De kracht van online en offline

door Annemarie van Eck

Vijftien jaar geleden ging het meeste marketingbudget naar offline communicatie, oftewel drukwerk, promotiemateriaal en buitenreclame. In de afgelopen jaren trad een ware verschuiving op. Tegenwoordig gaat het geld vooral naar de online kanalen. Websites, apps, bedrijfsvideo’s, sociale media en online advertenties zijn van groot belang voor campagnes of om naamsbekendheid te creëren. Maar bereik je jouw doelgroep met offline communicatie nu echt minder goed dan met online communicatie? Tijd om de voor- en nadelen van offline en online communicatie eens op een rijtje te zetten.

De voor- en nadelen van offline communicatie

Onder offline communicatie verstaan we alles wat je kunt vastpakken. Je visitekaartje, roll-up banner, pennen en autobelettering bijvoorbeeld.

Voordelen:

 • Je maakt een blijvende indruk. Een klant kan een geprinte uiting bekijken wanneer het hem of haar uitkomt.
 • Je bent onderscheidend. In een wereld die al verzadigd is door digitale communicatie, val jij met jouw offline uiting extra op bij je klant.
 • Je communiceert kwaliteit. Met een offline boodschap laat jij zien dat dat de klant belangrijk is en geen duizend in een dozijn, zoals bij digitale uitingen. We kennen allemaal het ouderwetse gevoel van aanraking bij een brochure!

Nadelen:

 • Offline communicatie is traag. Voordat offline uitingen geproduceerd en geleverd zijn, kan jouw boodschap al achterhaald zijn.
 • De resultaten zijn lastig meetbaar.
 • Offline communicatie kun je heel moeilijk persoonlijk inzetten.

De voor- en nadelen van online communicatie

Met online communicatie verwijzen we naar alles wat zich op het internet afspeelt. Denk aan een Instagram-post, een LinkedIn-advertentie, een interactieve video of een website.

Voordelen:

 • Je kunt de resultaten per kanaal meten. Daardoor heb je direct inzichtelijk hoe je jouw klant het beste bereikt.
 • Je zet online communicatie onmiddellijk en overal indoor het gebruik van mobiele telefoons en digitale schermen. Je bereikt je klant dus op elk moment van de dag.
 • Je richt je heel makkelijk op één specifieke doelgroep, omdat elk online medium een specifieke doelgroep trekt. Zo maak je heel makkelijk communicatie op maat.

Nadelen:

 • Overcommunicatie. Ben je te veel (en vooral te vaak) aanwezig online, dan haken klanten misschien af.
 • Online heerst een korte aandachtsspanne. Digitale uitingen komen vaak voorbij op het moment dat de klant al bezig is met iets anders. Hebben ze niet de volledige aandacht voor jouw boodschap, dan komt die misschien niet goed over (of blijft hij niet hangen).
 • Er is veel concurrentie online. Het wordt steeds drukker op het internet en daardoor is het lastiger om je te onderscheiden.

“De kracht van mixen”

De kracht van de mix van offline en online

Iedereen bekijkt communicatie op zijn eigen manier. De één geeft voorkeur aan fysiek bekijken en voelen, de ander luistert liever en weer ander wil snel iets – liefst op een telefoon – lezen. Dus: bereik jij jouw doelgroep het beste met offline of online communicatie?

Ieder voordeel heeft een nadeel en ieder nadeel een voordeel. Communicatieregisseurs* gelooft daarom dat de kracht van goede communicatie bestaat uit een mix van online en offline. Want: ieder kanaal spreekt op een andere manier een andere doelgroep aan. Daarnaast heeft de mix van offline en online een herhalende factor. Je beïnvloedt je klant door herhaaldelijk op diverse momenten ‘aanwezig’ te zijn, zonder dat elke keer op dezelfde manier te doen. Bijvoorbeeld eerst met een flyer op de deurmat, en vervolgens via een mobiele advertentie.

De ideale  marketingmix

Goede communicatie bestaat dus uit een mix van offline én online. Maar wat is de ideale, meest effectieve marketingmix voor jouw bedrijf? Dat is helemaal afhankelijk van je doelgroep en je diensten of producten. Als allround communicatiebureau zijn wij specialist in offline én online communicatie. En hebben wij ervaring met heel veel branches en sectoren. De ideale mix voor jou samenstellen: daarin zit onze kracht. Nieuwsgierig wat we voor jou kunnen ‘mixen’? Neem direct contact met ons op. Wij adviseren je graag.

Contact

Edisonring 2 – 6669 NB Dodewaard
0488 417 450
info@communicatieregisseurs.com

Of gewoon een vraag.

Footer contact Dekstop

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Fouten maken is menselijk, maar fouten voorkomen voortaan ook.

door Marenne Kiemeneij

Er zijn veel grappig klinkende termen die in onze branche worden rondgestrooid. Meestal proberen we waar mogelijk dit soort vakjargon te vermijden, maar voor deze maken we een uitzondering. De Japanse term Poka Yoke klinkt namelijk niet alleen heel spannend, maar we hebben er allemaal ook nog eens bijna dagelijks mee te maken.

Vrij vertaald betekent Poka Yoke onbedoelde fout voorkomen. Denk maar aan de wasmachine en magnetron die niet starten voordat de deur gesloten is. Het gaatje in de gootsteen dat er voor zorgt dat het water niet overstroomt als de afvoer verstopt is. De tankslang bij het pompstation die automatisch afslaat als de tank van de auto vol is. Maar ook een spellingcontrole is een simpel voorbeeld van Poka Yoke. Het hele ontwerp is gebouwd op het principe dat wanneer je fouten kunt voorkomen, je ze later ook niet op hoeft te lossen.

