Heb je je ooit afgevraagd wanneer je een jpg moet gebruiken in plaats van een png? Of toch liever een pdf?

door Marenne Kiemeneij

Tenzij je werkzaam bent in de grafische industrie is de kans groot dat je niet vaak stilstaat bij de verschillende bestandsformaten. Maar als je ondernemer bent, moet je wel communiceren over je huisstijl of website met het bureau wat voor je aan het werk is. Welk bestandsformaat gebruik je nou precies wanneer? We zetten de belangrijkste bestandstypen voor je op een rijtje.

Voordat we beginnen is het belangrijk om alvast één groot verschil te weten. Je hebt rasterafbeeldingen en vectorafbeeldingen.
Rasterafbeeldingen worden opgebouwd uit een reeks pixels of individuele blokjes om een ​​afbeelding te vormen. Elke foto die je online of in gedrukte vorm ziet, is een rasterafbeelding. Pixels hebben een voorgedefinieerde verhouding op basis van hun resolutie (hoog of laag), dus wanneer de afbeelding wordt uitgerekt worden de afzonderlijke pixels opgerekt, wat resulteert in wazige of onduidelijke afbeeldingen.

Vectorafbeeldingen zijn veel flexibeler. Ze zijn gemaakt met proportionele formules in plaats van met pixels. Ze zijn dus perfect voor het maken van afbeeldingen die regelmatig moeten worden aangepast. Het echte voordeel van vectoren ligt in hun vermogen om zo klein te zijn als een postzegel, of groot genoeg om op een vrachtwagen te passen!

.JPEG OF JPG

Joint Photographic Experts Group
Het bestandstype jpg, wie kent ‘m niet! Het is een bestandstype dat heel vaak gebruikt wordt voor rasterafbeeldingen.  Jpg is een afkorting van jpeg. Het bevat de woorden joint en group, omdat de data samengevoegd (gecomprimeerd) wordt, waardoor het ideaal is voor verzending via e-mail of voor gebruik op websites. Wees echter voorzichtig wanneer je herhaaldelijk comprimeert en opslaat als jpg-bestand. Steeds opnieuw comprimeren zorgt voor veel kwaliteitsverlies dat niet meer terug te draaien is. Een formaat dat handig is als je afbeeldingen wilt versturen dus, maar niet als er nog veel bewerking nodig is.

.PDF

Portable Document Format
Pdf van Adobe is een van de meest gebruikte bestandstypen van de wereld. Het format beschikt over de kracht om documenten universeel leesbaar te maken met behoud van de opmaak (lettertypes, afstand, inspringingen, tabs e.d.). Ook onze klanten ontvangen van ons vaak pdf-bestanden. Bestanden met een lage resolutie zijn klein in omvang en kunnen makkelijk via de mail verstuurd worden. Deze worden veel gebruikt voor proefdrukken van drukwerk. Bestanden met een hoge resolutie zijn geschikt voor de productie van print- en drukwerk.

.PNG

Portable Network Graphics
Png is een steeds geliefder bestandstype, vooral bij gebruik in webdesign en op sociale media. Png is compressieloos en dat zorgt voor minder kwaliteitsverlies dan bij bijvoorbeeld een jpg. Een andere populaire toepassing bij png-bestanden is de transparante achtergrond. Vroeger werd hiervoor een gif-bestand gebruikt, maar deze kende alleen transparant of niet, waardoor kleurovergangen niet altijd mooi waren. Png kan gradaties van transparantie waarnemen, waardoor dit een handig bestandsformaat is voor op websites.

.GIF

Graphics Interchange Format
Een gif-bestand heeft een lage resolutie  en wordt tegenwoordig het meest gebruikt wordt voor bewegende plaatjes op internet. Het aantal kleuren in een gif-bestand is extreem beperkt om de omvang te verkleinen. Ze worden daarom nauwelijks voor stilstaande beelden meer gebruikt, ook omdat de voorkeur voor png dan groter is. Gif-bestanden hebben voornamelijk een comeback gemaakt op sociale media en WhatsApp. We hebben allemaal weleens een “gifje” gestuurd of ontvangen.

Image
Voorbeeld van vergrote afbeelding op pixelbasis
Image
Voorbeeld van vergrote afbeelding op vectorbasis

.AI

Adobe Illustrator
Dit is het basisbestandsformaat van Adobe Illustrator, meestal gebruikt voor het ontwerpen van logo’s. Met deze extensie kun je vectorafbeeldingen maken. Alle lagen in een ai-bestand blijven intact en dus bewerkbaar. Het bestand is eenvoudig aan te passen, maar daardoor ook zwaarder om te versturen. Een logo zul je daarom niet snel van onze vormgevers in ai-formaat ontvangen, daarvoor gebruiken we liever eps-bestanden.

