De kracht van online en offline

door Annemarie van Eck

Vijftien jaar geleden ging het meeste marketingbudget naar offline communicatie, oftewel drukwerk, promotiemateriaal en buitenreclame. In de afgelopen jaren trad een ware verschuiving op. Tegenwoordig gaat het geld vooral naar de online kanalen. Websites, apps, bedrijfsvideo’s, sociale media en online advertenties zijn van groot belang voor campagnes of om naamsbekendheid te creëren. Maar bereik je jouw doelgroep met offline communicatie nu echt minder goed dan met online communicatie? Tijd om de voor- en nadelen van offline en online communicatie eens op een rijtje te zetten.

De voor- en nadelen van offline communicatie

Onder offline communicatie verstaan we alles wat je kunt vastpakken. Je visitekaartje, roll-up banner, pennen en autobelettering bijvoorbeeld.

Voordelen:

 • Je maakt een blijvende indruk. Een klant kan een geprinte uiting bekijken wanneer het hem of haar uitkomt.
 • Je bent onderscheidend. In een wereld die al verzadigd is door digitale communicatie, val jij met jouw offline uiting extra op bij je klant.
 • Je communiceert kwaliteit. Met een offline boodschap laat jij zien dat dat de klant belangrijk is en geen duizend in een dozijn, zoals bij digitale uitingen. We kennen allemaal het ouderwetse gevoel van aanraking bij een brochure!

Nadelen:

 • Offline communicatie is traag. Voordat offline uitingen geproduceerd en geleverd zijn, kan jouw boodschap al achterhaald zijn.
 • De resultaten zijn lastig meetbaar.
 • Offline communicatie kun je heel moeilijk persoonlijk inzetten.

De voor- en nadelen van online communicatie

Met online communicatie verwijzen we naar alles wat zich op het internet afspeelt. Denk aan een Instagram-post, een LinkedIn-advertentie, een interactieve video of een website.

Voordelen:

 • Je kunt de resultaten per kanaal meten. Daardoor heb je direct inzichtelijk hoe je jouw klant het beste bereikt.
 • Je zet online communicatie onmiddellijk en overal indoor het gebruik van mobiele telefoons en digitale schermen. Je bereikt je klant dus op elk moment van de dag.
 • Je richt je heel makkelijk op één specifieke doelgroep, omdat elk online medium een specifieke doelgroep trekt. Zo maak je heel makkelijk communicatie op maat.

Nadelen:

 • Overcommunicatie. Ben je te veel (en vooral te vaak) aanwezig online, dan haken klanten misschien af.
 • Online heerst een korte aandachtsspanne. Digitale uitingen komen vaak voorbij op het moment dat de klant al bezig is met iets anders. Hebben ze niet de volledige aandacht voor jouw boodschap, dan komt die misschien niet goed over (of blijft hij niet hangen).
 • Er is veel concurrentie online. Het wordt steeds drukker op het internet en daardoor is het lastiger om je te onderscheiden.

“De kracht van mixen”

De kracht van de mix van offline en online

Iedereen bekijkt communicatie op zijn eigen manier. De één geeft voorkeur aan fysiek bekijken en voelen, de ander luistert liever en weer ander wil snel iets – liefst op een telefoon – lezen. Dus: bereik jij jouw doelgroep het beste met offline of online communicatie?

Ieder voordeel heeft een nadeel en ieder nadeel een voordeel. Communicatieregisseurs* gelooft daarom dat de kracht van goede communicatie bestaat uit een mix van online en offline. Want: ieder kanaal spreekt op een andere manier een andere doelgroep aan. Daarnaast heeft de mix van offline en online een herhalende factor. Je beïnvloedt je klant door herhaaldelijk op diverse momenten ‘aanwezig’ te zijn, zonder dat elke keer op dezelfde manier te doen. Bijvoorbeeld eerst met een flyer op de deurmat, en vervolgens via een mobiele advertentie.

De ideale  marketingmix

Goede communicatie bestaat dus uit een mix van offline én online. Maar wat is de ideale, meest effectieve marketingmix voor jouw bedrijf? Dat is helemaal afhankelijk van je doelgroep en je diensten of producten. Als allround communicatiebureau zijn wij specialist in offline én online communicatie. En hebben wij ervaring met heel veel branches en sectoren. De ideale mix voor jou samenstellen: daarin zit onze kracht. Nieuwsgierig wat we voor jou kunnen ‘mixen’? Neem direct contact met ons op. Wij adviseren je graag.