Er zijn nog tal van voorbeelden van Poka Yoke te noemen in het dagelijks leven, of misschien kun je er zelf nog een aantal bedenken. Eigenlijk draait het allemaal vooral om een efficiënte gebruikerservaring. Maar hoe zit het met het ontwerpen en ontwikkelen van een website? Zowel gebruikersvriendelijkheid als het voorkomen van fouten zijn daar echt een must. Misschien herken je de volgende situaties wel:

1. Je wil een artikel kopen bij jouw favoriete webshop, maar daarvoor heb je een account nodig. Je begint met het creëren van een nieuw account en krijgt vervolgens de melding dat je e-mailadres al is gekoppeld aan een account. Om te voorkomen dat jij straks met vier of vijf dezelfde accounts blijft zitten, is het probleem vooraf getackeld.

“Je begint met het creëren van een nieuw account en krijgt vervolgens de melding dat je e-mailadres al is gekoppeld aan een account.”

2. Invoerformaten in formulieren. Een datum of telefoonnummer kan op verschillende manieren ingevoerd worden. Omdat data vaak direct naar een database doorgestuurd wordt, is het belangrijk dat alle ingevoerde velden overeenkomen. Mijn geboortedatum is bijvoorbeeld 1 mei 1989. Dit kan worden ingevoerd als 01-05-89, 01-05-1989, 01 mei  1989 of 1 mei 1989.

Als de gebruiker zijn verjaardag invoert in een indeling die niet gebruikt kan worden, wordt er een foutmelding teruggestuurd.

3. Je bent een formulier of vragenlijst aan het invullen en klikt per ongeluk op een verkeerde knop. Gelukkig word je vaak nog gered met de melding ‘weet je zeker dat je de pagina wilt sluiten zonder op te slaan?’. Ook hier helpt de gebruiksvriendelijkheid van een website je om een grote fout te voorkomen.

4. Het is altijd balen als een artikel online niet meer in jouw maat te verkrijgen is, maar het baalmoment is een stuk groter als je al bijna aan het afrekenen bent en dan pas de melding krijgt dat jouw maat niet meer beschikbaar is. Om dat te voorkomen wordt de knop ‘in winkelmand plaatsen’ pas geactiveerd als je een beschikbare maat gekozen hebt. Wel zo gebruiksvriendelijk

Image
Image

5. Op sommige websites word je automatisch uitgelogd wanneer je langere tijd niet actief bent. Dit heet ook wel passief uitloggen. Vaak is dit het geval op websites waar privacygevoelige gegevens te vinden zijn. Om privacy te waarborgen en te voorkomen dat gegevens onbedoeld langer zichtbaar zijn, wordt deze functie gebruikt.

Fouten maken hoort erbij, we hebben ze soms zelfs nodig om te leren. Toch is voorkomen vaak makkelijker en goedkoper dan het achteraf oplossen van een probleem. Voor ons komt het erop neer dat we met Poka Yoke de gebruikservaring zo efficiënt mogelijk maken voor gebruikers. Minder fouten maken, betekent dat een taak sneller en zonder frustratie uitgevoerd kan worden. Met het ontwerpen en ontwikkelen van een website houden we daarom altijd rekening met verschillende soorten foutpreventie, met Poka Yoke dus.

Contact

Edisonring 2 – 6669 NB Dodewaard
0488 417 450
info@communicatieregisseurs.com

Of gewoon een vraag.

Footer contact Dekstop

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Heb je je ooit afgevraagd wanneer je een jpg moet gebruiken in plaats van een png? Of toch liever een pdf?

door Marenne Kiemeneij

Tenzij je werkzaam bent in de grafische industrie is de kans groot dat je niet vaak stilstaat bij de verschillende bestandsformaten. Maar als je ondernemer bent, moet je wel communiceren over je huisstijl of website met het bureau wat voor je aan het werk is. Welk bestandsformaat gebruik je nou precies wanneer? We zetten de belangrijkste bestandstypen voor je op een rijtje.

Voordat we beginnen is het belangrijk om alvast één groot verschil te weten. Je hebt rasterafbeeldingen en vectorafbeeldingen.
Rasterafbeeldingen worden opgebouwd uit een reeks pixels of individuele blokjes om een ​​afbeelding te vormen. Elke foto die je online of in gedrukte vorm ziet, is een rasterafbeelding. Pixels hebben een voorgedefinieerde verhouding op basis van hun resolutie (hoog of laag), dus wanneer de afbeelding wordt uitgerekt worden de afzonderlijke pixels opgerekt, wat resulteert in wazige of onduidelijke afbeeldingen.

Vectorafbeeldingen zijn veel flexibeler. Ze zijn gemaakt met proportionele formules in plaats van met pixels. Ze zijn dus perfect voor het maken van afbeeldingen die regelmatig moeten worden aangepast. Het echte voordeel van vectoren ligt in hun vermogen om zo klein te zijn als een postzegel, of groot genoeg om op een vrachtwagen te passen!

.JPEG OF JPG

Joint Photographic Experts Group
Het bestandstype jpg, wie kent ‘m niet! Het is een bestandstype dat heel vaak gebruikt wordt voor rasterafbeeldingen.  Jpg is een afkorting van jpeg. Het bevat de woorden joint en group, omdat de data samengevoegd (gecomprimeerd) wordt, waardoor het ideaal is voor verzending via e-mail of voor gebruik op websites. Wees echter voorzichtig wanneer je herhaaldelijk comprimeert en opslaat als jpg-bestand. Steeds opnieuw comprimeren zorgt voor veel kwaliteitsverlies dat niet meer terug te draaien is. Een formaat dat handig is als je afbeeldingen wilt versturen dus, maar niet als er nog veel bewerking nodig is.

.PDF

Portable Document Format
Pdf van Adobe is een van de meest gebruikte bestandstypen van de wereld. Het format beschikt over de kracht om documenten universeel leesbaar te maken met behoud van de opmaak (lettertypes, afstand, inspringingen, tabs e.d.). Ook onze klanten ontvangen van ons vaak pdf-bestanden. Bestanden met een lage resolutie zijn klein in omvang en kunnen makkelijk via de mail verstuurd worden. Deze worden veel gebruikt voor proefdrukken van drukwerk. Bestanden met een hoge resolutie zijn geschikt voor de productie van print- en drukwerk.

