Fouten maken is menselijk, maar fouten voorkomen voortaan ook.

door Marenne Kiemeneij

Er zijn veel grappig klinkende termen die in onze branche worden rondgestrooid. Meestal proberen we waar mogelijk dit soort vakjargon te vermijden, maar voor deze maken we een uitzondering. De Japanse term Poka Yoke klinkt namelijk niet alleen heel spannend, maar we hebben er allemaal ook nog eens bijna dagelijks mee te maken.

Vrij vertaald betekent Poka Yoke onbedoelde fout voorkomen. Denk maar aan de wasmachine en magnetron die niet starten voordat de deur gesloten is. Het gaatje in de gootsteen dat er voor zorgt dat het water niet overstroomt als de afvoer verstopt is. De tankslang bij het pompstation die automatisch afslaat als de tank van de auto vol is. Maar ook een spellingcontrole is een simpel voorbeeld van Poka Yoke. Het hele ontwerp is gebouwd op het principe dat wanneer je fouten kunt voorkomen, je ze later ook niet op hoeft te lossen.

Er zijn nog tal van voorbeelden van Poka Yoke te noemen in het dagelijks leven, of misschien kun je er zelf nog een aantal bedenken. Eigenlijk draait het allemaal vooral om een efficiënte gebruikerservaring. Maar hoe zit het met het ontwerpen en ontwikkelen van een website? Zowel gebruikersvriendelijkheid als het voorkomen van fouten zijn daar echt een must. Misschien herken je de volgende situaties wel:

1. Je wil een artikel kopen bij jouw favoriete webshop, maar daarvoor heb je een account nodig. Je begint met het creëren van een nieuw account en krijgt vervolgens de melding dat je e-mailadres al is gekoppeld aan een account. Om te voorkomen dat jij straks met vier of vijf dezelfde accounts blijft zitten, is het probleem vooraf getackeld.

“Je begint met het creëren van een nieuw account en krijgt vervolgens de melding dat je e-mailadres al is gekoppeld aan een account.”

2. Invoerformaten in formulieren. Een datum of telefoonnummer kan op verschillende manieren ingevoerd worden. Omdat data vaak direct naar een database doorgestuurd wordt, is het belangrijk dat alle ingevoerde velden overeenkomen. Mijn geboortedatum is bijvoorbeeld 1 mei 1989. Dit kan worden ingevoerd als 01-05-89, 01-05-1989, 01 mei  1989 of 1 mei 1989.

Als de gebruiker zijn verjaardag invoert in een indeling die niet gebruikt kan worden, wordt er een foutmelding teruggestuurd.

3. Je bent een formulier of vragenlijst aan het invullen en klikt per ongeluk op een verkeerde knop. Gelukkig word je vaak nog gered met de melding ‘weet je zeker dat je de pagina wilt sluiten zonder op te slaan?’. Ook hier helpt de gebruiksvriendelijkheid van een website je om een grote fout te voorkomen.

4. Het is altijd balen als een artikel online niet meer in jouw maat te verkrijgen is, maar het baalmoment is een stuk groter als je al bijna aan het afrekenen bent en dan pas de melding krijgt dat jouw maat niet meer beschikbaar is. Om dat te voorkomen wordt de knop ‘in winkelmand plaatsen’ pas geactiveerd als je een beschikbare maat gekozen hebt. Wel zo gebruiksvriendelijk

Image
Image

5. Op sommige websites word je automatisch uitgelogd wanneer je langere tijd niet actief bent. Dit heet ook wel passief uitloggen. Vaak is dit het geval op websites waar privacygevoelige gegevens te vinden zijn. Om privacy te waarborgen en te voorkomen dat gegevens onbedoeld langer zichtbaar zijn, wordt deze functie gebruikt.

Fouten maken hoort erbij, we hebben ze soms zelfs nodig om te leren. Toch is voorkomen vaak makkelijker en goedkoper dan het achteraf oplossen van een probleem. Voor ons komt het erop neer dat we met Poka Yoke de gebruikservaring zo efficiënt mogelijk maken voor gebruikers. Minder fouten maken, betekent dat een taak sneller en zonder frustratie uitgevoerd kan worden. Met het ontwerpen en ontwikkelen van een website houden we daarom altijd rekening met verschillende soorten foutpreventie, met Poka Yoke dus.

Contact

Edisonring 2 – 6669 NB Dodewaard
0488 417 450
info@communicatieregisseurs.com

Of gewoon een vraag.

Footer contact Dekstop

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Heb je je ooit afgevraagd wanneer je een jpg moet gebruiken in plaats van een png? Of toch liever een pdf?

door Marenne Kiemeneij

Tenzij je werkzaam bent in de grafische industrie is de kans groot dat je niet vaak stilstaat bij de verschillende bestandsformaten. Maar als je ondernemer bent, moet je wel communiceren over je huisstijl of website met het bureau wat voor je aan het werk is. Welk bestandsformaat gebruik je nou precies wanneer? We zetten de belangrijkste bestandstypen voor je op een rijtje.

Voordat we beginnen is het belangrijk om alvast één groot verschil te weten. Je hebt rasterafbeeldingen en vectorafbeeldingen.
Rasterafbeeldingen worden opgebouwd uit een reeks pixels of individuele blokjes om een ​​afbeelding te vormen. Elke foto die je online of in gedrukte vorm ziet, is een rasterafbeelding. Pixels hebben een voorgedefinieerde verhouding op basis van hun resolutie (hoog of laag), dus wanneer de afbeelding wordt uitgerekt worden de afzonderlijke pixels opgerekt, wat resulteert in wazige of onduidelijke afbeeldingen.

