Meer PK’s uit je MKB motor

MKB is de motor van de economie, hoe haal je meer pk’s uit jouw motor…

door René van Eck

Minister Kamp ziet het MKB in Nederland als motor van de economie, veel werkgelegenheid, noeste arbeid, innovatief en altijd op zoek naar oplossingen. Maar zoals bij iedere motor is er regelmatig brandstof en onderhoud nodig en moet af en toe een onderdeeltje worden vervangen.Vaak hoor je kreten als “de overheid moet beter ondersteunen”, “er zijn veel te veel regels om te kunnen ondernemen” of “de banken verstrekken geen krediet”. Tja, soms is het ook wel eens lekker om kritisch op de buitenwereld te zijn. Maar uiteindelijk moet je het toch zelf doen. Achter het stuur van je eigen onderneming en gas geven. Maar hoe doe je dat? Hoe word je onderscheidend en verbeter je je rendement? In dit blog behandelen we de komende weken de vijf stappen die Simpel maar Uniek hiervoor hanteert.

Stap1: Unieke bedrijfseigenschappen

Ga eens, met een doorsnee van mensen uit je bedrijf, op een rij zetten wat de unieke bedrijfseigenschappen zijn van jouw organisatie. Heb je geen personeel, vraag een paar mensen buiten je bedrijf om mee te brainstormen. Ga vervolgens de boer op en vraag aan je klanten om aan te geven op een schaal van 1-5 hoe belangrijk zij deze unieke bedrijfseigenschappen vinden. Hoe belangrijk vindt je klant leversnelheid, accuratesse, openingstijden, breed assortiment, vriendelijke service, de prijs of welke eigenschap dan ook? Zet dit eens op een rijtje. Jij dacht vast dat een paar eigenschappen heel belangrijk waren, terwijl je klant dit minder relevant vond. Breng ook eens op deze wijze je concurrenten in kaart: waar onderscheiden zij zich op? Als je jouw plaatje en die van je concurrenten combineert, krijg je een goed beeld van de mate van concurrentie. Het wordt nu al mooi duidelijk waar je je in onderscheidt.  Of is het pijnlijk te constateren dat je in een sterk concurrerende markt opereert en de eigenschappen waarvan jij dacht dat ze jouw bedrijf uniek maken dezelfde zijn als die van de concurrent. Welkom in de grote groep MKB bedrijven die elkaar op dezelfde punten beconcurreren. Om maar niet te spreken van het online aanbod dat in vrijwel iedere branche actief is.

Tijd om even de motor van je eigen bedrijf stil te zetten en na te denken over of en hoe het anders kan? Is het zoeken naar een speld in de hooiberg? Of kun je leren anders naar de hooiberg te kijken? In ons volgende blog nemen we je mee over de grenzen van je eigen markt: hoe kun je vanuit een ander perspectief kijken?

Contact

Edisonring 2 – 6669 NB Dodewaard
0488 417 450
info@communicatieregisseurs.com

Of gewoon een vraag.

Footer contact Dekstop

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.