.PNG

Portable Network Graphics
Png is een steeds geliefder bestandstype, vooral bij gebruik in webdesign en op sociale media. Png is compressieloos en dat zorgt voor minder kwaliteitsverlies dan bij bijvoorbeeld een jpg. Een andere populaire toepassing bij png-bestanden is de transparante achtergrond. Vroeger werd hiervoor een gif-bestand gebruikt, maar deze kende alleen transparant of niet, waardoor kleurovergangen niet altijd mooi waren. Png kan gradaties van transparantie waarnemen, waardoor dit een handig bestandsformaat is voor op websites.

.GIF

Graphics Interchange Format
Een gif-bestand heeft een lage resolutie  en wordt tegenwoordig het meest gebruikt wordt voor bewegende plaatjes op internet. Het aantal kleuren in een gif-bestand is extreem beperkt om de omvang te verkleinen. Ze worden daarom nauwelijks voor stilstaande beelden meer gebruikt, ook omdat de voorkeur voor png dan groter is. Gif-bestanden hebben voornamelijk een comeback gemaakt op sociale media en WhatsApp. We hebben allemaal weleens een “gifje” gestuurd of ontvangen.

Image
Voorbeeld van vergrote afbeelding op pixelbasis
Image
Voorbeeld van vergrote afbeelding op vectorbasis

.AI

Adobe Illustrator
Dit is het basisbestandsformaat van Adobe Illustrator, meestal gebruikt voor het ontwerpen van logo’s. Met deze extensie kun je vectorafbeeldingen maken. Alle lagen in een ai-bestand blijven intact en dus bewerkbaar. Het bestand is eenvoudig aan te passen, maar daardoor ook zwaarder om te versturen. Een logo zul je daarom niet snel van onze vormgevers in ai-formaat ontvangen, daarvoor gebruiken we liever eps-bestanden.

.EPS

Encapsulated PostScript
Een eps-bestand is net als ai-bestand een afbeelding die niet opgebouwd is uit pixels, maar uit vectoren, ook wel lijnen genoemd. Grote voordeel is dat je vectorbestanden onbeperkt kunt vergroten en verkleinen, zonder dat de kwaliteit van de afbeelding minder wordt. Deze zijn dus populair bij onze designers, vooral wanneer het gaat om het versturen van logo’s. Zorg dan ook altijd dat je het eps-logo van jouw bedrijf goed bewaart, zodat het gemakkelijk aangepast kan worden als dat nodig is.

.SVG

Scalable Vector Graphic
De naam zegt het al, svg is ook een bestandsformaat dat gebruikt wordt bij vectorafbeeldingen. Svg staat vooral bekend als het beste bestand om logo’s en illustraties digitaal te presenteren. Het vectorbestand schaalt soepel mee met de dynamiek van je website. Een svg-afbeelding wordt strak weergegeven, zonder dat het een veel te groot bestandsformaat is.

.PSD

Photoshop Document
Psd’s zijn bestanden die zijn gemaakt en opgeslagen in Adobe Photoshop, de meest populaire grafische bewerkingssoftware ooit. Dit type bestand bevat “lagen”. Deze lagen en de instellingen blijven altijd intact. Dit maakt het aanpassen van de afbeelding makkelijker, maar maakt het bestand ook zwaar. Je zult deze bestandsvorm daarom niet vaak opgestuurd krijgen.
Het grootste nadeel van psd is dat Photoshop werkt met rasterafbeeldingen in plaats van met vectorafbeeldingen. Dat betekent dat je vastzit aan de voorgedefinieerde verhouding van pixels en deze dus nooit groter gemaakt kan worden, zonder kwaliteitsverlies.

.RAW

Raw is geen afkorting, maar betekent letterlijk “ruw” zoals in “onbewerkt”. Een raw-bestand bevat de originele beeldinformatie. Bijvoorbeeld wanneer een foto rechtstreeks vanaf een fotocamera op de computer gezet wordt. De verwerking van de foto kan dan zelf uitgevoerd worden met speciale software, zoals Lightroom of Photoshop.

Dat waren wel zo’n beetje de belangrijkste bestandsformaten. Werken met afbeeldingen is veel ingewikkelder dan je op het eerste gezicht zou denken, maar hopelijk geeft deze gids je een beter begrip van de meestvoorkomende bestandstypen.
Denk je dat we er nog eentje vergeten zijn of staat jouw favoriete bestandsformaat niet in de lijst? Laat het ons dan weten.

Contact

Edisonring 2 – 6669 NB Dodewaard
0488 417 450
info@communicatieregisseurs.com

Of gewoon een vraag.

Footer contact Dekstop

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Heb jij nog geen video van je bedrijf, product of merk? Gemiste kans! Mocht je nog wat overtuiging nodig hebben dan is dit blog voor jou geschreven.

door Annemarie van Eck

1. Het plaatsen van een video op je website of webshop zal onmiddellijk de aandacht trekken en vasthouden.
Het trekt aandacht omdat we visueel ingesteld zijn. We leren graag van anderen, willen zien hoe dingen werken en verliezen ons vaak in een goed verhaal.
Daarnaast zijn we lui als het gaat om aandacht vasthouden. Met lezen moet je vertellen hoe iets is, hoe het eruitziet en wat je ermee kunt.
Bij video kun je dat allemaal tegelijkertijd. Lekker tijdbesparend dus en het kost nog minder hersenactiviteit ook. Dit is het principe van neuromarketing, maar hierover lees je meer in een ander blog.

2. Er is (bijna) geen bedrijf, merk, onderwerp of product waarvoor video niet geschikt is. Uit onderzoek is gebleken dat mensen 85% meer geneigd zijn een product te kopen wanneer hierover een productvideo is gemaakt.

3. Video is goed voor je naamsbekendheid. YouTube is de op één na grootste zoekmachine na Google. Dagelijks kijken 2,8 miljoen mensen video’s op YouTube in Nederland. Stel je voor dat jouw video daarbij zit. Hoe groot wil je je publiek hebben?