Vectorafbeeldingen zijn veel flexibeler. Ze zijn gemaakt met proportionele formules in plaats van met pixels. Ze zijn dus perfect voor het maken van afbeeldingen die regelmatig moeten worden aangepast. Het echte voordeel van vectoren ligt in hun vermogen om zo klein te zijn als een postzegel, of groot genoeg om op een vrachtwagen te passen!

.JPEG OF JPG

Joint Photographic Experts Group
Het bestandstype jpg, wie kent ‘m niet! Het is een bestandstype dat heel vaak gebruikt wordt voor rasterafbeeldingen.  Jpg is een afkorting van jpeg. Het bevat de woorden joint en group, omdat de data samengevoegd (gecomprimeerd) wordt, waardoor het ideaal is voor verzending via e-mail of voor gebruik op websites. Wees echter voorzichtig wanneer je herhaaldelijk comprimeert en opslaat als jpg-bestand. Steeds opnieuw comprimeren zorgt voor veel kwaliteitsverlies dat niet meer terug te draaien is. Een formaat dat handig is als je afbeeldingen wilt versturen dus, maar niet als er nog veel bewerking nodig is.

.PDF

Portable Document Format
Pdf van Adobe is een van de meest gebruikte bestandstypen van de wereld. Het format beschikt over de kracht om documenten universeel leesbaar te maken met behoud van de opmaak (lettertypes, afstand, inspringingen, tabs e.d.). Ook onze klanten ontvangen van ons vaak pdf-bestanden. Bestanden met een lage resolutie zijn klein in omvang en kunnen makkelijk via de mail verstuurd worden. Deze worden veel gebruikt voor proefdrukken van drukwerk. Bestanden met een hoge resolutie zijn geschikt voor de productie van print- en drukwerk.

.PNG

Portable Network Graphics
Png is een steeds geliefder bestandstype, vooral bij gebruik in webdesign en op sociale media. Png is compressieloos en dat zorgt voor minder kwaliteitsverlies dan bij bijvoorbeeld een jpg. Een andere populaire toepassing bij png-bestanden is de transparante achtergrond. Vroeger werd hiervoor een gif-bestand gebruikt, maar deze kende alleen transparant of niet, waardoor kleurovergangen niet altijd mooi waren. Png kan gradaties van transparantie waarnemen, waardoor dit een handig bestandsformaat is voor op websites.

.GIF

Graphics Interchange Format
Een gif-bestand heeft een lage resolutie  en wordt tegenwoordig het meest gebruikt wordt voor bewegende plaatjes op internet. Het aantal kleuren in een gif-bestand is extreem beperkt om de omvang te verkleinen. Ze worden daarom nauwelijks voor stilstaande beelden meer gebruikt, ook omdat de voorkeur voor png dan groter is. Gif-bestanden hebben voornamelijk een comeback gemaakt op sociale media en WhatsApp. We hebben allemaal weleens een “gifje” gestuurd of ontvangen.

Image
Voorbeeld van vergrote afbeelding op pixelbasis
Image
Voorbeeld van vergrote afbeelding op vectorbasis

.AI

Adobe Illustrator
Dit is het basisbestandsformaat van Adobe Illustrator, meestal gebruikt voor het ontwerpen van logo’s. Met deze extensie kun je vectorafbeeldingen maken. Alle lagen in een ai-bestand blijven intact en dus bewerkbaar. Het bestand is eenvoudig aan te passen, maar daardoor ook zwaarder om te versturen. Een logo zul je daarom niet snel van onze vormgevers in ai-formaat ontvangen, daarvoor gebruiken we liever eps-bestanden.

.EPS

Encapsulated PostScript
Een eps-bestand is net als ai-bestand een afbeelding die niet opgebouwd is uit pixels, maar uit vectoren, ook wel lijnen genoemd. Grote voordeel is dat je vectorbestanden onbeperkt kunt vergroten en verkleinen, zonder dat de kwaliteit van de afbeelding minder wordt. Deze zijn dus populair bij onze designers, vooral wanneer het gaat om het versturen van logo’s. Zorg dan ook altijd dat je het eps-logo van jouw bedrijf goed bewaart, zodat het gemakkelijk aangepast kan worden als dat nodig is.

.SVG

Scalable Vector Graphic
De naam zegt het al, svg is ook een bestandsformaat dat gebruikt wordt bij vectorafbeeldingen. Svg staat vooral bekend als het beste bestand om logo’s en illustraties digitaal te presenteren. Het vectorbestand schaalt soepel mee met de dynamiek van je website. Een svg-afbeelding wordt strak weergegeven, zonder dat het een veel te groot bestandsformaat is.

.PSD

Photoshop Document
Psd’s zijn bestanden die zijn gemaakt en opgeslagen in Adobe Photoshop, de meest populaire grafische bewerkingssoftware ooit. Dit type bestand bevat “lagen”. Deze lagen en de instellingen blijven altijd intact. Dit maakt het aanpassen van de afbeelding makkelijker, maar maakt het bestand ook zwaar. Je zult deze bestandsvorm daarom niet vaak opgestuurd krijgen.
Het grootste nadeel van psd is dat Photoshop werkt met rasterafbeeldingen in plaats van met vectorafbeeldingen. Dat betekent dat je vastzit aan de voorgedefinieerde verhouding van pixels en deze dus nooit groter gemaakt kan worden, zonder kwaliteitsverlies.

