

In de Mix
Bereik je jouw doelgroep met offline communicatie nu echt minder goed dan met online communicatie?
De kracht van online en offline
door Annemarie van Eck
Vijftien jaar geleden ging het meeste marketingbudget naar offline communicatie, oftewel drukwerk, promotiemateriaal en buitenreclame. In de afgelopen jaren trad een ware verschuiving op. Tegenwoordig gaat het geld vooral naar de online kanalen. Websites, apps, bedrijfsvideo’s, sociale media en online advertenties zijn van groot belang voor campagnes of om naamsbekendheid te creëren. Maar bereik je jouw doelgroep met offline communicatie nu echt minder goed dan met online communicatie? Tijd om de voor- en nadelen van offline en online communicatie eens op een rijtje te zetten.
Onder offline communicatie verstaan we alles wat je kunt vastpakken. Je visitekaartje, roll-up banner, pennen en autobelettering bijvoorbeeld.
Voordelen:
Nadelen:
Met online communicatie verwijzen we naar alles wat zich op het internet afspeelt. Denk aan een Instagram-post, een LinkedIn-advertentie, een interactieve video of een website.
Voordelen:
Nadelen:
“De kracht van mixen”
Iedereen bekijkt communicatie op zijn eigen manier. De één geeft voorkeur aan fysiek bekijken en voelen, de ander luistert liever en weer ander wil snel iets – liefst op een telefoon – lezen. Dus: bereik jij jouw doelgroep het beste met offline of online communicatie?
Ieder voordeel heeft een nadeel en ieder nadeel een voordeel. Communicatieregisseurs* gelooft daarom dat de kracht van goede communicatie bestaat uit een mix van online en offline. Want: ieder kanaal spreekt op een andere manier een andere doelgroep aan. Daarnaast heeft de mix van offline en online een herhalende factor. Je beïnvloedt je klant door herhaaldelijk op diverse momenten ‘aanwezig’ te zijn, zonder dat elke keer op dezelfde manier te doen. Bijvoorbeeld eerst met een flyer op de deurmat, en vervolgens via een mobiele advertentie.
Goede communicatie bestaat dus uit een mix van offline én online. Maar wat is de ideale, meest effectieve marketingmix voor jouw bedrijf? Dat is helemaal afhankelijk van je doelgroep en je diensten of producten. Als allround communicatiebureau zijn wij specialist in offline én online communicatie. En hebben wij ervaring met heel veel branches en sectoren. De ideale mix voor jou samenstellen: daarin zit onze kracht. Nieuwsgierig wat we voor jou kunnen ‘mixen’? Neem direct contact met ons op. Wij adviseren je graag.
Edisonring 2 – 6669 NB Dodewaard
0488 417 450
info@communicatieregisseurs.com
Heb je je ooit afgevraagd wanneer je een jpg moet gebruiken in plaats van een png? Of toch liever een pdf?
door Marenne Kiemeneij
Tenzij je werkzaam bent in de grafische industrie is de kans groot dat je niet vaak stilstaat bij de verschillende bestandsformaten. Maar als je ondernemer bent, moet je wel communiceren over je huisstijl of website met het bureau wat voor je aan het werk is. Welk bestandsformaat gebruik je nou precies wanneer? We zetten de belangrijkste bestandstypen voor je op een rijtje.
Voordat we beginnen is het belangrijk om alvast één groot verschil te weten. Je hebt rasterafbeeldingen en vectorafbeeldingen.
Rasterafbeeldingen worden opgebouwd uit een reeks pixels of individuele blokjes om een afbeelding te vormen. Elke foto die je online of in gedrukte vorm ziet, is een rasterafbeelding. Pixels hebben een voorgedefinieerde verhouding op basis van hun resolutie (hoog of laag), dus wanneer de afbeelding wordt uitgerekt worden de afzonderlijke pixels opgerekt, wat resulteert in wazige of onduidelijke afbeeldingen.
Vectorafbeeldingen zijn veel flexibeler. Ze zijn gemaakt met proportionele formules in plaats van met pixels. Ze zijn dus perfect voor het maken van afbeeldingen die regelmatig moeten worden aangepast. Het echte voordeel van vectoren ligt in hun vermogen om zo klein te zijn als een postzegel, of groot genoeg om op een vrachtwagen te passen!
Joint Photographic Experts Group
Het bestandstype jpg, wie kent ‘m niet! Het is een bestandstype dat heel vaak gebruikt wordt voor rasterafbeeldingen. Jpg is een afkorting van jpeg. Het bevat de woorden joint en group, omdat de data samengevoegd (gecomprimeerd) wordt, waardoor het ideaal is voor verzending via e-mail of voor gebruik op websites. Wees echter voorzichtig wanneer je herhaaldelijk comprimeert en opslaat als jpg-bestand. Steeds opnieuw comprimeren zorgt voor veel kwaliteitsverlies dat niet meer terug te draaien is. Een formaat dat handig is als je afbeeldingen wilt versturen dus, maar niet als er nog veel bewerking nodig is.
