“Doe ons maar een lekker catchy viral filmpje, zoals die van uhh…”

“Doe ons maar een lekker catchy viral filmpje, zoals die van uhh…”

door Hans van Schenkhof

“Jullie verzorgen toch reclamecampagnes?” “Ja zeker.” “En animaties en videoproducties?” “Ja hoor.” “Kunnen jullie dan een leuk viral filmpje voor ons maken? Je weet wel, zo’n filmpje dat duizenden keren bekeken, gedeeld en geliked wordt.” Tja, wat moeten we daar nu op antwoorden? Het lijkt op zich een logische vraag, maar het antwoord is lastig en het zal je snel duidelijk worden waarom. Sluit voor de aardigheid eens tien seconden je ogen. Denk aan een viral filmpje, de boodschap die het overbracht en belangrijker nog, wie de afzender was. We beginnen nu. Eén, twee, drie… Gelukt? Dat viel eigenlijk best tegen of niet? Toch zijn ze er echt. Zo waagde Jean-Claude van Damme zich op twee rijdende Volvo vrachtwagens, voelde mensen zich een echte James Bond tijdens ‘Unlock the 007 in you’ van Coca Cola Zero en zijn de dansende baby’s van Evian water ook goed voor een slordige 79 miljoen weergaven. Ben je nog steeds niet volledig overtuigd? Wij ook niet. En dat is nu precies waar we over struikelen. Wat is de relevantie van een te gek catchy filmpje wanneer de afzender niet wordt herkend en het zelfs de naamsbekendheid niet verbetert.

Toch was er vorig jaar een variant op een viral, die meer dan succesvol was. Dikke kans dat je er zelf ook aan mee hebt gedaan. Dat je je eigen viral movie hebt gemaakt die is gedeeld, geliked en honderden keren is bekeken. Gaat er al een lichtje branden? Natuurlijk, ‘The Ice Bucket Challenge’! Gestart op 29 juli 2014 door voormalig honkballer en ALS-patiënt Pete Frates uit Amerika. In de Verenigde Staten werd 79,9 miljoen dollar opgehaald en er waren op Facebook maar liefst 2,4 miljoen filmpjes te zien van mensen die de uitdaging aangingen. Ook in Nederland werd de challenge, nadat  Beau van Erven Dorens en Renate Verbaan als eerste op tv een emmer ijs over zich heen gooiden, een groot succes. 51.000 Filmpjes zijn er gepost door onder andere minister-president Mark Rutte, Vigo Waas en Georgina Verbaan. Maar laten we eerlijk zijn. Er kwam een punt waarop we dachten: “Zo is het wel genoeg geweest.” Het goede doel ten spijt.

Wist je trouwens dat de eerste Nederlandse tv-commercial stamt uit januari 1967? Een prachtig gevatte, natuurlijk zwart-witreclame voor de krant. Je luistert naar een hard tikkende klok en ziet een man in strak pak die in zijn fauteuil de krant leest. “Tiktak, tiktak, tiktak, tiktak… Zeven seconden geleden begon de reclame op jouw televisie. Je wist het uit de krant… Leg nu de krant even opzij, want er komt reclame op jouw beeldbuis. Je kan straks immers rustig verder lezen. Want jouw krant kun je niet missen, geen dag.” Briljant!

De kans is groot dat je de eerste tv-reclame van de STER nog nooit hebt gezien, maar zonder twijfel ken je de reclamecommercials van Centraal Beheer die steevast eindigen met de woorden “Even Apeldoorn bellen”. De eerste commercial uit de serie dateert uit 1985 en in 2015, dertig jaar later, worden er nog steeds nieuwe commercials uitgebracht. Nog altijd scherp, eigentijds en bovendien relevant. En dat is precies waar het om gaat; relevantie. Geen filmpje om zomaar op te vallen, leuk of grappig te willen zijn, maar om aan te spreken, te raken en te bewegen. En dat is dan weer precies waar wij van Communicatieregisseurs* goed in zijn. Dus zit je met de vraag “Hoe moet ik mijn doelgroep bereiken, boeien en binden?” Bel ons dan even.

Logo veranderingen

Contact

Edisonring 2 – 6669 NB Dodewaard
0488 417 450
info@communicatieregisseurs.com

Of gewoon een vraag.

Footer contact Dekstop

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.