.RAW

Raw is geen afkorting, maar betekent letterlijk “ruw” zoals in “onbewerkt”. Een raw-bestand bevat de originele beeldinformatie. Bijvoorbeeld wanneer een foto rechtstreeks vanaf een fotocamera op de computer gezet wordt. De verwerking van de foto kan dan zelf uitgevoerd worden met speciale software, zoals Lightroom of Photoshop.

Dat waren wel zo’n beetje de belangrijkste bestandsformaten. Werken met afbeeldingen is veel ingewikkelder dan je op het eerste gezicht zou denken, maar hopelijk geeft deze gids je een beter begrip van de meestvoorkomende bestandstypen.
Denk je dat we er nog eentje vergeten zijn of staat jouw favoriete bestandsformaat niet in de lijst? Laat het ons dan weten.

Contact

Edisonring 2 – 6669 NB Dodewaard
0488 417 450
info@communicatieregisseurs.com

Of gewoon een vraag.

Footer contact Dekstop

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sociale mediamarketing is net zo makkelijk als het maken van een broodje hamburger.

door Marenne Kiemeneij

Als vegetariër zijn mijn gedachtes niet heel vaak bij hamburgers, maar als Contentmanager hou ik me wel veel bezig met sociale media. Ik hoor je al denken wat een rare vergelijking, maar deze twee hebben meer met elkaar gemeen dan je verwacht. Het geheim zit hem namelijk in het stapelen. Het opbouwen van de perfecte hamburger vergt tactiek, anders valt hij binnen no time uit elkaar. Hetzelfde geldt voor je sociale mediakanalen. Door deze op de juiste manier op te bouwen, zorg je ervoor dat je altijd met een goede basis start aan jouw sociale mediamarketing en stort de boel niet zomaar in elkaar.

De voordelen van het gebruik van sociale media voor bedrijven hebben we vaker in blogs besproken. Toch zien we dat veel mensen er nog tegenop zien om ermee te beginnen, terwijl er weinig mensen zijn die hun hand omdraaien voor het maken van een lekkere burger. Dus als we die twee nou eens naast elkaar leggen, dan wordt sociale mediamarketing straks nog net zo makkelijk als het maken van een broodje hamburger.

Sociale mediamarketing kan net zo makkelijk zijn als het maken van een broodje hamburger.

Creëer je sociale mediaprofielen
Voordat je kunt starten met het creëren van je profielen, moet je bedenken met welke kanalen je wilt gaan werken. Instagram, Facebook en LinkedIn zijn de meest voor de hand liggende kanalen om als bedrijf mee te starten. Maar wanneer kies je voor wat? Kort gezegd zijn Facebook en Instragram voor de B2C markt en LinkedIn richt zich op B2B. Het bepalen van de juiste kanalen heeft te maken met de doelstellingen die je wilt behalen en de doelgroep die je wilt bereiken. Vervolgens kunnen de profielen voor een of meerdere kanalen aangemaakt worden. Net als het broodje is dit de basis voor je sociale media marketing.

Je profielen instellen
Een bruin blaadje sla ziet er niet zo appetijtelijk uit als een vers, groen, knapperig blaadje sla. Het oog wil tenslotte ook wat. Dat geldt ook voor je profielen. Wanneer je content via jouw kanaal wil publiceren, is het belangrijk om te controleren of je profiel up-to-date is. Het optimaliseren van jouw sociale mediaprofiel bestaat vaak uit drie onderdelen. Allereerst het instellen van de profielfoto, header en omslagfoto. Zorg ervoor dat hierbij de bedrijfsidentiteit goed naar voren komt. Schrijf daarna een duidelijke beschrijving van je bedrijf. Veel sociale media kanalen helpen je hiermee door aan te geven welke informatie belangrijk is om te vermelden. Ten slotte is het altijd raadzaam om een link naar je website te plaatsen. Zo zorg je voor meer verkeer op je website, waar de potentiële klant meer informatie kan vinden of zaken kan doen.

Plaats je content
Wat is een broodje hamburger zonder de burger? Nou eigenlijk niks. Sociale mediakanalen zonder content ook niet. Het plaatsen van content op je kanalen zorgt ervoor dat er verkeer over je kanalen blijft gaan. Door likes, shares en reacties die mensen op je content plaatsen, wordt je bericht verspreid en komt het bij een brede doelgroep terecht.

Hashtags toevoegen.
Om ervoor te zorgen dat je content nog verder verspreid wordt, is het toevoegen van hashtags essentieel. Je kunt het zien als de toppings op je bericht. Augurkjes, uitjes, tomaat of jalapeños, iedereen heeft wel een voorkeur. Hashtags zijn de voorkeuren van de sociale media gebruikers. Ze kunnen hashtags volgen die ze interessant vinden of ze kunnen als zoekterm gebruikt worden. Door de juiste hashtags te gebruiken komt je bericht terecht bij mensen die potentieel je toekomstige klant kunnen zijn.

Bedrijven taggen
Door andere bedrijven te vermelden ofwel “taggen” in jouw bericht, kun je gebruik maken van het bereik van het andere bedrijf. Heb je samengewerkt aan een toffe opdracht? Of heb je een leuk project afgeleverd voor een klant? Zorg dat je het bedrijf tagged en vraag ook zeker of zij dat bij jou ook willen doen.