4. Overtuigen met een goed verhaal is waar wij als Communicatieregisseurs* goed in zijn. Onze slogans zijn niet voor niets #goedverhaal en #goedgezien. En hoe kan je beter een goed verhaal vertellen dan met video? Video is uitermate geschikt om je doelgroep te overtuigen en aan je te binden.

5. Je kunt wel zeggen dat je de beste bent, maar laat maar eens zien dan. Met video kan je dat als geen ander. Breng vooral je unieke eigenschappen vergroot in beeld en positioneer op deze manier je bedrijf of merk. Voor producten geldt hetzelfde. Voorzie je in een behoefte met je producten? Laat het zien.

6. Begrijpen = bereiken. Denk aan behulpzaamheid wanneer je een dienst verleent of product verkoopt. Laat klanten voor je promoten in een video of demonstreer in een video hoe jouw product werkt. Maak het begrijpen makkelijk voor je doelgroep. We zijn immers liever lui dan moe, zie reden 1.

7. Een video heeft vele mogelijkheden. Uit een video kan je een beeld halen, korte fragmenten en quotes. Deze zijn dan weer uitermate geschikt om te delen op je sociale-mediakanalen. Daarnaast zou je zelfs de audio eruit kunnen halen en delen via een podcast.

8. Video is goed voor een opvallende verschijning in de zoekresultaten in Google. Tussen de tekstresultaten staan namelijk ook videoresultaten. Hierdoor neemt je vindbaarheid toe. Zet je video op YouTube en voorzie deze van een goede titel, voeg tags toe en maak een videobeschrijving. Let op, vergeet hierin niet een link naar je website of webshop te zetten!

9. Betere prestaties van je advertenties. Uit onderzoek is gebleken dat commercials meer impact maken op de kijker dan tekst en foto’s. Dit geldt niet alleen voor tv-commercials maar ook voor de korte advertenties die je vooraf aan een YouTube-film ziet. Of video’s die vertoond worden op sociale media als gesponsord bericht in je tijdlijn.

10. Je concurrenten doen het al….daarom mag jouw video niet ontbreken op het internet. Een betere motivatie kunnen we je niet geven. Je kunt niet achterblijven. Video is de manier om je te onderscheiden en effectief te kunnen concurreren.

Zoals bij alle communicatiemiddelen draait het ook bij video om een goede strategie, een goed verhaal en juiste emotie. Laten wij je daar bij Communicatieregisseurs* nou heel goed mee kunnen helpen. Nieuwsgierig? Bel ons op 0488 – 417450 of mail naar info@communicatieregisseurs.com.

Contact

Edisonring 2 – 6669 NB Dodewaard
0488 417 450
info@communicatieregisseurs.com

Of gewoon een vraag.

Footer contact Dekstop

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Doe nu de check!

door Annemarie van Eck

De ontwikkelingen online gaan razendsnel. Dat geldt zeker ook voor websites/shops. Websites die ouder zijn dan 5 jaar voldoen vaak niet meer aan de eisen van zoekmachines, browsers of aan de algemene normen op smartphones en tablets.

Een verouderde website kan grote gevolgen hebben.
Is jouw website nog wel van nu? Waar voldoet een goede website aan?
Kortom het is tijd om je website eens onder de loep te nemen.

Check voor een goede website

“Check – Check
Dubbel Check”

Een goede website = Een goed ontwerp

Je ziet ze bijna niet meer, websites waarbij het beeld niet over de hele breedte van je scherm loopt, maar ze bestaan nog wel. Het lijkt ons overbodig om te zeggen dat dit geen uitstraling heeft van professionaliteit.

Maar wat is dan een goed ontwerp? Over smaak valt uiteraard niet te twisten maar één ding staat vast.
Een goede website heeft een ontwerp dat inspireert en, het belangrijkste, je doelgroep raakt. Het moet aanspreken zodat de doelgroep in één oogopslag ziet dat jij de juiste partij bent.

Een goede website = De juiste communicatiestrategie

We zeiden het net al, bij een goede website is binnen 10 seconden duidelijk wat je bedrijf doet? Waar je bedrijf voor staat en wat jouw bedrijf uniek maakt. Communiceer in de oplossingen die jouw diensten of producten bieden. Een klant komt niet voor een boormachine maar wil gaten in de muur. Oftewel mensen kopen niet wat je doet, maar waarom je het doet.

Een goede website beeldt de identiteit van je bedrijf uit in een aansprekend verhaal. #goedverhaal

Een goede website = Gebruikersvriendelijk

Hoe snel en gemakkelijk kan een bezoeker door jouw website heen navigeren? Hoe snel vindt degene wat hij of zij zoekt. Bezoekers verwachten bij een goede website dat je hun online bij de hand neemt. Een aantal voorbeelden hiervan;

 • Contact staat altijd helemaal rechts in het hoofdmenu;
 • Een zoekveld staat standaard bovenaan om direct te kunnen zoeken op een zoekterm. Deze is zeker van belang bij grotere website en bij webshops; 
 • Een kruimelpad geeft aan waar je als bezoeker zit en bevat een stap terug naar de vorige pagina.
Kruimelpad goede website

Een goede website is overzichtelijk en duidelijk qua opbouw van pagina’s.

Een goede website = Vindbaar

Wanneer je googelt op je eigen bedrijfsnaam staat je bovenaan in Google. Dat is standaard.

Maar sta je ook hoog in Google als het om jouw diensten of producten gaat? Vaak zien wij nog dat websites geblokkeerd worden en Google deze website daarom niet kan indexeren.
Vindbaarheid is cruciaal voor een goede website en is te beïnvloeden door zoekmachine optimalisatie.

So far so good? Dan nu de rest van de musthaves

Een goede website = Snel

Laadt jouw website binnen 5 seconden?
47% van de mensen verlaat de website zelfs al wanneer het langer duurt dan 2 seconden. Dit geldt per pagina dus niet alleen voor de homepagina maar ook voor de andere pagina’s van je website.

