Heb je je ooit afgevraagd wanneer je een jpg moet gebruiken in plaats van een png? Of toch liever een pdf?

door Marenne Kiemeneij

Tenzij je werkzaam bent in de grafische industrie is de kans groot dat je niet vaak stilstaat bij de verschillende bestandsformaten. Maar als je ondernemer bent, moet je wel communiceren over je huisstijl of website met het bureau wat voor je aan het werk is. Welk bestandsformaat gebruik je nou precies wanneer? We zetten de belangrijkste bestandstypen voor je op een rijtje.

Voordat we beginnen is het belangrijk om alvast één groot verschil te weten. Je hebt rasterafbeeldingen en vectorafbeeldingen.
Rasterafbeeldingen worden opgebouwd uit een reeks pixels of individuele blokjes om een ​​afbeelding te vormen. Elke foto die je online of in gedrukte vorm ziet, is een rasterafbeelding. Pixels hebben een voorgedefinieerde verhouding op basis van hun resolutie (hoog of laag), dus wanneer de afbeelding wordt uitgerekt worden de afzonderlijke pixels opgerekt, wat resulteert in wazige of onduidelijke afbeeldingen.

Vectorafbeeldingen zijn veel flexibeler. Ze zijn gemaakt met proportionele formules in plaats van met pixels. Ze zijn dus perfect voor het maken van afbeeldingen die regelmatig moeten worden aangepast. Het echte voordeel van vectoren ligt in hun vermogen om zo klein te zijn als een postzegel, of groot genoeg om op een vrachtwagen te passen!

.JPEG OF JPG

Joint Photographic Experts Group
Het bestandstype jpg, wie kent ‘m niet! Het is een bestandstype dat heel vaak gebruikt wordt voor rasterafbeeldingen.  Jpg is een afkorting van jpeg. Het bevat de woorden joint en group, omdat de data samengevoegd (gecomprimeerd) wordt, waardoor het ideaal is voor verzending via e-mail of voor gebruik op websites. Wees echter voorzichtig wanneer je herhaaldelijk comprimeert en opslaat als jpg-bestand. Steeds opnieuw comprimeren zorgt voor veel kwaliteitsverlies dat niet meer terug te draaien is. Een formaat dat handig is als je afbeeldingen wilt versturen dus, maar niet als er nog veel bewerking nodig is.

.PDF

Portable Document Format
Pdf van Adobe is een van de meest gebruikte bestandstypen van de wereld. Het format beschikt over de kracht om documenten universeel leesbaar te maken met behoud van de opmaak (lettertypes, afstand, inspringingen, tabs e.d.). Ook onze klanten ontvangen van ons vaak pdf-bestanden. Bestanden met een lage resolutie zijn klein in omvang en kunnen makkelijk via de mail verstuurd worden. Deze worden veel gebruikt voor proefdrukken van drukwerk. Bestanden met een hoge resolutie zijn geschikt voor de productie van print- en drukwerk.

.PNG

Portable Network Graphics
Png is een steeds geliefder bestandstype, vooral bij gebruik in webdesign en op sociale media. Png is compressieloos en dat zorgt voor minder kwaliteitsverlies dan bij bijvoorbeeld een jpg. Een andere populaire toepassing bij png-bestanden is de transparante achtergrond. Vroeger werd hiervoor een gif-bestand gebruikt, maar deze kende alleen transparant of niet, waardoor kleurovergangen niet altijd mooi waren. Png kan gradaties van transparantie waarnemen, waardoor dit een handig bestandsformaat is voor op websites.

.GIF

Graphics Interchange Format
Een gif-bestand heeft een lage resolutie  en wordt tegenwoordig het meest gebruikt wordt voor bewegende plaatjes op internet. Het aantal kleuren in een gif-bestand is extreem beperkt om de omvang te verkleinen. Ze worden daarom nauwelijks voor stilstaande beelden meer gebruikt, ook omdat de voorkeur voor png dan groter is. Gif-bestanden hebben voornamelijk een comeback gemaakt op sociale media en WhatsApp. We hebben allemaal weleens een “gifje” gestuurd of ontvangen.