Zorg voor interactie
Om net als gesmolten kaas in de diepste kieren van de sociale netwerken te sijpelen, is het belangrijk dat je zelf actief bezig blijft op alle kanalen. Door andere profielen te volgen, berichten te liken of “comments” te plaatsen onder interessante content. Je kunt ook interessante content van een klant of misschien wel een concurrent delen op je eigen kanaal. Zo zorg je ervoor dat jouw content zich ook verspreid en dat je overal zichtbaar bent met jouw profiel. Proactief is het codewoord voor een succesvol sociaal media profiel.

Publiceer consistent
Je kanalen zijn klaar, je content is geplaatst en nu? Wat houdt het broodje bij elkaar? Je hebt door het stapelen ondertussen heel wat likes en volgers gegenereerd, maar hoe zorg je ervoor dat ze er niet met de eerste hap weer tussenuit vallen? Om ervoor te zorgen dat niet al je harde werk voor niets is geweest moet je er echt voor zorgen dat je consistent berichten en content blijft plaatsen. Hou je kanalen up-to-date en overzichtelijk. Zorg dat je kanaal een, afhankelijk van je doelstelling,  toegevoegde waarde heeft voor je doelgroep.

Adverteren op sociale media
Als kers op de taart, of als vlaggetje op de burger is adverteren altijd aan te raden. Vooral bij het starten van een nieuw kanaal. Zonder volgers kan content zich slecht verspreiden door het alleen als bericht te plaatsen. Door een advertentie campagne op te zetten, kun je content toch bij vooraf gedefinieerde doelgroepen krijgen. Hierdoor kun je likes en volgers op een snelle en effectieve manier genereren, waardoor in de toekomst geplaatste berichten wel verspreid worden.

Heb je ook zin gekregen in dat broodje sociale media? Begin dan gewoon met stapelen. Kom je er niet uit of zullen we samen kijken naar je doelstellingen en de bijpassende kanalen en content? We helpen jou graag met jouw sociale mediastrategie.

Contact

Edisonring 2 – 6669 NB Dodewaard
0488 417 450
info@communicatieregisseurs.com

Of gewoon een vraag.

Footer contact Dekstop

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welk sociaal media kanaal is next?

door Marenne Kiemeneij

Elk social media kanaal wordt op den duur overgenomen door bedrijven. Je kunt niet meer door Facebook scrollen zonder gesponsorde content tegen te komen, op Instagram worden de stories van je vrienden steeds onderbroken door advertenties en op Snapchat zijn zelfs de filters gesponsord. Welk sociaal media kanaal is next?

Ons vertrouwde communicatiekanaal WhatsApp, waar je vooralsnog ongestoord met vrienden en familie in contact kunt zijn, is misschien wel het volgende slachtoffer wat overgenomen wordt voor zakelijke doeleinden. Steeds meer bedrijven geloven erin, WhatsApp als communicatiemiddel. Begin 2019 telde WhatsApp 12 miljoen gebruikers in Nederland. Statistisch gezien bijna driekwart van de inwoners en daarmee dus voor veel bedrijven ook een groot gedeelte van de doelgroep. Maar hoe kun je als bedrijf je voordeel doen met WhatsApp als communicatiekanaal.

Interne communicatie
WhatsApp als intern communicatiemiddel ligt misschien heel erg voor de hand, maar toch hoort hij er wel bij op de lijst. Er zijn veel online opties te vinden voor communicatietools voor bedrijven, maar waarom houden we het niet gewoon bij WhatsApp? Bijna iedereen heeft toegang tot deze app, je hoeft geen nieuw programma te leren kennen en er kunnen makkelijk groepen gemaakt worden voor bijvoorbeeld verschillende afdelingen of projecten. Met de desktop versie wordt het nog sneller om even een “appje” naar een collega te sturen.

WhatsApp als klantenservice
Of we het er nou mee eens zijn of niet dat ook WhatsApp overgenomen wordt door bedrijven, eerlijk is eerlijk, er zitten ook veel voordelen aan. WhatsApp is een van de meeste gebruikte apps van dit moment. Misschien spreek ik alleen voor mezelf, maar ik betrap mezelf er altijd op dat wanneer ik even gauw iets nodig heb, ik er snel even een “appje” uitgooi. Maar als ik dat naar vrienden op die manier doe, waarom dan niet naar een organisatie. Steeds meer bedrijven maken gebruik van WhatsApp business als toevoeging op hun klantenservice. Het is makkelijk, toegankelijk, gratis en voor veel mensen een snelle manier van communiceren. Een bedrijf kan zo op een laagdrempelige manier klaar staan voor de doelgroep. Een leuk voorbeeld is bv. de reactie die ik van Picnic Bezorgservice kreeg nadat ik hen een vraag stelde over ingeleverde flessen.

“Door de persoonlijke en leuke reactie zet Picnic direct de toon voor een leuk, persoonlijk en laagdrempelig gesprek.”

Naast Picnic, zijn er ook veel andere bedrijven die diensten via whatsapp gesprekken aanbieden. Denk maar aan de RTL nieuws die in twee minuten de laatste nieuwsupdates in een gesproken bericht doorstuurt. Of familiedokters die zelfs consultgesprekken via WhatsApp aanbieden. Zelfs de politie maakt gebruik van WhatsApp. Burgers kunnen via de app vragen stellen of meldingen doen.