Een goede website is snel, zeker op mobiel wordt dit verwacht. Doe nu de test via Google pagespeed tool.

Een goede website = Responsive

Dit betekent dat de website meeschaalt naar het formaat van je apparaat. Bijvoorbeeld mobiel of tablet.
Zijn buttons of klikelementen aan te klikken op mobiel met een vinger? Of moet je daarvoor eerst het scherm vergroten?
Wordt de tekst zo klein dat deze niet meer leesbaar is?
Zo ja, dan is jouw website niet gebruikersvriendelijk en voldoet daardoor niet aan de eisen van Google. Websites die niet responsive zijn worden op tablets en mobiels niet meer vertoond in de zoekresultaten bij Google.

Een goede website = Een veilige verbinding

Zorg dat je website een SSL certificaat heeft. Dit houdt in dat de verbindingen, bijvoorbeeld betalingstransacties en het verzenden van gegevens bij formulieren zoals naam, email etc., veilig zijn. Hiermee kan de privacy worden gewaarborgd van de bezoekers van de website. Je kunt een beveiligde website herkennen aan het slotje voor de domeinnaam. Is jouw website niet beveiligd dan krijgt een bezoeker een groot waarschuwingsscherm. Geen goede website en reclame dus.

Een goede website = Reviews

Reviews, niet alleen voor Google een factor voor een goede website maar zeker ook voor je klanten. Voor Google geven goede reviews expertise en betrouwbaarheid weer van een bedrijf. Voor klanten kan het dé beweegreden zijn om de telefoon te pakken of online te bestellen.
Maak daarom van jouw klanten ambassadeurs en vraag ze review te schrijven.

Een goede website =  Autoriteit

Bij autoriteit gaat het om de reputatie van je bedrijf online. Google kijkt met name naar linken van andere websites die naar jouw website verwijzen. Het gaat hierbij met name om goede linken binnen de branche.
Voor je klant betekent autoriteit met name naamsbekendheid. Hoe vaak komen ze je tegen online en draag je dan een goed en herkenbaar beeld uit?

Geen goede score?

Twijfel je na deze check aan de kwaliteit van je website of je naamsbekendheid in het algemeen? Neem dan contact met mij op via mijn mail annemarie@communicatieregisseurs.com of bel naar Annemarie
0488 – 41 74 57.

Contact

Edisonring 2 – 6669 NB Dodewaard
0488 417 450
info@communicatieregisseurs.com

Of gewoon een vraag.

Footer contact Dekstop

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sociale mediamarketing is net zo makkelijk als het maken van een broodje hamburger.

door Marenne Kiemeneij

Als vegetariër zijn mijn gedachtes niet heel vaak bij hamburgers, maar als Contentmanager hou ik me wel veel bezig met sociale media. Ik hoor je al denken wat een rare vergelijking, maar deze twee hebben meer met elkaar gemeen dan je verwacht. Het geheim zit hem namelijk in het stapelen. Het opbouwen van de perfecte hamburger vergt tactiek, anders valt hij binnen no time uit elkaar. Hetzelfde geldt voor je sociale mediakanalen. Door deze op de juiste manier op te bouwen, zorg je ervoor dat je altijd met een goede basis start aan jouw sociale mediamarketing en stort de boel niet zomaar in elkaar.

De voordelen van het gebruik van sociale media voor bedrijven hebben we vaker in blogs besproken. Toch zien we dat veel mensen er nog tegenop zien om ermee te beginnen, terwijl er weinig mensen zijn die hun hand omdraaien voor het maken van een lekkere burger. Dus als we die twee nou eens naast elkaar leggen, dan wordt sociale mediamarketing straks nog net zo makkelijk als het maken van een broodje hamburger.

Sociale mediamarketing kan net zo makkelijk zijn als het maken van een broodje hamburger.

Creëer je sociale mediaprofielen
Voordat je kunt starten met het creëren van je profielen, moet je bedenken met welke kanalen je wilt gaan werken. Instagram, Facebook en LinkedIn zijn de meest voor de hand liggende kanalen om als bedrijf mee te starten. Maar wanneer kies je voor wat? Kort gezegd zijn Facebook en Instragram voor de B2C markt en LinkedIn richt zich op B2B. Het bepalen van de juiste kanalen heeft te maken met de doelstellingen die je wilt behalen en de doelgroep die je wilt bereiken. Vervolgens kunnen de profielen voor een of meerdere kanalen aangemaakt worden. Net als het broodje is dit de basis voor je sociale media marketing.

Je profielen instellen
Een bruin blaadje sla ziet er niet zo appetijtelijk uit als een vers, groen, knapperig blaadje sla. Het oog wil tenslotte ook wat. Dat geldt ook voor je profielen. Wanneer je content via jouw kanaal wil publiceren, is het belangrijk om te controleren of je profiel up-to-date is. Het optimaliseren van jouw sociale mediaprofiel bestaat vaak uit drie onderdelen. Allereerst het instellen van de profielfoto, header en omslagfoto. Zorg ervoor dat hierbij de bedrijfsidentiteit goed naar voren komt. Schrijf daarna een duidelijke beschrijving van je bedrijf. Veel sociale media kanalen helpen je hiermee door aan te geven welke informatie belangrijk is om te vermelden. Ten slotte is het altijd raadzaam om een link naar je website te plaatsen. Zo zorg je voor meer verkeer op je website, waar de potentiële klant meer informatie kan vinden of zaken kan doen.

Plaats je content
Wat is een broodje hamburger zonder de burger? Nou eigenlijk niks. Sociale mediakanalen zonder content ook niet. Het plaatsen van content op je kanalen zorgt ervoor dat er verkeer over je kanalen blijft gaan. Door likes, shares en reacties die mensen op je content plaatsen, wordt je bericht verspreid en komt het bij een brede doelgroep terecht.