Portable Document Format
Pdf van Adobe is een van de meest gebruikte bestandstypen van de wereld. Het format beschikt over de kracht om documenten universeel leesbaar te maken met behoud van de opmaak (lettertypes, afstand, inspringingen, tabs e.d.). Ook onze klanten ontvangen van ons vaak pdf-bestanden. Bestanden met een lage resolutie zijn klein in omvang en kunnen makkelijk via de mail verstuurd worden. Deze worden veel gebruikt voor proefdrukken van drukwerk. Bestanden met een hoge resolutie zijn geschikt voor de productie van print- en drukwerk.
Portable Network Graphics
Png is een steeds geliefder bestandstype, vooral bij gebruik in webdesign en op sociale media. Png is compressieloos en dat zorgt voor minder kwaliteitsverlies dan bij bijvoorbeeld een jpg. Een andere populaire toepassing bij png-bestanden is de transparante achtergrond. Vroeger werd hiervoor een gif-bestand gebruikt, maar deze kende alleen transparant of niet, waardoor kleurovergangen niet altijd mooi waren. Png kan gradaties van transparantie waarnemen, waardoor dit een handig bestandsformaat is voor op websites.
Graphics Interchange Format
Een gif-bestand heeft een lage resolutie en wordt tegenwoordig het meest gebruikt wordt voor bewegende plaatjes op internet. Het aantal kleuren in een gif-bestand is extreem beperkt om de omvang te verkleinen. Ze worden daarom nauwelijks voor stilstaande beelden meer gebruikt, ook omdat de voorkeur voor png dan groter is. Gif-bestanden hebben voornamelijk een comeback gemaakt op sociale media en WhatsApp. We hebben allemaal weleens een “gifje” gestuurd of ontvangen.
Adobe Illustrator
Dit is het basisbestandsformaat van Adobe Illustrator, meestal gebruikt voor het ontwerpen van logo’s. Met deze extensie kun je vectorafbeeldingen maken. Alle lagen in een ai-bestand blijven intact en dus bewerkbaar. Het bestand is eenvoudig aan te passen, maar daardoor ook zwaarder om te versturen. Een logo zul je daarom niet snel van onze vormgevers in ai-formaat ontvangen, daarvoor gebruiken we liever eps-bestanden.
Encapsulated PostScript
Een eps-bestand is net als ai-bestand een afbeelding die niet opgebouwd is uit pixels, maar uit vectoren, ook wel lijnen genoemd. Grote voordeel is dat je vectorbestanden onbeperkt kunt vergroten en verkleinen, zonder dat de kwaliteit van de afbeelding minder wordt. Deze zijn dus populair bij onze designers, vooral wanneer het gaat om het versturen van logo’s. Zorg dan ook altijd dat je het eps-logo van jouw bedrijf goed bewaart, zodat het gemakkelijk aangepast kan worden als dat nodig is.
Scalable Vector Graphic
De naam zegt het al, svg is ook een bestandsformaat dat gebruikt wordt bij vectorafbeeldingen. Svg staat vooral bekend als het beste bestand om logo’s en illustraties digitaal te presenteren. Het vectorbestand schaalt soepel mee met de dynamiek van je website. Een svg-afbeelding wordt strak weergegeven, zonder dat het een veel te groot bestandsformaat is.
Photoshop Document
Psd’s zijn bestanden die zijn gemaakt en opgeslagen in Adobe Photoshop, de meest populaire grafische bewerkingssoftware ooit. Dit type bestand bevat “lagen”. Deze lagen en de instellingen blijven altijd intact. Dit maakt het aanpassen van de afbeelding makkelijker, maar maakt het bestand ook zwaar. Je zult deze bestandsvorm daarom niet vaak opgestuurd krijgen.
Het grootste nadeel van psd is dat Photoshop werkt met rasterafbeeldingen in plaats van met vectorafbeeldingen. Dat betekent dat je vastzit aan de voorgedefinieerde verhouding van pixels en deze dus nooit groter gemaakt kan worden, zonder kwaliteitsverlies.
Raw is geen afkorting, maar betekent letterlijk “ruw” zoals in “onbewerkt”. Een raw-bestand bevat de originele beeldinformatie. Bijvoorbeeld wanneer een foto rechtstreeks vanaf een fotocamera op de computer gezet wordt. De verwerking van de foto kan dan zelf uitgevoerd worden met speciale software, zoals Lightroom of Photoshop.