Gesponsorde advertenties
Nadat WhatsApp in 2014 overgenomen is door Facebook, leek het onvermijdelijk dat er binnen de kortste keren ook advertenties op WhatsApp rond zouden slingeren. Gelukkig merkte de consument lange tijd weinig van de overname, maar afgelopen week heeft Facebook op de Facebook Marketing Summit aangekondigd dat het in 2020 toch zover gaat zijn. Er komen advertenties op WhatsApp. Vooralsnog zullen dat advertenties zijn die vergelijkbaar zijn met de stories op Instagram. Fullscreen-advertenties in het status-gedeelte. Behalve de advertenties in WhatsApp zelf zal Facebook adverteerders de mogelijkheid bieden om een WhatsApp-knop onder advertenties op Facebook en Instagram te zetten. Daardoor kunnen gebruikers contact opnemen met bedrijven via WhatsApp. Oftewel de klantenservice.

Het is dus nog even wachten, maar ook op WhatsApp zijn we binnenkort niet meer veilig voor advertenties. Mocht je als bedrijf willen inspelen op de nieuwe ontwikkelingen, kun je je dus nog even inlezen. En natuurlijk helpen wij je anders ook graag op weg.

Contact

Edisonring 2 – 6669 NB Dodewaard
0488 417 450
info@communicatieregisseurs.com

Of gewoon een vraag.

Footer contact Dekstop

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kom maar webshop klanten

door Annemarie van Eck

Als webshop eigenaar is het internet het belangrijkste wat er is.
Het podium waar alles draait om te verkopen.
Maar wie is nu die webshop klant?
Hoe is de online klantreis (ook wel customer journey genoemd) van deze webshop klant?
En dé grote hamvraag: hoe laat je deze klant naar jouw webshop reizen en een aankoop doen?
Onderstaande onderzoeksresultaten (van Nederlandse webshop klanten) geven hier een mooi inzicht in.
Zie hier de reis van de webshop klant vanaf het eerste moment online tot na de aankoop van zijn product.
Aan jou als webshop eigenaar de taak om ergens in deze reis die klant te onderscheppen en naar jouw webshop toe te leiden.

Doe er je voordeel mee en pas je webshop aan voor nog meer klantbeleving.
En kijk nog eens kritisch naar je communicatiekanalen om webshop klanten aan te trekken.
Maak van de klantreis een aankoopreis!

De manier waarop webshop klanten een bedrijf of product leren kennen

De intentie om op internet informatie te zoeken (vooraf aan een aankoop)

De online kanalen die gebruikt worden om informatie te zoeken (vooraf aan een aankoop)

De reden waarom er naar lokale producten of bedrijven wordt gezocht en aankopen worden gedaan.

De informatie waarnaar gezocht wordt binnen een webshop.

De beslissingsfactoren om over te gaan op een aankoop.

De bereidheid en frequentie van webshop klanten om in het buitenland te kopen.

De actie van webshop klanten na hun aankoop.

Bron: Consumer Barometer with Google

Contact

Edisonring 2 – 6669 NB Dodewaard
0488 417 450
info@communicatieregisseurs.com

Of gewoon een vraag.

Footer contact Dekstop

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Hashtags

door Marenne Kiemeneij

Albert Einstein – relativiteitstheorie
Thomas Edison – de gloeilamp
De gebroeders Wright – het vliegtuig
Nikola Tesla – elektriciteit en transformatoren
Chris Messina – de hashtag

Een lijst met grote namen en nog grotere uitvindingen. De meeste namen zullen je bekend voorkomen, maar ik kan de wielen al horen draaien bij de naam Chris Messina. Misschien niet de meest bekende uitvinder, maar voor een Sociale Media specialist zeker wel een belangrijke. In 2007 introduceerde Chris Messina de hashtag, in eerste instantie om berichten te groeperen. Nu wordt het ‘hekkie’ ook gebruikt om naar onderwerpen te zoeken en om te zien wat populaire topics zijn.

Vanaf 2009 wordt er officieel een hyperlink gemaakt wanneer een hashtag voor een woord of reeks woorden gezet wordt. Op die manier kunnen ze veel toegevoegde waarde geven aan een bericht op sociale media. Hashtags zijn dé manier om snel informatie te vinden op Sociale Media. Maar te pas en te onpas hashtags gebruiken heeft weinig zin.

Het inzetten van hashtags op de juiste manier is geen hogere wiskunde, maar vergt wel enige uitleg. In dit blog proberen we wat opheldering te geven.

Gebruik relevante hashtags
Om meer likes op je bericht of pagina te krijgen is het belangrijk om relevante hashtags te gebruiken. Door het gebruik van hashtags geef je als het ware een soort categorie mee aan je bericht. Geïnteresseerden kunnen dan makkelijker het bericht vinden en het bericht liken. Wanneer je onrelevante hashtags gebruikt komt je bericht bij de verkeerde mensen terecht en zul je geen extra likes krijgen, want het onderwerp waar zij interesse in hebben komt niet overeen met jouw bericht.

Je kunt hashtags volgen
Op Instagram is het mogelijk om hashtags te volgen. Dit betekent dat jouw bericht met het gebruik van de goede hashtags op de feed verschijnt van mensen die waarschijnlijk interesse hebben in jouw bericht. En dus geneigd zijn het bericht te liken en eventueel jouw account te gaan volgen. Hartstikke handig om je bericht te verspreiden, maar let er wel op dat mensen aan kunnen geven dat ze jouw bericht voor die hashtags niet meer willen ontvangen. Dat brengt ons terug bij het vorige punt. Zorg ervoor dat je hashtags relevant zijn.

Oneindig hashtags plaatsen voor beter resultaat?
Klinkt verleidelijk toch? Hoe meer hashtags, hoe meer je bericht verspreid wordt. Maar er zit een maximum aan. Je kunt op Instagram tot 30 hashtags toevoegen in een bericht en 10 in een story. Probeer je er stiekem toch meer? Dan wordt je bericht niet gepubliceerd.

