Poka Yoke ポカヨケ

Scroll

Fouten maken is menselijk, maar fouten voorkomen voortaan ook.

door Marenne Kiemeneij

Er zijn veel grappig klinkende termen die in onze branche worden rondgestrooid. Meestal proberen we waar mogelijk dit soort vakjargon te vermijden, maar voor deze maken we een uitzondering. De Japanse term Poka Yoke klinkt namelijk niet alleen heel spannend, maar we hebben er allemaal ook nog eens bijna dagelijks mee te maken.

Vrij vertaald betekent Poka Yoke onbedoelde fout voorkomen. Denk maar aan de wasmachine en magnetron die niet starten voordat de deur gesloten is. Het gaatje in de gootsteen dat er voor zorgt dat het water niet overstroomt als de afvoer verstopt is. De tankslang bij het pompstation die automatisch afslaat als de tank van de auto vol is. Maar ook een spellingcontrole is een simpel voorbeeld van Poka Yoke. Het hele ontwerp is gebouwd op het principe dat wanneer je fouten kunt voorkomen, je ze later ook niet op hoeft te lossen.

Er zijn nog tal van voorbeelden van Poka Yoke te noemen in het dagelijks leven, of misschien kun je er zelf nog een aantal bedenken. Eigenlijk draait het allemaal vooral om een efficiënte gebruikerservaring. Maar hoe zit het met het ontwerpen en ontwikkelen van een website? Zowel gebruikersvriendelijkheid als het voorkomen van fouten zijn daar echt een must. Misschien herken je de volgende situaties wel:

1. Je wil een artikel kopen bij jouw favoriete webshop, maar daarvoor heb je een account nodig. Je begint met het creëren van een nieuw account en krijgt vervolgens de melding dat je e-mailadres al is gekoppeld aan een account. Om te voorkomen dat jij straks met vier of vijf dezelfde accounts blijft zitten, is het probleem vooraf getackeld.

“Je begint met het creëren van een nieuw account en krijgt vervolgens de melding dat je e-mailadres al is gekoppeld aan een account.”

2. Invoerformaten in formulieren. Een datum of telefoonnummer kan op verschillende manieren ingevoerd worden. Omdat data vaak direct naar een database doorgestuurd wordt, is het belangrijk dat alle ingevoerde velden overeenkomen. Mijn geboortedatum is bijvoorbeeld 1 mei 1989. Dit kan worden ingevoerd als 01-05-89, 01-05-1989, 01 mei  1989 of 1 mei 1989.

Als de gebruiker zijn verjaardag invoert in een indeling die niet gebruikt kan worden, wordt er een foutmelding teruggestuurd.

3. Je bent een formulier of vragenlijst aan het invullen en klikt per ongeluk op een verkeerde knop. Gelukkig word je vaak nog gered met de melding ‘weet je zeker dat je de pagina wilt sluiten zonder op te slaan?’. Ook hier helpt de gebruiksvriendelijkheid van een website je om een grote fout te voorkomen.

4. Het is altijd balen als een artikel online niet meer in jouw maat te verkrijgen is, maar het baalmoment is een stuk groter als je al bijna aan het afrekenen bent en dan pas de melding krijgt dat jouw maat niet meer beschikbaar is. Om dat te voorkomen wordt de knop ‘in winkelmand plaatsen’ pas geactiveerd als je een beschikbare maat gekozen hebt. Wel zo gebruiksvriendelijk

Image
Image

5. Op sommige websites word je automatisch uitgelogd wanneer je langere tijd niet actief bent. Dit heet ook wel passief uitloggen. Vaak is dit het geval op websites waar privacygevoelige gegevens te vinden zijn. Om privacy te waarborgen en te voorkomen dat gegevens onbedoeld langer zichtbaar zijn, wordt deze functie gebruikt.

Fouten maken hoort erbij, we hebben ze soms zelfs nodig om te leren. Toch is voorkomen vaak makkelijker en goedkoper dan het achteraf oplossen van een probleem. Voor ons komt het erop neer dat we met Poka Yoke de gebruikservaring zo efficiënt mogelijk maken voor gebruikers. Minder fouten maken, betekent dat een taak sneller en zonder frustratie uitgevoerd kan worden. Met het ontwerpen en ontwikkelen van een website houden we daarom altijd rekening met verschillende soorten foutpreventie, met Poka Yoke dus.

Contact

Edisonring 2 – 6669 NB Dodewaard
0488 417 450
info@communicatieregisseurs.com

Of gewoon een vraag.

Footer contact Dekstop

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.