht.
Maar reclamemensen zouden geen reclamemensen zijn als we hier geen creatieve oplossing op hadden gevonden. ‘Storytelling’ het toverwoord voor iedere zelf respecterende reclame- en communicatieprofessional. Op een creatieve manier wordt de vaak commerciële boodschap in een verhaal verpakt. Maar wanneer de Rabobank de campagne, ‘Growing a beter world together’ lanceert gaat het mis. Het verhaal is ongeloofwaardig en er is twijfel over de bijdrage die de Rabobank kan leveren aan het oplossen van het wereldvoedselprobleem. Bovendien heeft de boodschap niets met bankieren te maken en al snel keert de publieke opinie en de reclamecodecommissie zich tegen de Rabobank. Ook het uitventen van maatschappelijk verantwoord ondernemen kent zijn grenzen. Een grens die door de Rabobank is overschreden. Het verhaal is een sprookje geworden en we hebben allemaal geleerd dat die niet bestaan.
Toch is het dezelfde reclame die er voor zorgt dat je gratis een weekkrant ontvangt of naar commerciële televisiezenders kunt kijken. Shirtsponsor zorgen er voor dat je kinderen in een knap voetbaltenue lopen en de logo’s op de windvangers rondom de tennisbaan maken dat je lekker een balletje kunt slaan. Wat is er eigenlijk mis met eerlijke reclame die een lach op je gezicht tovert of een traan? Reclame die origineel is en aandacht trekt voor een product of dienst? Dat is nou precies de uitdaging van Communicatieregisseurs* en waar we goed in zijn. En daarom zeggen wij schaamteloos:
‘Wij van Communicatieregisseurs* adviseren… Communicatieregisseurs*’.
Strategie, marketing en communicatie.
#goedverhaal