De beste hashtags voor jouw merk
Welke hashtags voor jouw bericht en jouw bedrijf werken hangt af van de branche waarin je werkzaam bent of de dienst die je verleent. Vaak kun je door even op Google te zoeken hele lijsten vinden met hashtags die voor jouw bericht relevant kunnen zijn. Ook kun je kijken wat de concurrentie op Instagram voor hashtags gebruikt. Je kunt ervoor kiezen om dezelfde hashtags te gebruiken, of om deze juist niet te gebruiken om in ander vaarwater te gaan zitten. Zijn er influencers op Instagram die populair zijn in jouw branche? Kijk dan wat zij voor hashtags gebruiken. Via de zoekfunctie kun je ideeën op doen voor gerelateerde hashtags waar je zelf nog niet opgekomen was. Je hoeft het wiel ook niet altijd opnieuw uit te vinden, bekijk je oudere berichten en hergebruik hashtags waar je eerder succes mee had.

Toegang tot gegevens
Om te zien of je resultaat bereikt met jouw hashtags op een zakelijk account op Sociale media kun je de statistieken bekijken. Door onder je geplaatste bericht op statistieken bekijken te klikken en vervolgens naar boven te swipen krijg je een overzicht van een aantal resultaten van je bericht.

Zoals het meeste op Sociale Media is het vooral proberen, proberen en nog een keer proberen en kijken wat het beste resultaat geeft. Wil je iets gerichter aan de slag en heb je daar hulp bij nodig? Bel met Hans of Rene dan kunnen we verder praten over Sociale media campagnes.

Contact

Edisonring 2 – 6669 NB Dodewaard
0488 417 450
info@communicatieregisseurs.com

Of gewoon een vraag.

Footer contact Dekstop

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Pluk de dag: 5 manieren om het meeste uit je tijd te halen.

door Marenne Kiemeneij

In de communicatiewereld hoef je je eigenlijk nooit te vervelen. Er is altijd wel dat to-do lijstje. Het is als een lekkende boot die steeds voller blijft lopen met water hoeveel emmers je er ook uitschept. Dat ene nieuwtje wat leuk is voor Sociale Media, of idee voor een klant wat je maar beter meteen kunt uitwerken voor je het weer vergeten bent.

Oftewel, het is belangrijk om te weten hoe we het meeste uit onze tijd kunnen halen.

Weet je type: Vroege vogel of nachtdier
Iedere dag ervaren we een ‘chronotype’. Een natuurlijk patroon van pieken en dalen. Voorgeschreven door onze biologische ritmes. Ongeveer 1 op de 6 mensen is een ochtendmens. Vroeg op en vroeg naar bed. Daartegenover staat dat 1 op de 5 mensen juist in de nacht opbloeien. En dus ook wat later uit bed komen. De rest van ons valt ergens tussen die twee uitersten.

De sleutel om het beste uit je dag te halen is weten wat voor type je bent. Nachtdieren hebben een hekel aan vroege ochtenden en functioneren dus beter wanneer ze hun dag later starten. Vroege vogels pieken juist wat vroeger op de dag. Plan je dag dus waar mogelijk zoveel mogelijk afgestemd op jouw type.

Plan belangrijke taken tijdens je piek
Wat ons type ook is, we ervaren gedurende de dag allemaal een piek, een dal en een rebound, de op een na meest productieve tijd van de dag. Deze fasen beïnvloeden zowel onze prestaties als onze stemming. Het spreekt dus vanzelf dat de meest belastende taken, analytische werkzaamheden, het maken van besluiten of belangrijke werkevenementen tijdens onze hoogtepunten gepland moeten worden. Tenzij je een nachtdier bent, is dat meestal dus in de ochtend.

Bewaar creatieve taken voor de middag
Omgekeerd kunnen creatieve taken dus beter bewaard worden voor wanneer we niet op onze piek zitten. En nee hoor, dat betekend niet dat we bij communicatieregisseurs* al ons creatieve denken voor klanten tijdens onze dallen doen.  Maar wanneer je net onder je piek zit zijn onze hersenen minder alert op afleidingen en hebben we minder remmingen, waardoor de creativiteit op de vrije loop kan. Dit wordt ook wel de inspiratieparadox genoemd. Innovatie en creativiteit bloeien vaak wanneer we niet op ons best zijn.

Neem regelmatig pauze
Dit is voor ons allemaal wel het bekende trucje. Mentaal belastende taken kosten veel energie, vaak zonder dat we het merken. Het plannen van pauzes kan dit effect tegengaan. Wat nou de precieze werk- en rusttijden zijn valt over te discussiëren en zal per persoon verschillen, maar zorg voor regelmatige pauzes waarin je even een wandeling maakt, kletst met een vriend of vriendin over iets anders dan werk of een potje tafelvoetbal.

Neem tijd voor je lunch
De lunchpauze wordt nog te vaak vervangen door snel een boterham achter je computer of zelfs helemaal vergeten. Maar ook dit werkt contraproductief. Uit eerdere studies is gebleken dat werknemers die wel tijd namen voor de lunch minder tekenen van stress en uitputting vertoonden dan werknemers die dit niet deden.

Nu je de impact van de dagelijkse pieken en dalen kent, kun je inschatten hoe je beter kunt surfen op de golven van de dag. Wat kan je verzetten om de juiste taken op het juiste moment aan te pakken en hoe schenk je evenveel aandacht aan je afspraken als aan je pauzes.