Hashtags toevoegen.
Om ervoor te zorgen dat je content nog verder verspreid wordt, is het toevoegen van hashtags essentieel. Je kunt het zien als de toppings op je bericht. Augurkjes, uitjes, tomaat of jalapeños, iedereen heeft wel een voorkeur. Hashtags zijn de voorkeuren van de sociale media gebruikers. Ze kunnen hashtags volgen die ze interessant vinden of ze kunnen als zoekterm gebruikt worden. Door de juiste hashtags te gebruiken komt je bericht terecht bij mensen die potentieel je toekomstige klant kunnen zijn.

Bedrijven taggen
Door andere bedrijven te vermelden ofwel “taggen” in jouw bericht, kun je gebruik maken van het bereik van het andere bedrijf. Heb je samengewerkt aan een toffe opdracht? Of heb je een leuk project afgeleverd voor een klant? Zorg dat je het bedrijf tagged en vraag ook zeker of zij dat bij jou ook willen doen.

Zorg voor interactie
Om net als gesmolten kaas in de diepste kieren van de sociale netwerken te sijpelen, is het belangrijk dat je zelf actief bezig blijft op alle kanalen. Door andere profielen te volgen, berichten te liken of “comments” te plaatsen onder interessante content. Je kunt ook interessante content van een klant of misschien wel een concurrent delen op je eigen kanaal. Zo zorg je ervoor dat jouw content zich ook verspreid en dat je overal zichtbaar bent met jouw profiel. Proactief is het codewoord voor een succesvol sociaal media profiel.

Publiceer consistent
Je kanalen zijn klaar, je content is geplaatst en nu? Wat houdt het broodje bij elkaar? Je hebt door het stapelen ondertussen heel wat likes en volgers gegenereerd, maar hoe zorg je ervoor dat ze er niet met de eerste hap weer tussenuit vallen? Om ervoor te zorgen dat niet al je harde werk voor niets is geweest moet je er echt voor zorgen dat je consistent berichten en content blijft plaatsen. Hou je kanalen up-to-date en overzichtelijk. Zorg dat je kanaal een, afhankelijk van je doelstelling,  toegevoegde waarde heeft voor je doelgroep.

Adverteren op sociale media
Als kers op de taart, of als vlaggetje op de burger is adverteren altijd aan te raden. Vooral bij het starten van een nieuw kanaal. Zonder volgers kan content zich slecht verspreiden door het alleen als bericht te plaatsen. Door een advertentie campagne op te zetten, kun je content toch bij vooraf gedefinieerde doelgroepen krijgen. Hierdoor kun je likes en volgers op een snelle en effectieve manier genereren, waardoor in de toekomst geplaatste berichten wel verspreid worden.

Heb je ook zin gekregen in dat broodje sociale media? Begin dan gewoon met stapelen. Kom je er niet uit of zullen we samen kijken naar je doelstellingen en de bijpassende kanalen en content? We helpen jou graag met jouw sociale mediastrategie.

Contact

Edisonring 2 – 6669 NB Dodewaard
0488 417 450
info@communicatieregisseurs.com

Of gewoon een vraag.

Footer contact Dekstop

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welk sociaal media kanaal is next?

door Marenne Kiemeneij

Elk social media kanaal wordt op den duur overgenomen door bedrijven. Je kunt niet meer door Facebook scrollen zonder gesponsorde content tegen te komen, op Instagram worden de stories van je vrienden steeds onderbroken door advertenties en op Snapchat zijn zelfs de filters gesponsord. Welk sociaal media kanaal is next?

Ons vertrouwde communicatiekanaal WhatsApp, waar je vooralsnog ongestoord met vrienden en familie in contact kunt zijn, is misschien wel het volgende slachtoffer wat overgenomen wordt voor zakelijke doeleinden. Steeds meer bedrijven geloven erin, WhatsApp als communicatiemiddel. Begin 2019 telde WhatsApp 12 miljoen gebruikers in Nederland. Statistisch gezien bijna driekwart van de inwoners en daarmee dus voor veel bedrijven ook een groot gedeelte van de doelgroep. Maar hoe kun je als bedrijf je voordeel doen met WhatsApp als communicatiekanaal.

Interne communicatie
WhatsApp als intern communicatiemiddel ligt misschien heel erg voor de hand, maar toch hoort hij er wel bij op de lijst. Er zijn veel online opties te vinden voor communicatietools voor bedrijven, maar waarom houden we het niet gewoon bij WhatsApp? Bijna iedereen heeft toegang tot deze app, je hoeft geen nieuw programma te leren kennen en er kunnen makkelijk groepen gemaakt worden voor bijvoorbeeld verschillende afdelingen of projecten. Met de desktop versie wordt het nog sneller om even een “appje” naar een collega te sturen.

WhatsApp als klantenservice
Of we het er nou mee eens zijn of niet dat ook WhatsApp overgenomen wordt door bedrijven, eerlijk is eerlijk, er zitten ook veel voordelen aan. WhatsApp is een van de meeste gebruikte apps van dit moment. Misschien spreek ik alleen voor mezelf, maar ik betrap mezelf er altijd op dat wanneer ik even gauw iets nodig heb, ik er snel even een “appje” uitgooi. Maar als ik dat naar vrienden op die manier doe, waarom dan niet naar een organisatie. Steeds meer bedrijven maken gebruik van WhatsApp business als toevoeging op hun klantenservice. Het is makkelijk, toegankelijk, gratis en voor veel mensen een snelle manier van communiceren. Een bedrijf kan zo op een laagdrempelige manier klaar staan voor de doelgroep. Een leuk voorbeeld is bv. de reactie die ik van Picnic Bezorgservice kreeg nadat ik hen een vraag stelde over ingeleverde flessen.

“Door de persoonlijke en leuke reactie zet Picnic direct de toon voor een leuk, persoonlijk en laagdrempelig gesprek.”

Naast Picnic, zijn er ook veel andere bedrijven die diensten via whatsapp gesprekken aanbieden. Denk maar aan de RTL nieuws die in twee minuten de laatste nieuwsupdates in een gesproken bericht doorstuurt. Of familiedokters die zelfs consultgesprekken via WhatsApp aanbieden. Zelfs de politie maakt gebruik van WhatsApp. Burgers kunnen via de app vragen stellen of meldingen doen.

