Is WhatsApp next?

Scroll

Welk sociaal media kanaal is next?

door Marenne Kiemeneij

Elk social media kanaal wordt op den duur overgenomen door bedrijven. Je kunt niet meer door Facebook scrollen zonder gesponsorde content tegen te komen, op Instagram worden de stories van je vrienden steeds onderbroken door advertenties en op Snapchat zijn zelfs de filters gesponsord. Welk sociaal media kanaal is next?

Ons vertrouwde communicatiekanaal WhatsApp, waar je vooralsnog ongestoord met vrienden en familie in contact kunt zijn, is misschien wel het volgende slachtoffer wat overgenomen wordt voor zakelijke doeleinden. Steeds meer bedrijven geloven erin, WhatsApp als communicatiemiddel. Begin 2019 telde WhatsApp 12 miljoen gebruikers in Nederland. Statistisch gezien bijna driekwart van de inwoners en daarmee dus voor veel bedrijven ook een groot gedeelte van de doelgroep. Maar hoe kun je als bedrijf je voordeel doen met WhatsApp als communicatiekanaal.

Interne communicatie
WhatsApp als intern communicatiemiddel ligt misschien heel erg voor de hand, maar toch hoort hij er wel bij op de lijst. Er zijn veel online opties te vinden voor communicatietools voor bedrijven, maar waarom houden we het niet gewoon bij WhatsApp? Bijna iedereen heeft toegang tot deze app, je hoeft geen nieuw programma te leren kennen en er kunnen makkelijk groepen gemaakt worden voor bijvoorbeeld verschillende afdelingen of projecten. Met de desktop versie wordt het nog sneller om even een “appje” naar een collega te sturen.

WhatsApp als klantenservice
Of we het er nou mee eens zijn of niet dat ook WhatsApp overgenomen wordt door bedrijven, eerlijk is eerlijk, er zitten ook veel voordelen aan. WhatsApp is een van de meeste gebruikte apps van dit moment. Misschien spreek ik alleen voor mezelf, maar ik betrap mezelf er altijd op dat wanneer ik even gauw iets nodig heb, ik er snel even een “appje” uitgooi. Maar als ik dat naar vrienden op die manier doe, waarom dan niet naar een organisatie. Steeds meer bedrijven maken gebruik van WhatsApp business als toevoeging op hun klantenservice. Het is makkelijk, toegankelijk, gratis en voor veel mensen een snelle manier van communiceren. Een bedrijf kan zo op een laagdrempelige manier klaar staan voor de doelgroep. Een leuk voorbeeld is bv. de reactie die ik van Picnic Bezorgservice kreeg nadat ik hen een vraag stelde over ingeleverde flessen.

“Door de persoonlijke en leuke reactie zet Picnic direct de toon voor een leuk, persoonlijk en laagdrempelig gesprek.”

Naast Picnic, zijn er ook veel andere bedrijven die diensten via whatsapp gesprekken aanbieden. Denk maar aan de RTL nieuws die in twee minuten de laatste nieuwsupdates in een gesproken bericht doorstuurt. Of familiedokters die zelfs consultgesprekken via WhatsApp aanbieden. Zelfs de politie maakt gebruik van WhatsApp. Burgers kunnen via de app vragen stellen of meldingen doen.

Gesponsorde advertenties
Nadat WhatsApp in 2014 overgenomen is door Facebook, leek het onvermijdelijk dat er binnen de kortste keren ook advertenties op WhatsApp rond zouden slingeren. Gelukkig merkte de consument lange tijd weinig van de overname, maar afgelopen week heeft Facebook op de Facebook Marketing Summit aangekondigd dat het in 2020 toch zover gaat zijn. Er komen advertenties op WhatsApp. Vooralsnog zullen dat advertenties zijn die vergelijkbaar zijn met de stories op Instagram. Fullscreen-advertenties in het status-gedeelte. Behalve de advertenties in WhatsApp zelf zal Facebook adverteerders de mogelijkheid bieden om een WhatsApp-knop onder advertenties op Facebook en Instagram te zetten. Daardoor kunnen gebruikers contact opnemen met bedrijven via WhatsApp. Oftewel de klantenservice.

Het is dus nog even wachten, maar ook op WhatsApp zijn we binnenkort niet meer veilig voor advertenties. Mocht je als bedrijf willen inspelen op de nieuwe ontwikkelingen, kun je je dus nog even inlezen. En natuurlijk helpen wij je anders ook graag op weg.

Contact

Edisonring 2 – 6669 NB Dodewaard
0488 417 450
info@communicatieregisseurs.com

Of gewoon een vraag.

Footer contact Dekstop

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.