Image
Voorbeeld van vergrote afbeelding op pixelbasis
Image
Voorbeeld van vergrote afbeelding op vectorbasis

.AI

Adobe Illustrator
Dit is het basisbestandsformaat van Adobe Illustrator, meestal gebruikt voor het ontwerpen van logo’s. Met deze extensie kun je vectorafbeeldingen maken. Alle lagen in een ai-bestand blijven intact en dus bewerkbaar. Het bestand is eenvoudig aan te passen, maar daardoor ook zwaarder om te versturen. Een logo zul je daarom niet snel van onze vormgevers in ai-formaat ontvangen, daarvoor gebruiken we liever eps-bestanden.

.EPS

Encapsulated PostScript
Een eps-bestand is net als ai-bestand een afbeelding die niet opgebouwd is uit pixels, maar uit vectoren, ook wel lijnen genoemd. Grote voordeel is dat je vectorbestanden onbeperkt kunt vergroten en verkleinen, zonder dat de kwaliteit van de afbeelding minder wordt. Deze zijn dus populair bij onze designers, vooral wanneer het gaat om het versturen van logo’s. Zorg dan ook altijd dat je het eps-logo van jouw bedrijf goed bewaart, zodat het gemakkelijk aangepast kan worden als dat nodig is.

.SVG

Scalable Vector Graphic
De naam zegt het al, svg is ook een bestandsformaat dat gebruikt wordt bij vectorafbeeldingen. Svg staat vooral bekend als het beste bestand om logo’s en illustraties digitaal te presenteren. Het vectorbestand schaalt soepel mee met de dynamiek van je website. Een svg-afbeelding wordt strak weergegeven, zonder dat het een veel te groot bestandsformaat is.

.PSD

Photoshop Document
Psd’s zijn bestanden die zijn gemaakt en opgeslagen in Adobe Photoshop, de meest populaire grafische bewerkingssoftware ooit. Dit type bestand bevat “lagen”. Deze lagen en de instellingen blijven altijd intact. Dit maakt het aanpassen van de afbeelding makkelijker, maar maakt het bestand ook zwaar. Je zult deze bestandsvorm daarom niet vaak opgestuurd krijgen.
Het grootste nadeel van psd is dat Photoshop werkt met rasterafbeeldingen in plaats van met vectorafbeeldingen. Dat betekent dat je vastzit aan de voorgedefinieerde verhouding van pixels en deze dus nooit groter gemaakt kan worden, zonder kwaliteitsverlies.

.RAW

Raw is geen afkorting, maar betekent letterlijk “ruw” zoals in “onbewerkt”. Een raw-bestand bevat de originele beeldinformatie. Bijvoorbeeld wanneer een foto rechtstreeks vanaf een fotocamera op de computer gezet wordt. De verwerking van de foto kan dan zelf uitgevoerd worden met speciale software, zoals Lightroom of Photoshop.

Dat waren wel zo’n beetje de belangrijkste bestandsformaten. Werken met afbeeldingen is veel ingewikkelder dan je op het eerste gezicht zou denken, maar hopelijk geeft deze gids je een beter begrip van de meestvoorkomende bestandstypen.
Denk je dat we er nog eentje vergeten zijn of staat jouw favoriete bestandsformaat niet in de lijst? Laat het ons dan weten.

Contact

Edisonring 2 – 6669 NB Dodewaard
0488 417 450
info@communicatieregisseurs.com

Of gewoon een vraag.