Wat ook nog kan helpen
– Zorg voor een opgeruimd bureau
– Hou jezelf upbeat met een lekker muziekje
Maak een planning
Pluk de dag… Dat doen wij ook.

Contact

Edisonring 2 – 6669 NB Dodewaard
0488 417 450
info@communicatieregisseurs.com

Of gewoon een vraag.

Footer contact Dekstop

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Facebook.. Love it or hate it.

door Marenne Kiemeneij

De afgelopen jaren heeft Facebook heel wat te verduren gehad in het nieuws. Met dubieuze schandalen zoals ongewenste aanpassingen in privacy instellingen en lekkende gebruikersdata. Het vertrouwen in Facebook daalt en dat is best logisch eigenlijk. Overal ter wereld beginnen Facebookgebruikers te twijfelen aan de veiligheid van hun privacy en of het behouden van het account nog de juiste beslissing is.

Voor adverteerders op Facebook zou dit grote gevolgen gehad kunnen hebben. De realiteit is gelukkig anders. De cijfers van Facebook wijzen uit dat er geen veranderingen zijn in het aantal bezoekers en adverteerders op het platvorm. Het aantal dagelijkse bezoeken is zelfs gestegen.1 Geen enkele reden dus om het adverteren op Facebook te vermijden.

We horen vaak dezelfde geluiden wanneer we het hebben over adverteren op Facebook. Het kost te veel tijd, het gaat niet werken voor mijn bedrijf of het is te duur. In dit blog gaan we het hebben over een aantal mythes van Facebook advertising.

“Het is te duur”

Het is helemaal niet nodig om grote bedragen in een Facebookcampagne te stoppen. Sterker nog, Facebook is een van de goedkoopste kanalen om op te adverteren. Je beslist zelf hoeveel geld je erin steekt. Maar je moet natuurlijk wel weten wat je doet. Je kunt gericht adverteren waardoor je alleen betaalt voor de mensen die daadwerkelijk interesse tonen in je advertentie door erop te klikken. Zo kun je met een goede marketingstrategie al voor een paar euro per dag een effectieve advertentie plaatsen.

“Het werkt niet voor de zakelijke markt”

Een andere veel voorkomende fout is dat er gedacht wordt dat Facebook adverteren alleen bedoeld is voor bedrijven die zich richten op consumenten. Dat is niet helemaal waar. Op Facebook zitten genoeg eigenaren, managers en verkopers die wellicht geïnteresseerd zijn in jouw advertentie. Daarbij kun je bij het plaatsen van je advertentie je doelgroep al op zo’n manier specificeren dat je zeker weet dat je de juiste mensen bereikt.

“Meer likes = meer bereik”

Heb je geen groot aantal likes op je bedrijfspagina? Dat zou je niet tegen moeten houden om te adverteren op Facebook. Het aantal likes op je bedrijfspagina heeft niets te maken met het bereik wat je creëert met Facebook adverteren. Zoals eerdergenoemd kun je zelf je doelgroep samenstellen door gebruik te maken van de gegevens die Facebook van haar gebruikers heeft. Het is goed om rekening te houden met dat het aantal likes op je bedrijfspagina niet zo heel veel zeggend is als het gaat om bereik. Berichten die je op je tijdlijn plaatst komen gemiddeld bij maar 2% tot 5% van je volgers terecht. Dan klinkt adverteren toch aantrekkelijker, denk je niet?

“Een facebook advertentie moet kort zijn”

Die uitspraak hoor je bijna iedere marketeer zeggen Je bericht moet kort, maar krachtig zijn. Liefst zo min mogelijk tekst en vooral veel beeld. In de meeste gevallen klopt dit ook wel. De gemiddelde gebruiker van Facebook wil niet te veel lezen en is vaak geïnteresseerd in een pakkende titel en een leuk beeld of filmpje. Maar wanneer je op Facebook gaat adverteren ben je helemaal niet op zoek naar de gemiddelde gebruiker. Je hebt een bepaalde doelgroep en die zal zeker de moeite nemen om jouw advertentie wat langer te bekijken.

“Facebook marketing kost veel tijd”

Ook deze mythe is zeker niet waar. Je zal even de smaak te pakken moeten krijgen, maar als je de ins en outs van Facebook eenmaal door hebt, kun je binnen de kortste keren uit de voeten met Facebook campagnes, advertentiesets en advertenties.

Toch nog niet overtuigt en laat je het liever aan de professionals over? Bel met Hans of Rene als je graag wat verder wil praten over Social Media campagnes en adverteren.

1 Sander van Voorst (2018, 26 april). Facebook: adverteerders vertrekken niet na Cambridge-schandaal. Geraadpleegd op 14 juni 2018, van https://tweakers.net/nieuws/137895/facebook-adverteerders-vertrekken-niet-na-cambridge-schandaal.html

Contact

Edisonring 2 – 6669 NB Dodewaard
0488 417 450
info@communicatieregisseurs.com

Of gewoon een vraag.

Footer contact Dekstop

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Regelmatig stellen we aan medewerkers de vraag: “Wat vertel je op een feestje over je werk?”

door Hans van Schenkhof

De antwoorden kunnen erg verschillend zijn. Van frustrerende reacties tot superenthousiaste verhalen over de dagelijkse gang van zaken of over het merk. Iedereen heeft zo zijn eigen beleving over zijn werk. De uitdaging is: hoe zorg jij ervoor dat jouw medewerkers zich trots voelen?