.EPS

Encapsulated PostScript
Een eps-bestand is net als ai-bestand een afbeelding die niet opgebouwd is uit pixels, maar uit vectoren, ook wel lijnen genoemd. Grote voordeel is dat je vectorbestanden onbeperkt kunt vergroten en verkleinen, zonder dat de kwaliteit van de afbeelding minder wordt. Deze zijn dus populair bij onze designers, vooral wanneer het gaat om het versturen van logo’s. Zorg dan ook altijd dat je het eps-logo van jouw bedrijf goed bewaart, zodat het gemakkelijk aangepast kan worden als dat nodig is.

.SVG

Scalable Vector Graphic
De naam zegt het al, svg is ook een bestandsformaat dat gebruikt wordt bij vectorafbeeldingen. Svg staat vooral bekend als het beste bestand om logo’s en illustraties digitaal te presenteren. Het vectorbestand schaalt soepel mee met de dynamiek van je website. Een svg-afbeelding wordt strak weergegeven, zonder dat het een veel te groot bestandsformaat is.

.PSD

Photoshop Document
Psd’s zijn bestanden die zijn gemaakt en opgeslagen in Adobe Photoshop, de meest populaire grafische bewerkingssoftware ooit. Dit type bestand bevat “lagen”. Deze lagen en de instellingen blijven altijd intact. Dit maakt het aanpassen van de afbeelding makkelijker, maar maakt het bestand ook zwaar. Je zult deze bestandsvorm daarom niet vaak opgestuurd krijgen.
Het grootste nadeel van psd is dat Photoshop werkt met rasterafbeeldingen in plaats van met vectorafbeeldingen. Dat betekent dat je vastzit aan de voorgedefinieerde verhouding van pixels en deze dus nooit groter gemaakt kan worden, zonder kwaliteitsverlies.

.RAW

Raw is geen afkorting, maar betekent letterlijk “ruw” zoals in “onbewerkt”. Een raw-bestand bevat de originele beeldinformatie. Bijvoorbeeld wanneer een foto rechtstreeks vanaf een fotocamera op de computer gezet wordt. De verwerking van de foto kan dan zelf uitgevoerd worden met speciale software, zoals Lightroom of Photoshop.

Dat waren wel zo’n beetje de belangrijkste bestandsformaten. Werken met afbeeldingen is veel ingewikkelder dan je op het eerste gezicht zou denken, maar hopelijk geeft deze gids je een beter begrip van de meestvoorkomende bestandstypen.
Denk je dat we er nog eentje vergeten zijn of staat jouw favoriete bestandsformaat niet in de lijst? Laat het ons dan weten.

Contact

Edisonring 2 – 6669 NB Dodewaard
0488 417 450
info@communicatieregisseurs.com

Of gewoon een vraag.

Footer contact Dekstop

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Maar degene die kan veranderen

door Rene van Eck

Op 25 maart stond een OVNB-bijeenkomst gepland bij Communicatieregisseurs*. Speciaal voor deze avond hadden we een #goedverhaal voorbereid. Een verhaal dat zou gaan over communicatie in relatie tot de toekomst en dat zou aansluiten bij onze gastspreker Ruud Veltenaar. Over een toekomst vol kansen maar die op dit moment onzekerder is dan ooit.

Corona heeft de wereld in zijn greep. Onze gedachten gaan uit naar zij die ziek zijn of een dierbare hebben verloren. Maar ook naar de gezondheidszorg die 24 uur per dag vecht tegen een tekort aan ic-bedden. Naar de kinderen die thuis zijn van school en de ouderen in verzorgingshuizen die zijn gesloten. Naar de supermarktbranche die kraakt en piept door collectief hamstergedrag. Velen worden op de proef gesteld. Zo ook de meeste ondernemers zoals jij en ik.

Net de kredietcrisis te boven staan veel bedrijven nu opnieuw voor een grote uitdaging. Gelukkig vinden we de overheid aan onze zijde met een maatregelenpakket, zoals de NOW voor bedrijven en de overbruggingsregeling voor zzp’ers. Banken verlenen aflossingsuitstel terwijl de belastingdienst betalingsuitstel verleent. Alles wordt in het werk gesteld om faillissementen te voorkomen en werkgelegenheid te behouden.
Corona treft ons allemaal en vereist een enorm aanpassingsvermogen. Tijdens mijn presentatie op 25 maart had ik een afbeelding willen laten zien van Charles Darwin. Hij kwam tot de conclusie dat niet de sterkste of de meest intelligente overwint, maar degene die het best inspeelt op veranderingen.