Contact

Edisonring 2 – 6669 NB Dodewaard
0488 417 450
info@communicatieregisseurs.com

Of gewoon een vraag.

Footer contact Dekstop

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Heb je je ooit afgevraagd wanneer je een jpg moet gebruiken in plaats van een png? Of toch liever een pdf?

door Marenne Kiemeneij

Tenzij je werkzaam bent in de grafische industrie is de kans groot dat je niet vaak stilstaat bij de verschillende bestandsformaten. Maar als je ondernemer bent, moet je wel communiceren over je huisstijl of website met het bureau wat voor je aan het werk is. Welk bestandsformaat gebruik je nou precies wanneer? We zetten de belangrijkste bestandstypen voor je op een rijtje.

Voordat we beginnen is het belangrijk om alvast één groot verschil te weten. Je hebt rasterafbeeldingen en vectorafbeeldingen.
Rasterafbeeldingen worden opgebouwd uit een reeks pixels of individuele blokjes om een ​​afbeelding te vormen. Elke foto die je online of in gedrukte vorm ziet, is een rasterafbeelding. Pixels hebben een voorgedefinieerde verhouding op basis van hun resolutie (hoog of laag), dus wanneer de afbeelding wordt uitgerekt worden de afzonderlijke pixels opgerekt, wat resulteert in wazige of onduidelijke afbeeldingen.

Vectorafbeeldingen zijn veel flexibeler. Ze zijn gemaakt met proportionele formules in plaats van met pixels. Ze zijn dus perfect voor het maken van afbeeldingen die regelmatig moeten worden aangepast. Het echte voordeel van vectoren ligt in hun vermogen om zo klein te zijn als een postzegel, of groot genoeg om op een vrachtwagen te passen!

.JPEG OF JPG

Joint Photographic Experts Group
Het bestandstype jpg, wie kent ‘m niet! Het is een bestandstype dat heel vaak gebruikt wordt voor rasterafbeeldingen.  Jpg is een afkorting van jpeg. Het bevat de woorden joint en group, omdat de data samengevoegd (gecomprimeerd) wordt, waardoor het ideaal is voor verzending via e-mail of voor gebruik op websites. Wees echter voorzichtig wanneer je herhaaldelijk comprimeert en opslaat als jpg-bestand. Steeds opnieuw comprimeren zorgt voor veel kwaliteitsverlies dat niet meer terug te draaien is. Een formaat dat handig is als je afbeeldingen wilt versturen dus, maar niet als er nog veel bewerking nodig is.

.PDF

Portable Document Format
Pdf van Adobe is een van de meest gebruikte bestandstypen van de wereld. Het format beschikt over de kracht om documenten universeel leesbaar te maken met behoud van de opmaak (lettertypes, afstand, inspringingen, tabs e.d.). Ook onze klanten ontvangen van ons vaak pdf-bestanden. Bestanden met een lage resolutie zijn klein in omvang en kunnen makkelijk via de mail verstuurd worden. Deze worden veel gebruikt voor proefdrukken van drukwerk. Bestanden met een hoge resolutie zijn geschikt voor de productie van print- en drukwerk.

.PNG

Portable Network Graphics
Png is een steeds geliefder bestandstype, vooral bij gebruik in webdesign en op sociale media. Png is compressieloos en dat zorgt voor minder kwaliteitsverlies dan bij bijvoorbeeld een jpg. Een andere populaire toepassing bij png-bestanden is de transparante achtergrond. Vroeger werd hiervoor een gif-bestand gebruikt, maar deze kende alleen transparant of niet, waardoor kleurovergangen niet altijd mooi waren. Png kan gradaties van transparantie waarnemen, waardoor dit een handig bestandsformaat is voor op websites.

.GIF

Graphics Interchange Format
Een gif-bestand heeft een lage resolutie  en wordt tegenwoordig het meest gebruikt wordt voor bewegende plaatjes op internet. Het aantal kleuren in een gif-bestand is extreem beperkt om de omvang te verkleinen. Ze worden daarom nauwelijks voor stilstaande beelden meer gebruikt, ook omdat de voorkeur voor png dan groter is. Gif-bestanden hebben voornamelijk een comeback gemaakt op sociale media en WhatsApp. We hebben allemaal weleens een “gifje” gestuurd of ontvangen.