Gesponsorde advertenties
Nadat WhatsApp in 2014 overgenomen is door Facebook, leek het onvermijdelijk dat er binnen de kortste keren ook advertenties op WhatsApp rond zouden slingeren. Gelukkig merkte de consument lange tijd weinig van de overname, maar afgelopen week heeft Facebook op de Facebook Marketing Summit aangekondigd dat het in 2020 toch zover gaat zijn. Er komen advertenties op WhatsApp. Vooralsnog zullen dat advertenties zijn die vergelijkbaar zijn met de stories op Instagram. Fullscreen-advertenties in het status-gedeelte. Behalve de advertenties in WhatsApp zelf zal Facebook adverteerders de mogelijkheid bieden om een WhatsApp-knop onder advertenties op Facebook en Instagram te zetten. Daardoor kunnen gebruikers contact opnemen met bedrijven via WhatsApp. Oftewel de klantenservice.

Het is dus nog even wachten, maar ook op WhatsApp zijn we binnenkort niet meer veilig voor advertenties. Mocht je als bedrijf willen inspelen op de nieuwe ontwikkelingen, kun je je dus nog even inlezen. En natuurlijk helpen wij je anders ook graag op weg.

Contact

Edisonring 2 – 6669 NB Dodewaard
0488 417 450
info@communicatieregisseurs.com

Of gewoon een vraag.

Footer contact Dekstop

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kom maar webshop klanten

door Annemarie van Eck

Als webshop eigenaar is het internet het belangrijkste wat er is.
Het podium waar alles draait om te verkopen.
Maar wie is nu die webshop klant?
Hoe is de online klantreis (ook wel customer journey genoemd) van deze webshop klant?
En dé grote hamvraag: hoe laat je deze klant naar jouw webshop reizen en een aankoop doen?
Onderstaande onderzoeksresultaten (van Nederlandse webshop klanten) geven hier een mooi inzicht in.
Zie hier de reis van de webshop klant vanaf het eerste moment online tot na de aankoop van zijn product.
Aan jou als webshop eigenaar de taak om ergens in deze reis die klant te onderscheppen en naar jouw webshop toe te leiden.

Doe er je voordeel mee en pas je webshop aan voor nog meer klantbeleving.
En kijk nog eens kritisch naar je communicatiekanalen om webshop klanten aan te trekken.
Maak van de klantreis een aankoopreis!

De manier waarop webshop klanten een bedrijf of product leren kennen

De intentie om op internet informatie te zoeken (vooraf aan een aankoop)

De online kanalen die gebruikt worden om informatie te zoeken (vooraf aan een aankoop)

De reden waarom er naar lokale producten of bedrijven wordt gezocht en aankopen worden gedaan.

De informatie waarnaar gezocht wordt binnen een webshop.

De beslissingsfactoren om over te gaan op een aankoop.

De bereidheid en frequentie van webshop klanten om in het buitenland te kopen.

De actie van webshop klanten na hun aankoop.

Bron: Consumer Barometer with Google

Contact

Edisonring 2 – 6669 NB Dodewaard
0488 417 450
info@communicatieregisseurs.com

Of gewoon een vraag.

Footer contact Dekstop

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Hashtags

door Marenne Kiemeneij

Albert Einstein – relativiteitstheorie
Thomas Edison – de gloeilamp
De gebroeders Wright – het vliegtuig
Nikola Tesla – elektriciteit en transformatoren
Chris Messina – de hashtag

Een lijst met grote namen en nog grotere uitvindingen. De meeste namen zullen je bekend voorkomen, maar ik kan de wielen al horen draaien bij de naam Chris Messina. Misschien niet de meest bekende uitvinder, maar voor een Sociale Media specialist zeker wel een belangrijke. In 2007 introduceerde Chris Messina de hashtag, in eerste instantie om berichten te groeperen. Nu wordt het ‘hekkie’ ook gebruikt om naar onderwerpen te zoeken en om te zien wat populaire topics zijn.

Vanaf 2009 wordt er officieel een hyperlink gemaakt wanneer een hashtag voor een woord of reeks woorden gezet wordt. Op die manier kunnen ze veel toegevoegde waarde geven aan een bericht op sociale media. Hashtags zijn dé manier om snel informatie te vinden op Sociale Media. Maar te pas en te onpas hashtags gebruiken heeft weinig zin.

Het inzetten van hashtags op de juiste manier is geen hogere wiskunde, maar vergt wel enige uitleg. In dit blog proberen we wat opheldering te geven.

Gebruik relevante hashtags
Om meer likes op je bericht of pagina te krijgen is het belangrijk om relevante hashtags te gebruiken. Door het gebruik van hashtags geef je als het ware een soort categorie mee aan je bericht. Geïnteresseerden kunnen dan makkelijker het bericht vinden en het bericht liken. Wanneer je onrelevante hashtags gebruikt komt je bericht bij de verkeerde mensen terecht en zul je geen extra likes krijgen, want het onderwerp waar zij interesse in hebben komt niet overeen met jouw bericht.

Je kunt hashtags volgen
Op Instagram is het mogelijk om hashtags te volgen. Dit betekent dat jouw bericht met het gebruik van de goede hashtags op de feed verschijnt van mensen die waarschijnlijk interesse hebben in jouw bericht. En dus geneigd zijn het bericht te liken en eventueel jouw account te gaan volgen. Hartstikke handig om je bericht te verspreiden, maar let er wel op dat mensen aan kunnen geven dat ze jouw bericht voor die hashtags niet meer willen ontvangen. Dat brengt ons terug bij het vorige punt. Zorg ervoor dat je hashtags relevant zijn.

Oneindig hashtags plaatsen voor beter resultaat?
Klinkt verleidelijk toch? Hoe meer hashtags, hoe meer je bericht verspreid wordt. Maar er zit een maximum aan. Je kunt op Instagram tot 30 hashtags toevoegen in een bericht en 10 in een story. Probeer je er stiekem toch meer? Dan wordt je bericht niet gepubliceerd.

