Fouten maken is menselijk, maar fouten voorkomen voortaan ook.
door Marenne Kiemeneij
Er zijn veel grappig klinkende termen die in onze branche worden rondgestrooid. Meestal proberen we waar mogelijk dit soort vakjargon te vermijden, maar voor deze maken we een uitzondering. De Japanse term Poka Yoke klinkt namelijk niet alleen heel spannend, maar we hebben er allemaal ook nog eens bijna dagelijks mee te maken.
Vrij vertaald betekent Poka Yoke onbedoelde fout voorkomen. Denk maar aan de wasmachine en magnetron die niet starten voordat de deur gesloten is. Het gaatje in de gootsteen dat er voor zorgt dat het water niet overstroomt als de afvoer verstopt is. De tankslang bij het pompstation die automatisch afslaat als de tank van de auto vol is. Maar ook een spellingcontrole is een simpel voorbeeld van Poka Yoke. Het hele ontwerp is gebouwd op het principe dat wanneer je fouten kunt voorkomen, je ze later ook niet op hoeft te lossen.
Er zijn nog tal van voorbeelden van Poka Yoke te noemen in het dagelijks leven, of misschien kun je er zelf nog een aantal bedenken. Eigenlijk draait het allemaal vooral om een efficiënte gebruikerservaring. Maar hoe zit het met het ontwerpen en ontwikkelen van een website? Zowel gebruikersvriendelijkheid als het voorkomen van fouten zijn daar echt een must. Misschien herken je de volgende situaties wel:
1. Je wil een artikel kopen bij jouw favoriete webshop, maar daarvoor heb je een account nodig. Je begint met het creëren van een nieuw account en krijgt vervolgens de melding dat je e-mailadres al is gekoppeld aan een account. Om te voorkomen dat jij straks met vier of vijf dezelfde accounts blijft zitten, is het probleem vooraf getackeld.