Image
Voorbeeld van vergrote afbeelding op pixelbasis
Image
Voorbeeld van vergrote afbeelding op vectorbasis

.AI

Adobe Illustrator
Dit is het basisbestandsformaat van Adobe Illustrator, meestal gebruikt voor het ontwerpen van logo’s. Met deze extensie kun je vectorafbeeldingen maken. Alle lagen in een ai-bestand blijven intact en dus bewerkbaar. Het bestand is eenvoudig aan te passen, maar daardoor ook zwaarder om te versturen. Een logo zul je daarom niet snel van onze vormgevers in ai-formaat ontvangen, daarvoor gebruiken we liever eps-bestanden.

.EPS

Encapsulated PostScript
Een eps-bestand is net als ai-bestand een afbeelding die niet opgebouwd is uit pixels, maar uit vectoren, ook wel lijnen genoemd. Grote voordeel is dat je vectorbestanden onbeperkt kunt vergroten en verkleinen, zonder dat de kwaliteit van de afbeelding minder wordt. Deze zijn dus populair bij onze designers, vooral wanneer het gaat om het versturen van logo’s. Zorg dan ook altijd dat je het eps-logo van jouw bedrijf goed bewaart, zodat het gemakkelijk aangepast kan worden als dat nodig is.

.SVG

Scalable Vector Graphic
De naam zegt het al, svg is ook een bestandsformaat dat gebruikt wordt bij vectorafbeeldingen. Svg staat vooral bekend als het beste bestand om logo’s en illustraties digitaal te presenteren. Het vectorbestand schaalt soepel mee met de dynamiek van je website. Een svg-afbeelding wordt strak weergegeven, zonder dat het een veel te groot bestandsformaat is.

.PSD

Photoshop Document
Psd’s zijn bestanden die zijn gemaakt en opgeslagen in Adobe Photoshop, de meest populaire grafische bewerkingssoftware ooit. Dit type bestand bevat “lagen”. Deze lagen en de instellingen blijven altijd intact. Dit maakt het aanpassen van de afbeelding makkelijker, maar maakt het bestand ook zwaar. Je zult deze bestandsvorm daarom niet vaak opgestuurd krijgen.
Het grootste nadeel van psd is dat Photoshop werkt met rasterafbeeldingen in plaats van met vectorafbeeldingen. Dat betekent dat je vastzit aan de voorgedefinieerde verhouding van pixels en deze dus nooit groter gemaakt kan worden, zonder kwaliteitsverlies.

.RAW

Raw is geen afkorting, maar betekent letterlijk “ruw” zoals in “onbewerkt”. Een raw-bestand bevat de originele beeldinformatie. Bijvoorbeeld wanneer een foto rechtstreeks vanaf een fotocamera op de computer gezet wordt. De verwerking van de foto kan dan zelf uitgevoerd worden met speciale software, zoals Lightroom of Photoshop.

Dat waren wel zo’n beetje de belangrijkste bestandsformaten. Werken met afbeeldingen is veel ingewikkelder dan je op het eerste gezicht zou denken, maar hopelijk geeft deze gids je een beter begrip van de meestvoorkomende bestandstypen.
Denk je dat we er nog eentje vergeten zijn of staat jouw favoriete bestandsformaat niet in de lijst? Laat het ons dan weten.

Contact

Edisonring 2 – 6669 NB Dodewaard
0488 417 450
info@communicatieregisseurs.com

Of gewoon een vraag.

Footer contact Dekstop

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Doe nu de check!

door Annemarie van Eck

De ontwikkelingen online gaan razendsnel. Dat geldt zeker ook voor websites/shops. Websites die ouder zijn dan 5 jaar voldoen vaak niet meer aan de eisen van zoekmachines, browsers of aan de algemene normen op smartphones en tablets.

Een verouderde website kan grote gevolgen hebben.
Is jouw website nog wel van nu? Waar voldoet een goede website aan?
Kortom het is tijd om je website eens onder de loep te nemen.

Check voor een goede website

“Check – Check
Dubbel Check”

Een goede website = Een goed ontwerp

Je ziet ze bijna niet meer, websites waarbij het beeld niet over de hele breedte van je scherm loopt, maar ze bestaan nog wel. Het lijkt ons overbodig om te zeggen dat dit geen uitstraling heeft van professionaliteit.

Maar wat is dan een goed ontwerp? Over smaak valt uiteraard niet te twisten maar één ding staat vast.
Een goede website heeft een ontwerp dat inspireert en, het belangrijkste, je doelgroep raakt. Het moet aanspreken zodat de doelgroep in één oogopslag ziet dat jij de juiste partij bent.