De beste hashtags voor jouw merk
Welke hashtags voor jouw bericht en jouw bedrijf werken hangt af van de branche waarin je werkzaam bent of de dienst die je verleent. Vaak kun je door even op Google te zoeken hele lijsten vinden met hashtags die voor jouw bericht relevant kunnen zijn. Ook kun je kijken wat de concurrentie op Instagram voor hashtags gebruikt. Je kunt ervoor kiezen om dezelfde hashtags te gebruiken, of om deze juist niet te gebruiken om in ander vaarwater te gaan zitten. Zijn er influencers op Instagram die populair zijn in jouw branche? Kijk dan wat zij voor hashtags gebruiken. Via de zoekfunctie kun je ideeën op doen voor gerelateerde hashtags waar je zelf nog niet opgekomen was. Je hoeft het wiel ook niet altijd opnieuw uit te vinden, bekijk je oudere berichten en hergebruik hashtags waar je eerder succes mee had.

Toegang tot gegevens
Om te zien of je resultaat bereikt met jouw hashtags op een zakelijk account op Sociale media kun je de statistieken bekijken. Door onder je geplaatste bericht op statistieken bekijken te klikken en vervolgens naar boven te swipen krijg je een overzicht van een aantal resultaten van je bericht.

Zoals het meeste op Sociale Media is het vooral proberen, proberen en nog een keer proberen en kijken wat het beste resultaat geeft. Wil je iets gerichter aan de slag en heb je daar hulp bij nodig? Bel met Hans of Rene dan kunnen we verder praten over Sociale media campagnes.

Contact

Edisonring 2 – 6669 NB Dodewaard
0488 417 450
info@communicatieregisseurs.com

Of gewoon een vraag.

Footer contact Dekstop

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Pluk de dag: 5 manieren om het meeste uit je tijd te halen.

door Marenne Kiemeneij

In de communicatiewereld hoef je je eigenlijk nooit te vervelen. Er is altijd wel dat to-do lijstje. Het is als een lekkende boot die steeds voller blijft lopen met water hoeveel emmers je er ook uitschept. Dat ene nieuwtje wat leuk is voor Sociale Media, of idee voor een klant wat je maar beter meteen kunt uitwerken voor je het weer vergeten bent.

Oftewel, het is belangrijk om te weten hoe we het meeste uit onze tijd kunnen halen.

Weet je type: Vroege vogel of nachtdier
Iedere dag ervaren we een ‘chronotype’. Een natuurlijk patroon van pieken en dalen. Voorgeschreven door onze biologische ritmes. Ongeveer 1 op de 6 mensen is een ochtendmens. Vroeg op en vroeg naar bed. Daartegenover staat dat 1 op de 5 mensen juist in de nacht opbloeien. En dus ook wat later uit bed komen. De rest van ons valt ergens tussen die twee uitersten.

De sleutel om het beste uit je dag te halen is weten wat voor type je bent. Nachtdieren hebben een hekel aan vroege ochtenden en functioneren dus beter wanneer ze hun dag later starten. Vroege vogels pieken juist wat vroeger op de dag. Plan je dag dus waar mogelijk zoveel mogelijk afgestemd op jouw type.

Plan belangrijke taken tijdens je piek
Wat ons type ook is, we ervaren gedurende de dag allemaal een piek, een dal en een rebound, de op een na meest productieve tijd van de dag. Deze fasen beïnvloeden zowel onze prestaties als onze stemming. Het spreekt dus vanzelf dat de meest belastende taken, analytische werkzaamheden, het maken van besluiten of belangrijke werkevenementen tijdens onze hoogtepunten gepland moeten worden. Tenzij je een nachtdier bent, is dat meestal dus in de ochtend.

Bewaar creatieve taken voor de middag
Omgekeerd kunnen creatieve taken dus beter bewaard worden voor wanneer we niet op onze piek zitten. En nee hoor, dat betekend niet dat we bij communicatieregisseurs* al ons creatieve denken voor klanten tijdens onze dallen doen.  Maar wanneer je net onder je piek zit zijn onze hersenen minder alert op afleidingen en hebben we minder remmingen, waardoor de creativiteit op de vrije loop kan. Dit wordt ook wel de inspiratieparadox genoemd. Innovatie en creativiteit bloeien vaak wanneer we niet op ons best zijn.

Neem regelmatig pauze
Dit is voor ons allemaal wel het bekende trucje. Mentaal belastende taken kosten veel energie, vaak zonder dat we het merken. Het plannen van pauzes kan dit effect tegengaan. Wat nou de precieze werk- en rusttijden zijn valt over te discussiëren en zal per persoon verschillen, maar zorg voor regelmatige pauzes waarin je even een wandeling maakt, kletst met een vriend of vriendin over iets anders dan werk of een potje tafelvoetbal.

Neem tijd voor je lunch
De lunchpauze wordt nog te vaak vervangen door snel een boterham achter je computer of zelfs helemaal vergeten. Maar ook dit werkt contraproductief. Uit eerdere studies is gebleken dat werknemers die wel tijd namen voor de lunch minder tekenen van stress en uitputting vertoonden dan werknemers die dit niet deden.

Nu je de impact van de dagelijkse pieken en dalen kent, kun je inschatten hoe je beter kunt surfen op de golven van de dag. Wat kan je verzetten om de juiste taken op het juiste moment aan te pakken en hoe schenk je evenveel aandacht aan je afspraken als aan je pauzes.


Wat ook nog kan helpen
– Zorg voor een opgeruimd bureau
– Hou jezelf upbeat met een lekker muziekje
Maak een planning
Pluk de dag… Dat doen wij ook.

Contact

Edisonring 2 – 6669 NB Dodewaard
0488 417 450
info@communicatieregisseurs.com

Of gewoon een vraag.

Footer contact Dekstop

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.