Dat waren wel zo’n beetje de belangrijkste bestandsformaten. Werken met afbeeldingen is veel ingewikkelder dan je op het eerste gezicht zou denken, maar hopelijk geeft deze gids je een beter begrip van de meestvoorkomende bestandstypen.
Denk je dat we er nog eentje vergeten zijn of staat jouw favoriete bestandsformaat niet in de lijst? Laat het ons dan weten.
Edisonring 2 – 6669 NB Dodewaard
0488 417 450
info@communicatieregisseurs.com
Maar degene die kan veranderen
door Rene van Eck
Op 25 maart stond een OVNB-bijeenkomst gepland bij Communicatieregisseurs*. Speciaal voor deze avond hadden we een #goedverhaal voorbereid. Een verhaal dat zou gaan over communicatie in relatie tot de toekomst en dat zou aansluiten bij onze gastspreker Ruud Veltenaar. Over een toekomst vol kansen maar die op dit moment onzekerder is dan ooit.
Corona heeft de wereld in zijn greep. Onze gedachten gaan uit naar zij die ziek zijn of een dierbare hebben verloren. Maar ook naar de gezondheidszorg die 24 uur per dag vecht tegen een tekort aan ic-bedden. Naar de kinderen die thuis zijn van school en de ouderen in verzorgingshuizen die zijn gesloten. Naar de supermarktbranche die kraakt en piept door collectief hamstergedrag. Velen worden op de proef gesteld. Zo ook de meeste ondernemers zoals jij en ik.
Net de kredietcrisis te boven staan veel bedrijven nu opnieuw voor een grote uitdaging. Gelukkig vinden we de overheid aan onze zijde met een maatregelenpakket, zoals de NOW voor bedrijven en de overbruggingsregeling voor zzp’ers. Banken verlenen aflossingsuitstel terwijl de belastingdienst betalingsuitstel verleent. Alles wordt in het werk gesteld om faillissementen te voorkomen en werkgelegenheid te behouden.
Corona treft ons allemaal en vereist een enorm aanpassingsvermogen. Tijdens mijn presentatie op 25 maart had ik een afbeelding willen laten zien van Charles Darwin. Hij kwam tot de conclusie dat niet de sterkste of de meest intelligente overwint, maar degene die het best inspeelt op veranderingen.
En dat is precies wat we moeten doen; omgaan met de verandering en de moed niet opgeven. Kun je medewerkers niet persoonlijk te woord staan? Gebruik dan Google Hangouts om elkaar “live” te ontmoeten. Social distancing? Nu, is het moment om elkaar via sociale media als WhatsApp een hart onder de riem te steken. Kun je geen klanten meer ontvangen in je winkel? Ga dan aan de slag met je eigen webwinkel. Makkelijk is het zeker niet. We ervaren het aan den lijve, maar het lukt.
Zo hebben we een kant en klare webwinkel ontwikkeld. In twee werkdagen kan jouw webwinkel zijn deuren openen. Bovendien zorgen we er voor dat klanten je webwinkel bezoeken met behulp van online marketing. Voor restaurants die nu thuisbezorgen hebben we een bestelplatform gerealiseerd; thuisbiju.nl. Wil jij met je gezin lekker thuis uit eten? Dan kun je nu makkelijk en professioneel online bestellen zonder torenhoge kosten voor de restauranthouder.
De lelijke aluminiumbakjes zijn vervangen voor mooie milieuvriendelijke kartonnen verpakkingen en natuurlijk maken we reclame voor het restaurant. De website anderhalvemeterhoudtjebeter.nl hebben we in het leven geroepen om coronamaatregelen te ondersteunen. Afstandshesjes, petjes, en tassen zijn binnen een mum van tijd besteld.
Wij van Communicatieregisseurs* zijn zeker niet het intelligentst en al helemaal niet het sterkst. Maar veranderen, dat kunnen wij als de beste.
Spannend, dat vinden wij deze periode ook en we kunnen daarom alle hulp gebruiken. Dus heb jij suggesties voor ons? Dan houden we ons van harte aanbevolen. Samen zijn we sterk.
Tot slot wens ik jou, je familie en dierbaren namens het hele team van Communicatieregisseurs* veel gezondheid en het beste voor de toekomst!
En zoals minister-president Mark Rutte het zei:
“Let een beetje op elkaar.”
Edisonring 2 – 6669 NB Dodewaard
0488 417 450
info@communicatieregisseurs.com
Doe nu de check!
door Annemarie van Eck
De ontwikkelingen online gaan razendsnel. Dat geldt zeker ook voor websites/shops. Websites die ouder zijn dan 5 jaar voldoen vaak niet meer aan de eisen van zoekmachines, browsers of aan de algemene normen op smartphones en tablets.