Een goede website = De juiste communicatiestrategie

We zeiden het net al, bij een goede website is binnen 10 seconden duidelijk wat je bedrijf doet? Waar je bedrijf voor staat en wat jouw bedrijf uniek maakt. Communiceer in de oplossingen die jouw diensten of producten bieden. Een klant komt niet voor een boormachine maar wil gaten in de muur. Oftewel mensen kopen niet wat je doet, maar waarom je het doet.

Een goede website beeldt de identiteit van je bedrijf uit in een aansprekend verhaal. #goedverhaal

Een goede website = Gebruikersvriendelijk

Hoe snel en gemakkelijk kan een bezoeker door jouw website heen navigeren? Hoe snel vindt degene wat hij of zij zoekt. Bezoekers verwachten bij een goede website dat je hun online bij de hand neemt. Een aantal voorbeelden hiervan;

 • Contact staat altijd helemaal rechts in het hoofdmenu;
 • Een zoekveld staat standaard bovenaan om direct te kunnen zoeken op een zoekterm. Deze is zeker van belang bij grotere website en bij webshops; 
 • Een kruimelpad geeft aan waar je als bezoeker zit en bevat een stap terug naar de vorige pagina.
Kruimelpad goede website

Een goede website is overzichtelijk en duidelijk qua opbouw van pagina’s.

Een goede website = Vindbaar

Wanneer je googelt op je eigen bedrijfsnaam staat je bovenaan in Google. Dat is standaard.

Maar sta je ook hoog in Google als het om jouw diensten of producten gaat? Vaak zien wij nog dat websites geblokkeerd worden en Google deze website daarom niet kan indexeren.
Vindbaarheid is cruciaal voor een goede website en is te beïnvloeden door zoekmachine optimalisatie.

So far so good? Dan nu de rest van de musthaves

Een goede website = Snel

Laadt jouw website binnen 5 seconden?
47% van de mensen verlaat de website zelfs al wanneer het langer duurt dan 2 seconden. Dit geldt per pagina dus niet alleen voor de homepagina maar ook voor de andere pagina’s van je website.

Een goede website is snel, zeker op mobiel wordt dit verwacht. Doe nu de test via Google pagespeed tool.

Een goede website = Responsive

Dit betekent dat de website meeschaalt naar het formaat van je apparaat. Bijvoorbeeld mobiel of tablet.
Zijn buttons of klikelementen aan te klikken op mobiel met een vinger? Of moet je daarvoor eerst het scherm vergroten?
Wordt de tekst zo klein dat deze niet meer leesbaar is?
Zo ja, dan is jouw website niet gebruikersvriendelijk en voldoet daardoor niet aan de eisen van Google. Websites die niet responsive zijn worden op tablets en mobiels niet meer vertoond in de zoekresultaten bij Google.

Een goede website = Een veilige verbinding

Zorg dat je website een SSL certificaat heeft. Dit houdt in dat de verbindingen, bijvoorbeeld betalingstransacties en het verzenden van gegevens bij formulieren zoals naam, email etc., veilig zijn. Hiermee kan de privacy worden gewaarborgd van de bezoekers van de website. Je kunt een beveiligde website herkennen aan het slotje voor de domeinnaam. Is jouw website niet beveiligd dan krijgt een bezoeker een groot waarschuwingsscherm. Geen goede website en reclame dus.

Een goede website = Reviews

Reviews, niet alleen voor Google een factor voor een goede website maar zeker ook voor je klanten. Voor Google geven goede reviews expertise en betrouwbaarheid weer van een bedrijf. Voor klanten kan het dé beweegreden zijn om de telefoon te pakken of online te bestellen.
Maak daarom van jouw klanten ambassadeurs en vraag ze review te schrijven.

Een goede website =  Autoriteit

Bij autoriteit gaat het om de reputatie van je bedrijf online. Google kijkt met name naar linken van andere websites die naar jouw website verwijzen. Het gaat hierbij met name om goede linken binnen de branche.
Voor je klant betekent autoriteit met name naamsbekendheid. Hoe vaak komen ze je tegen online en draag je dan een goed en herkenbaar beeld uit?

Geen goede score?

Twijfel je na deze check aan de kwaliteit van je website of je naamsbekendheid in het algemeen? Neem dan contact met mij op via mijn mail annemarie@communicatieregisseurs.com of bel naar Annemarie
0488 – 41 74 57.

Contact

Edisonring 2 – 6669 NB Dodewaard
0488 417 450
info@communicatieregisseurs.com

Of gewoon een vraag.

Footer contact Dekstop

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.