Hashtags

Scroll

Hashtags

door Marenne Kiemeneij

Albert Einstein – relativiteitstheorie
Thomas Edison – de gloeilamp
De gebroeders Wright – het vliegtuig
Nikola Tesla – elektriciteit en transformatoren
Chris Messina – de hashtag

Een lijst met grote namen en nog grotere uitvindingen. De meeste namen zullen je bekend voorkomen, maar ik kan de wielen al horen draaien bij de naam Chris Messina. Misschien niet de meest bekende uitvinder, maar voor een Sociale Media specialist zeker wel een belangrijke. In 2007 introduceerde Chris Messina de hashtag, in eerste instantie om berichten te groeperen. Nu wordt het ‘hekkie’ ook gebruikt om naar onderwerpen te zoeken en om te zien wat populaire topics zijn.

Vanaf 2009 wordt er officieel een hyperlink gemaakt wanneer een hashtag voor een woord of reeks woorden gezet wordt. Op die manier kunnen ze veel toegevoegde waarde geven aan een bericht op sociale media. Hashtags zijn dé manier om snel informatie te vinden op Sociale Media. Maar te pas en te onpas hashtags gebruiken heeft weinig zin.

Het inzetten van hashtags op de juiste manier is geen hogere wiskunde, maar vergt wel enige uitleg. In dit blog proberen we wat opheldering te geven.

Gebruik relevante hashtags
Om meer likes op je bericht of pagina te krijgen is het belangrijk om relevante hashtags te gebruiken. Door het gebruik van hashtags geef je als het ware een soort categorie mee aan je bericht. Geïnteresseerden kunnen dan makkelijker het bericht vinden en het bericht liken. Wanneer je onrelevante hashtags gebruikt komt je bericht bij de verkeerde mensen terecht en zul je geen extra likes krijgen, want het onderwerp waar zij interesse in hebben komt niet overeen met jouw bericht.

Je kunt hashtags volgen
Op Instagram is het mogelijk om hashtags te volgen. Dit betekent dat jouw bericht met het gebruik van de goede hashtags op de feed verschijnt van mensen die waarschijnlijk interesse hebben in jouw bericht. En dus geneigd zijn het bericht te liken en eventueel jouw account te gaan volgen. Hartstikke handig om je bericht te verspreiden, maar let er wel op dat mensen aan kunnen geven dat ze jouw bericht voor die hashtags niet meer willen ontvangen. Dat brengt ons terug bij het vorige punt. Zorg ervoor dat je hashtags relevant zijn.

Oneindig hashtags plaatsen voor beter resultaat?
Klinkt verleidelijk toch? Hoe meer hashtags, hoe meer je bericht verspreid wordt. Maar er zit een maximum aan. Je kunt op Instagram tot 30 hashtags toevoegen in een bericht en 10 in een story. Probeer je er stiekem toch meer? Dan wordt je bericht niet gepubliceerd.

De beste hashtags voor jouw merk
Welke hashtags voor jouw bericht en jouw bedrijf werken hangt af van de branche waarin je werkzaam bent of de dienst die je verleent. Vaak kun je door even op Google te zoeken hele lijsten vinden met hashtags die voor jouw bericht relevant kunnen zijn. Ook kun je kijken wat de concurrentie op Instagram voor hashtags gebruikt. Je kunt ervoor kiezen om dezelfde hashtags te gebruiken, of om deze juist niet te gebruiken om in ander vaarwater te gaan zitten. Zijn er influencers op Instagram die populair zijn in jouw branche? Kijk dan wat zij voor hashtags gebruiken. Via de zoekfunctie kun je ideeën op doen voor gerelateerde hashtags waar je zelf nog niet opgekomen was. Je hoeft het wiel ook niet altijd opnieuw uit te vinden, bekijk je oudere berichten en hergebruik hashtags waar je eerder succes mee had.

Toegang tot gegevens
Om te zien of je resultaat bereikt met jouw hashtags op een zakelijk account op Sociale media kun je de statistieken bekijken. Door onder je geplaatste bericht op statistieken bekijken te klikken en vervolgens naar boven te swipen krijg je een overzicht van een aantal resultaten van je bericht.

Zoals het meeste op Sociale Media is het vooral proberen, proberen en nog een keer proberen en kijken wat het beste resultaat geeft. Wil je iets gerichter aan de slag en heb je daar hulp bij nodig? Bel met Hans of Rene dan kunnen we verder praten over Sociale media campagnes.

Contact

Edisonring 2 – 6669 NB Dodewaard
0488 417 450
info@communicatieregisseurs.com

Of gewoon een vraag.

Footer contact Dekstop

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.