In de Mix

Scroll

De kracht van online en offline

door Annemarie van Eck

Vijftien jaar geleden ging het meeste marketingbudget naar offline communicatie, oftewel drukwerk, promotiemateriaal en buitenreclame. In de afgelopen jaren trad een ware verschuiving op. Tegenwoordig gaat het geld vooral naar de online kanalen. Websites, apps, bedrijfsvideo’s, sociale media en online advertenties zijn van groot belang voor campagnes of om naamsbekendheid te creëren. Maar bereik je jouw doelgroep met offline communicatie nu echt minder goed dan met online communicatie? Tijd om de voor- en nadelen van offline en online communicatie eens op een rijtje te zetten.

De voor- en nadelen van offline communicatie

Onder offline communicatie verstaan we alles wat je kunt vastpakken. Je visitekaartje, roll-up banner, pennen en autobelettering bijvoorbeeld.

Voordelen:

 • Je maakt een blijvende indruk. Een klant kan een geprinte uiting bekijken wanneer het hem of haar uitkomt.
 • Je bent onderscheidend. In een wereld die al verzadigd is door digitale communicatie, val jij met jouw offline uiting extra op bij je klant.
 • Je communiceert kwaliteit. Met een offline boodschap laat jij zien dat dat de klant belangrijk is en geen duizend in een dozijn, zoals bij digitale uitingen. We kennen allemaal het ouderwetse gevoel van aanraking bij een brochure!

Nadelen:

 • Offline communicatie is traag. Voordat offline uitingen geproduceerd en geleverd zijn, kan jouw boodschap al achterhaald zijn.
 • De resultaten zijn lastig meetbaar.
 • Offline communicatie kun je heel moeilijk persoonlijk inzetten.

De voor- en nadelen van online communicatie

Met online communicatie verwijzen we naar alles wat zich op het internet afspeelt. Denk aan een Instagram-post, een LinkedIn-advertentie, een interactieve video of een website.

Voordelen:

 • Je kunt de resultaten per kanaal meten. Daardoor heb je direct inzichtelijk hoe je jouw klant het beste bereikt.
 • Je zet online communicatie onmiddellijk en overal indoor het gebruik van mobiele telefoons en digitale schermen. Je bereikt je klant dus op elk moment van de dag.
 • Je richt je heel makkelijk op één specifieke doelgroep, omdat elk online medium een specifieke doelgroep trekt. Zo maak je heel makkelijk communicatie op maat.

Nadelen:

 • Overcommunicatie. Ben je te veel (en vooral te vaak) aanwezig online, dan haken klanten misschien af.
 • Online heerst een korte aandachtsspanne. Digitale uitingen komen vaak voorbij op het moment dat de klant al bezig is met iets anders. Hebben ze niet de volledige aandacht voor jouw boodschap, dan komt die misschien niet goed over (of blijft hij niet hangen).
 • Er is veel concurrentie online. Het wordt steeds drukker op het internet en daardoor is het lastiger om je te onderscheiden.

“De kracht van mixen”

De kracht van de mix van offline en online

Iedereen bekijkt communicatie op zijn eigen manier. De één geeft voorkeur aan fysiek bekijken en voelen, de ander luistert liever en weer ander wil snel iets – liefst op een telefoon – lezen. Dus: bereik jij jouw doelgroep het beste met offline of online communicatie?

Ieder voordeel heeft een nadeel en ieder nadeel een voordeel. Communicatieregisseurs* gelooft daarom dat de kracht van goede communicatie bestaat uit een mix van online en offline. Want: ieder kanaal spreekt op een andere manier een andere doelgroep aan. Daarnaast heeft de mix van offline en online een herhalende factor. Je beïnvloedt je klant door herhaaldelijk op diverse momenten ‘aanwezig’ te zijn, zonder dat elke keer op dezelfde manier te doen. Bijvoorbeeld eerst met een flyer op de deurmat, en vervolgens via een mobiele advertentie.

De ideale  marketingmix

Goede communicatie bestaat dus uit een mix van offline én online. Maar wat is de ideale, meest effectieve marketingmix voor jouw bedrijf? Dat is helemaal afhankelijk van je doelgroep en je diensten of producten. Als allround communicatiebureau zijn wij specialist in offline én online communicatie. En hebben wij ervaring met heel veel branches en sectoren. De ideale mix voor jou samenstellen: daarin zit onze kracht. Nieuwsgierig wat we voor jou kunnen ‘mixen’? Neem direct contact met ons op. Wij adviseren je graag.

Contact

Edisonring 2 – 6669 NB Dodewaard
0488 417 450
info@communicatieregisseurs.com

Of gewoon een vraag.

Footer contact Dekstop

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.