Een verouderde website kan grote gevolgen hebben.
Is jouw website nog wel van nu? Waar voldoet een goede website aan?
Kortom het is tijd om je website eens onder de loep te nemen.
“Check – Check Dubbel Check”
Je ziet ze bijna niet meer, websites waarbij het beeld niet over de hele breedte van je scherm loopt, maar ze bestaan nog wel. Het lijkt ons overbodig om te zeggen dat dit geen uitstraling heeft van professionaliteit.
Maar wat is dan een goed ontwerp? Over smaak valt uiteraard niet te twisten maar één ding staat vast.
Een goede website heeft een ontwerp dat inspireert en, het belangrijkste, je doelgroep raakt. Het moet aanspreken zodat de doelgroep in één oogopslag ziet dat jij de juiste partij bent.
We zeiden het net al, bij een goede website is binnen 10 seconden duidelijk wat je bedrijf doet? Waar je bedrijf voor staat en wat jouw bedrijf uniek maakt. Communiceer in de oplossingen die jouw diensten of producten bieden. Een klant komt niet voor een boormachine maar wil gaten in de muur. Oftewel mensen kopen niet wat je doet, maar waarom je het doet.
Een goede website beeldt de identiteit van je bedrijf uit in een aansprekend verhaal. #goedverhaal
Hoe snel en gemakkelijk kan een bezoeker door jouw website heen navigeren? Hoe snel vindt degene wat hij of zij zoekt. Bezoekers verwachten bij een goede website dat je hun online bij de hand neemt. Een aantal voorbeelden hiervan;
Een goede website is overzichtelijk en duidelijk qua opbouw van pagina’s.
Wanneer je googelt op je eigen bedrijfsnaam staat je bovenaan in Google. Dat is standaard.
Maar sta je ook hoog in Google als het om jouw diensten of producten gaat? Vaak zien wij nog dat websites geblokkeerd worden en Google deze website daarom niet kan indexeren.
Vindbaarheid is cruciaal voor een goede website en is te beïnvloeden door zoekmachine optimalisatie.
So far so good? Dan nu de rest van de musthaves
Laadt jouw website binnen 5 seconden?
47% van de mensen verlaat de website zelfs al wanneer het langer duurt dan 2 seconden. Dit geldt per pagina dus niet alleen voor de homepagina maar ook voor de andere pagina’s van je website.
Een goede website is snel, zeker op mobiel wordt dit verwacht. Doe nu de test via Google pagespeed tool.
Dit betekent dat de website meeschaalt naar het formaat van je apparaat. Bijvoorbeeld mobiel of tablet.
Zijn buttons of klikelementen aan te klikken op mobiel met een vinger? Of moet je daarvoor eerst het scherm vergroten?
Wordt de tekst zo klein dat deze niet meer leesbaar is?
Zo ja, dan is jouw website niet gebruikersvriendelijk en voldoet daardoor niet aan de eisen van Google. Websites die niet responsive zijn worden op tablets en mobiels niet meer vertoond in de zoekresultaten bij Google.
Zorg dat je website een SSL certificaat heeft. Dit houdt in dat de verbindingen, bijvoorbeeld betalingstransacties en het verzenden van gegevens bij formulieren zoals naam, email etc., veilig zijn. Hiermee kan de privacy worden gewaarborgd van de bezoekers van de website. Je kunt een beveiligde website herkennen aan het slotje voor de domeinnaam. Is jouw website niet beveiligd dan krijgt een bezoeker een groot waarschuwingsscherm. Geen goede website en reclame dus.
Reviews, niet alleen voor Google een factor voor een goede website maar zeker ook voor je klanten. Voor Google geven goede reviews expertise en betrouwbaarheid weer van een bedrijf. Voor klanten kan het dé beweegreden zijn om de telefoon te pakken of online te bestellen.
Maak daarom van jouw klanten ambassadeurs en vraag ze review te schrijven.
Bij autoriteit gaat het om de reputatie van je bedrijf online. Google kijkt met name naar linken van andere websites die naar jouw website verwijzen. Het gaat hierbij met name om goede linken binnen de branche.
Voor je klant betekent autoriteit met name naamsbekendheid. Hoe vaak komen ze je tegen online en draag je dan een goed en herkenbaar beeld uit?
Twijfel je na deze check aan de kwaliteit van je website of je naamsbekendheid in het algemeen? Neem dan contact met mij op via mijn mail annemarie@communicatieregisseurs.com of bel naar Annemarie
0488 – 41 74 57.
Edisonring 2 – 6669 NB Dodewaard
0488 417 450
info@communicatieregisseurs.com