En dat is precies wat we moeten doen; omgaan met de verandering en de moed niet opgeven. Kun je medewerkers niet persoonlijk te woord staan? Gebruik dan Google Hangouts om elkaar “live” te ontmoeten. Social distancing? Nu, is het moment om elkaar via sociale media als WhatsApp een hart onder de riem te steken. Kun je geen klanten meer ontvangen in je winkel? Ga dan aan de slag met je eigen webwinkel. Makkelijk is het zeker niet. We ervaren het aan den lijve, maar het lukt.

Zo hebben we een kant en klare webwinkel ontwikkeld. In twee werkdagen kan jouw webwinkel zijn deuren openen. Bovendien zorgen we er voor dat klanten je webwinkel bezoeken met behulp van online marketing. Voor restaurants die nu thuisbezorgen hebben we een bestelplatform gerealiseerd; thuisbiju.nl. Wil jij met je gezin lekker thuis uit eten? Dan kun je nu makkelijk en professioneel online bestellen zonder torenhoge kosten voor de restauranthouder.
De lelijke aluminiumbakjes zijn vervangen voor mooie milieuvriendelijke kartonnen verpakkingen en natuurlijk maken we reclame voor het restaurant. De website anderhalvemeterhoudtjebeter.nl hebben we in het leven geroepen om coronamaatregelen te ondersteunen. Afstandshesjes, petjes, en tassen zijn binnen een mum van tijd besteld.

Wij van Communicatieregisseurs* zijn zeker niet het intelligentst en al helemaal niet het sterkst. Maar veranderen, dat kunnen wij als de beste.
Spannend, dat vinden wij deze periode ook en we kunnen daarom alle hulp gebruiken. Dus heb jij suggesties voor ons? Dan houden we ons van harte aanbevolen. Samen zijn we sterk.

Tot slot wens ik jou, je familie en dierbaren namens het hele team van Communicatieregisseurs* veel gezondheid en het beste voor de toekomst!

En zoals minister-president Mark Rutte het zei:

“Let een beetje op elkaar.”

Contact

Edisonring 2 – 6669 NB Dodewaard
0488 417 450
info@communicatieregisseurs.com

Of gewoon een vraag.

Footer contact Dekstop

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

What’s in a name

door René van Eck

Wij zijn een communicatiebureau en noemen ons Communicatieregisseurs*. Of je nu met je bedrijf wilt doorgroeien naar de volgende fase, een product gaat lanceren of bedrijf wilt starten. Communicatiebureau Communicatieregisseurs* staat voor je klaar om samen met jou na te denken over de juiste merkstrategie en reclame. Daarbij draait alles om het verhaal. Ieder merk heeft een eigen identiteit nodig. Een boodschap die helder is en oprecht. Inspirerend, aansprekend en passend bij jouw doelgroep. Jouw bedrijf verdient een merkstrategie die past als een jas.

Wat doen wij als communicatiebureau?

Communicatieregisseurs* Merkstrategie en reclame helpt ondernemers met het bouwen van een strek merk en zorgt voor de positionering. Hier is een uitgekiende mix van communicatiemiddelen voor nodig die helpen om je onderneming te laten groeien.
Het is belangrijk dat je verhaal offline en online op elkaar is afgestemd, alles moet kloppen. Omdat de diversiteit aan communicatiemiddelen groot is werken we als communicatiebureau samen met ons zusterbedrijf Communicatieregisseurs* Grafisch producties.

Communicatieregisseurs* = allround inzetbaar

Als echte regisseurs zijn we de spin in het web en begeleiden we projecten van A tot Z. Bovendien heeft u bij Communicatieregisseurs* advies, creatie en realisatie onder één dak. Dit is niet alleen handig, maar het leidt ook tot het beste resultaat.

Naast creatieve vormgeving en conceptontwikkeling verzorgen we webontwikkeling. Als communicatiebureau bedenken we reclamecampagnes en activeren we klanten online met behulp van een betere vindbaarheid online, sociale media en advertenties op Google.
Maar ook produceren we drukwerk, promotiemateriaal en signing.

De diversiteit van ons communicatiebureau is groot, net als ons vakmanschap en het plezier waarmee we het uitoefenen.

Meer weten over ons werk? Of benieuwd naar wat wij voor jou kunnen doen?
Neem dan contact op met Communicatieregisseurs*

Contact

Edisonring 2 – 6669 NB Dodewaard
0488 417 450
info@communicatieregisseurs.com

Of gewoon een vraag.

Footer contact Dekstop

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.