Pluk de dag

Scroll

Pluk de dag: 5 manieren om het meeste uit je tijd te halen.

door Marenne Kiemeneij

In de communicatiewereld hoef je je eigenlijk nooit te vervelen. Er is altijd wel dat to-do lijstje. Het is als een lekkende boot die steeds voller blijft lopen met water hoeveel emmers je er ook uitschept. Dat ene nieuwtje wat leuk is voor Sociale Media, of idee voor een klant wat je maar beter meteen kunt uitwerken voor je het weer vergeten bent.

Oftewel, het is belangrijk om te weten hoe we het meeste uit onze tijd kunnen halen.

Weet je type: Vroege vogel of nachtdier
Iedere dag ervaren we een ‘chronotype’. Een natuurlijk patroon van pieken en dalen. Voorgeschreven door onze biologische ritmes. Ongeveer 1 op de 6 mensen is een ochtendmens. Vroeg op en vroeg naar bed. Daartegenover staat dat 1 op de 5 mensen juist in de nacht opbloeien. En dus ook wat later uit bed komen. De rest van ons valt ergens tussen die twee uitersten.

De sleutel om het beste uit je dag te halen is weten wat voor type je bent. Nachtdieren hebben een hekel aan vroege ochtenden en functioneren dus beter wanneer ze hun dag later starten. Vroege vogels pieken juist wat vroeger op de dag. Plan je dag dus waar mogelijk zoveel mogelijk afgestemd op jouw type.

Plan belangrijke taken tijdens je piek
Wat ons type ook is, we ervaren gedurende de dag allemaal een piek, een dal en een rebound, de op een na meest productieve tijd van de dag. Deze fasen beïnvloeden zowel onze prestaties als onze stemming. Het spreekt dus vanzelf dat de meest belastende taken, analytische werkzaamheden, het maken van besluiten of belangrijke werkevenementen tijdens onze hoogtepunten gepland moeten worden. Tenzij je een nachtdier bent, is dat meestal dus in de ochtend.

Bewaar creatieve taken voor de middag
Omgekeerd kunnen creatieve taken dus beter bewaard worden voor wanneer we niet op onze piek zitten. En nee hoor, dat betekend niet dat we bij communicatieregisseurs* al ons creatieve denken voor klanten tijdens onze dallen doen.  Maar wanneer je net onder je piek zit zijn onze hersenen minder alert op afleidingen en hebben we minder remmingen, waardoor de creativiteit op de vrije loop kan. Dit wordt ook wel de inspiratieparadox genoemd. Innovatie en creativiteit bloeien vaak wanneer we niet op ons best zijn.

Neem regelmatig pauze
Dit is voor ons allemaal wel het bekende trucje. Mentaal belastende taken kosten veel energie, vaak zonder dat we het merken. Het plannen van pauzes kan dit effect tegengaan. Wat nou de precieze werk- en rusttijden zijn valt over te discussiëren en zal per persoon verschillen, maar zorg voor regelmatige pauzes waarin je even een wandeling maakt, kletst met een vriend of vriendin over iets anders dan werk of een potje tafelvoetbal.

Neem tijd voor je lunch
De lunchpauze wordt nog te vaak vervangen door snel een boterham achter je computer of zelfs helemaal vergeten. Maar ook dit werkt contraproductief. Uit eerdere studies is gebleken dat werknemers die wel tijd namen voor de lunch minder tekenen van stress en uitputting vertoonden dan werknemers die dit niet deden.

Nu je de impact van de dagelijkse pieken en dalen kent, kun je inschatten hoe je beter kunt surfen op de golven van de dag. Wat kan je verzetten om de juiste taken op het juiste moment aan te pakken en hoe schenk je evenveel aandacht aan je afspraken als aan je pauzes.


Wat ook nog kan helpen
– Zorg voor een opgeruimd bureau
– Hou jezelf upbeat met een lekker muziekje
Maak een planning
Pluk de dag… Dat doen wij ook.

Contact

Edisonring 2 – 6669 NB Dodewaard
0488 417 450
info@communicatieregisseurs.com

Of gewoon een vraag.

Footer contact Dekstop

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.