Voor ik verder schrijf, wil ik eerst twee vragen stellen: hoeveel procent van de medewerkers kent het doel en de kernwaarden van het bedrijf waar ze voor werken? En, hoeveel procent van alle medewerkers is echt enthousiast over het bedrijfsdoel? Gelukkig worden dit soort vragen regelmatig onderzocht en daaruit blijkt dat gemiddeld 40% van de medewerkers het doel kent en dat 20% hier daadwerkelijk enthousiast over is. Deze  percentages verklaren waarom mensen minder of meer trots over hun werk vertellen.
De vraag is nu: Hoe zit dat bij jou in het bedrijf? En neem je daar dan genoegen mee?

Medewerkers willen graag weten of ze het goed doen. Daarbij is het delen van de kernwaarden van het bedrijf en het inspirerende doel van groot belang. Hierdoor weten medewerkers waarvoor ze het doen en voelen ze dat ze er rechtstreeks iets aan bijdragen. Dit motiveert om het beste uit jezelf en je collega’s te halen.

Deze trots samen ontwikkelen is misschien wel makkelijker dan je denkt. Ga met je medewerkers eens aan de slag met de unieke eigenschappen van je bedrijf. Begin eenvoudig en stel elkaar vragen over waarom je dingen doet en hoe je dit uitvoert. Ga dan steeds een stapje verder door te spreken over bijvoorbeeld je doelgroep en je klanten. En stel jezelf ook eens de vraag: wie is eigenlijk jullie beste ambassadeur?
Uiteindelijk is het doel om tot gezamenlijke waarden en  ambities te komen en zo trots te zijn als een pauw! Uiteraard gaat dit ook bijdragen aan het rendement van het bedrijf, maar zeker ook aan je eigen meerwaarde.

Communicatieregisseurs* kan je helpen met het zetten van de eerste stappen in de juiste richting. De ontwikkelde methode “Simpel maar Uniek” is een leidraad om een mooi en succesvol fundament neer te leggen voor de toekomst.

Communicatieregisseurs* staat voor bedrijfsstrategie, marketing en communicatie. En daar ben ik trots op!
Voor verdere inspiratie of heb je nog vragen, neem dan gerust contact op.
Bel 0488-417465 of mail via hans@communicatieregisseurs.com

#goedverhaal

Contact

Edisonring 2 – 6669 NB Dodewaard
0488 417 450
info@communicatieregisseurs.com

Of gewoon een vraag.

Footer contact Dekstop

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schaamteloos!

door René van Eck

Wij van WC-eend adviseren…WC-eend. Een slogan die in 1989 werd bedacht en een veel zeggende uitdrukking is geworden. Reclame bedacht in een tijd waar we na het achtuurjournaal wel naar moesten kijken. Vandaag de dag dringen reclameboodschappen zich aan je op via een breed scala aan media. Advertenties in kranten en magazines, Youtube filmpjes, Google Adwords, billboards en verpakking, het is zo maar een greep. Alle merken vechten om een plek tussen jouw oren. Gemiddeld zien we 1.546 uitingen per dag en er zijn zelfs onderzoeken die zeggen dat dit er 3.000 zijn.

Natuurlijk heb jij jezelf hier tegen gewapend. Kijk je tv dan zap je weg tijdens de commercial break of je maakt hangend op de bank dankbaar gebruik van Netflix. Advertenties lees je sowieso niet en met een beetje adblocker op je browser voorkom je irritante reclames die je achtervolgen tot allang nadat je, bij Zalando, dat mooie paar schoenen hebt gekocht.

Maar reclamemensen zouden geen reclamemensen zijn als we hier geen creatieve oplossing op hadden gevonden. ‘Storytelling’ het toverwoord voor iedere zelf respecterende reclame- en communicatieprofessional. Op een creatieve manier wordt de vaak commerciële boodschap in een verhaal verpakt. Maar wanneer de Rabobank de campagne, ‘Growing a beter world together’ lanceert gaat het mis. Het verhaal is ongeloofwaardig en er is twijfel over de bijdrage die de Rabobank kan leveren aan het oplossen van het wereldvoedselprobleem. Bovendien heeft de boodschap niets met bankieren te maken en al snel keert de publieke opinie en de reclamecodecommissie zich tegen de Rabobank. Ook het uitventen van maatschappelijk verantwoord ondernemen kent zijn grenzen. Een grens die door de Rabobank is overschreden. Het verhaal is een sprookje geworden en we hebben allemaal geleerd dat die niet bestaan.

Toch is het dezelfde reclame die er voor zorgt dat je gratis een weekkrant ontvangt of naar commerciële televisiezenders kunt kijken. Shirtsponsor zorgen er voor dat je kinderen in een knap voetbaltenue lopen en de logo’s op de windvangers rondom de tennisbaan maken dat je lekker een balletje kunt slaan. Wat is er eigenlijk mis met eerlijke reclame die een lach op je gezicht tovert of een traan? Reclame die origineel is en aandacht trekt voor een product of dienst? Dat is nou precies de uitdaging van Communicatieregisseurs* en waar we goed in zijn. En daarom zeggen wij schaamteloos:

‘Wij van Communicatieregisseurs* adviseren… Communicatieregisseurs*’.

Strategie, marketing en communicatie.

#goedverhaal

Contact

Edisonring 2 – 6669 NB Dodewaard
0488 417 450
info@communicatieregisseurs.com

Of gewoon een vraag.

Footer contact Dekstop

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.