Footer contact Dekstop

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Heb jij nog geen video van je bedrijf, product of merk? Gemiste kans! Mocht je nog wat overtuiging nodig hebben dan is dit blog voor jou geschreven.

door Annemarie van Eck

1. Het plaatsen van een video op je website of webshop zal onmiddellijk de aandacht trekken en vasthouden.
Het trekt aandacht omdat we visueel ingesteld zijn. We leren graag van anderen, willen zien hoe dingen werken en verliezen ons vaak in een goed verhaal.
Daarnaast zijn we lui als het gaat om aandacht vasthouden. Met lezen moet je vertellen hoe iets is, hoe het eruitziet en wat je ermee kunt.
Bij video kun je dat allemaal tegelijkertijd. Lekker tijdbesparend dus en het kost nog minder hersenactiviteit ook. Dit is het principe van neuromarketing, maar hierover lees je meer in een ander blog.

2. Er is (bijna) geen bedrijf, merk, onderwerp of product waarvoor video niet geschikt is. Uit onderzoek is gebleken dat mensen 85% meer geneigd zijn een product te kopen wanneer hierover een productvideo is gemaakt.

3. Video is goed voor je naamsbekendheid. YouTube is de op één na grootste zoekmachine na Google. Dagelijks kijken 2,8 miljoen mensen video’s op YouTube in Nederland. Stel je voor dat jouw video daarbij zit. Hoe groot wil je je publiek hebben?

4. Overtuigen met een goed verhaal is waar wij als Communicatieregisseurs* goed in zijn. Onze slogans zijn niet voor niets #goedverhaal en #goedgezien. En hoe kan je beter een goed verhaal vertellen dan met video? Video is uitermate geschikt om je doelgroep te overtuigen en aan je te binden.

5. Je kunt wel zeggen dat je de beste bent, maar laat maar eens zien dan. Met video kan je dat als geen ander. Breng vooral je unieke eigenschappen vergroot in beeld en positioneer op deze manier je bedrijf of merk. Voor producten geldt hetzelfde. Voorzie je in een behoefte met je producten? Laat het zien.

6. Begrijpen = bereiken. Denk aan behulpzaamheid wanneer je een dienst verleent of product verkoopt. Laat klanten voor je promoten in een video of demonstreer in een video hoe jouw product werkt. Maak het begrijpen makkelijk voor je doelgroep. We zijn immers liever lui dan moe, zie reden 1.

7. Een video heeft vele mogelijkheden. Uit een video kan je een beeld halen, korte fragmenten en quotes. Deze zijn dan weer uitermate geschikt om te delen op je sociale-mediakanalen. Daarnaast zou je zelfs de audio eruit kunnen halen en delen via een podcast.

8. Video is goed voor een opvallende verschijning in de zoekresultaten in Google. Tussen de tekstresultaten staan namelijk ook videoresultaten. Hierdoor neemt je vindbaarheid toe. Zet je video op YouTube en voorzie deze van een goede titel, voeg tags toe en maak een videobeschrijving. Let op, vergeet hierin niet een link naar je website of webshop te zetten!

9. Betere prestaties van je advertenties. Uit onderzoek is gebleken dat commercials meer impact maken op de kijker dan tekst en foto’s. Dit geldt niet alleen voor tv-commercials maar ook voor de korte advertenties die je vooraf aan een YouTube-film ziet. Of video’s die vertoond worden op sociale media als gesponsord bericht in je tijdlijn.

10. Je concurrenten doen het al….daarom mag jouw video niet ontbreken op het internet. Een betere motivatie kunnen we je niet geven. Je kunt niet achterblijven. Video is de manier om je te onderscheiden en effectief te kunnen concurreren.

Zoals bij alle communicatiemiddelen draait het ook bij video om een goede strategie, een goed verhaal en juiste emotie. Laten wij je daar bij Communicatieregisseurs* nou heel goed mee kunnen helpen. Nieuwsgierig? Bel ons op 0488 – 417450 of mail naar info@communicatieregisseurs.com.

Contact

Edisonring 2 – 6669 NB Dodewaard
0488 417 450
info@communicatieregisseurs.com

Of gewoon een vraag.

Footer contact Dekstop

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.