Hoe is jouw vindbaarheid?

Is de vindbaarheid van jouw website echt zo goed?

door Annemarie van Eck

We komen het nog al eens tegen als het gaat om de vindbaarheid van websites. Klanten die denken goed te scoren in Google maar daadwerkelijk een stuk lager staan dan ze verwachten.

Hoe kan dit?
De vindbaarheid van een website heeft alles te maken met de persoonlijke voorkeur waar Google rekening mee houdt. Google noemt dit “personalized search experience” oftewel persoonlijke zoekervaring. Vroeger kreeg iedereen dezelfde zoekresultaten te zien bij een bepaalde zoekterm, maar die dagen zijn voorbij. Google houdt namelijk bij waar je computer staat in Nederland, wat je voorkeuren zijn en waar je al hebt gekeken op internet in het verleden. Google gebruikt deze gegevens vervolgens om jou te helpen met jouw zoekervaring. De zoekresultaten die jij te zien krijgt zijn dus eigenlijk voor jou op maat gemaakt.

We geven een voorbeeld; je zoekt een kapper en typt dit in bij Google. Google komt nu met zoekresultaten van kappers uit jouw omgeving en niet uit een totaal ander deel van Nederland. Google kijkt namelijk waar de computer staat waarmee je deze zoekterm “kapper” hebt ingevoerd.
Als we kijken naar jouw eigen bedrijf werkt het als volgt; uiteraard heb je, met jouw computer, vaak jouw eigen bedrijfswebsite bezocht. Google houdt dit bij en registreert dit als een favoriete website voor jou. Wanneer je zoekt op een zoekterm die bij jouw bedrijf, diensten of producten past zal Google jouw bedrijfswebsite hoog in de zoekresultaten laten zien. Want Google heeft deze immers geregistreerd als een favoriete website en denkt dat je deze opnieuw wil bezoeken.

Hoe kom je de vindbaarheid van jouw website te weten?
Dat kan door middel van een incognitovenster (of privé venster) in de browser. Dit is een anoniem venster waardoor er geen informatie is geregistreerd over bijvoorbeeld jouw internet geschiedenis.
Een incognitovenster is te openen bij de browsers Firefox en Google Chrome door rechts bovenin op dit icoon te klikken. Er opent zich een pull down menu waarin je kan klikken op “nieuw incognitovenster”of “nieuw privé venster”. In het venster wat nu verschijnt ga je naar www.google.nl.

Bij Google kan je bovenin kiezen voor Zoekhulpmiddelen, zie afbeelding hierboven. Als je hierop klikt verschijnt een nieuwe regel, bij het laatste item (helemaal rechts) staat jouw locatie. Als je op deze locatie klikt vul je in het invulveld daaronder Nederland in. Vervolgens zie je nu de zoekresultaten die jouw klanten ook te zien krijgen. Je kan hier ook een andere locatie invullen waar bijvoorbeeld veel klanten vandaan komen. Je ziet nu dat je bedrijfswebsite een andere positie heeft en dat de vindbaarheid waarschijnlijk minder is dan je verwacht had.

Is dit te technisch voor jou? Wil je echt weten waar jij staat bij Google? Laat ons dan GRATIS de vindbaarheid in kaart brengen door een positioneringsrapport. Klik hier om jouw gegevens in te vullen.

Is jouw website niet op pagina 1 of 2 in Google te vinden dan is dat uiteraard een gemiste kans? Overweeg dan een eenmalig zoekmachine optimalisatie traject om de vindbaarheid te vergroten.

Contact

Edisonring 2 – 6669 NB Dodewaard
0488 417 450
info@communicatieregisseurs.com

Of gewoon een vraag.

Footer contact Dekstop

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.