Broodje sociale media

Scroll

Sociale mediamarketing is net zo makkelijk als het maken van een broodje hamburger.

door Marenne Kiemeneij

Als vegetariër zijn mijn gedachtes niet heel vaak bij hamburgers, maar als Contentmanager hou ik me wel veel bezig met sociale media. Ik hoor je al denken wat een rare vergelijking, maar deze twee hebben meer met elkaar gemeen dan je verwacht. Het geheim zit hem namelijk in het stapelen. Het opbouwen van de perfecte hamburger vergt tactiek, anders valt hij binnen no time uit elkaar. Hetzelfde geldt voor je sociale mediakanalen. Door deze op de juiste manier op te bouwen, zorg je ervoor dat je altijd met een goede basis start aan jouw sociale mediamarketing en stort de boel niet zomaar in elkaar.

De voordelen van het gebruik van sociale media voor bedrijven hebben we vaker in blogs besproken. Toch zien we dat veel mensen er nog tegenop zien om ermee te beginnen, terwijl er weinig mensen zijn die hun hand omdraaien voor het maken van een lekkere burger. Dus als we die twee nou eens naast elkaar leggen, dan wordt sociale mediamarketing straks nog net zo makkelijk als het maken van een broodje hamburger.

Sociale mediamarketing kan net zo makkelijk zijn als het maken van een broodje hamburger.

Creëer je sociale mediaprofielen
Voordat je kunt starten met het creëren van je profielen, moet je bedenken met welke kanalen je wilt gaan werken. Instagram, Facebook en LinkedIn zijn de meest voor de hand liggende kanalen om als bedrijf mee te starten. Maar wanneer kies je voor wat? Kort gezegd zijn Facebook en Instragram voor de B2C markt en LinkedIn richt zich op B2B. Het bepalen van de juiste kanalen heeft te maken met de doelstellingen die je wilt behalen en de doelgroep die je wilt bereiken. Vervolgens kunnen de profielen voor een of meerdere kanalen aangemaakt worden. Net als het broodje is dit de basis voor je sociale media marketing.

Je profielen instellen
Een bruin blaadje sla ziet er niet zo appetijtelijk uit als een vers, groen, knapperig blaadje sla. Het oog wil tenslotte ook wat. Dat geldt ook voor je profielen. Wanneer je content via jouw kanaal wil publiceren, is het belangrijk om te controleren of je profiel up-to-date is. Het optimaliseren van jouw sociale mediaprofiel bestaat vaak uit drie onderdelen. Allereerst het instellen van de profielfoto, header en omslagfoto. Zorg ervoor dat hierbij de bedrijfsidentiteit goed naar voren komt. Schrijf daarna een duidelijke beschrijving van je bedrijf. Veel sociale media kanalen helpen je hiermee door aan te geven welke informatie belangrijk is om te vermelden. Ten slotte is het altijd raadzaam om een link naar je website te plaatsen. Zo zorg je voor meer verkeer op je website, waar de potentiële klant meer informatie kan vinden of zaken kan doen.

Plaats je content
Wat is een broodje hamburger zonder de burger? Nou eigenlijk niks. Sociale mediakanalen zonder content ook niet. Het plaatsen van content op je kanalen zorgt ervoor dat er verkeer over je kanalen blijft gaan. Door likes, shares en reacties die mensen op je content plaatsen, wordt je bericht verspreid en komt het bij een brede doelgroep terecht.

Hashtags toevoegen.
Om ervoor te zorgen dat je content nog verder verspreid wordt, is het toevoegen van hashtags essentieel. Je kunt het zien als de toppings op je bericht. Augurkjes, uitjes, tomaat of jalapeños, iedereen heeft wel een voorkeur. Hashtags zijn de voorkeuren van de sociale media gebruikers. Ze kunnen hashtags volgen die ze interessant vinden of ze kunnen als zoekterm gebruikt worden. Door de juiste hashtags te gebruiken komt je bericht terecht bij mensen die potentieel je toekomstige klant kunnen zijn.

Bedrijven taggen
Door andere bedrijven te vermelden ofwel “taggen” in jouw bericht, kun je gebruik maken van het bereik van het andere bedrijf. Heb je samengewerkt aan een toffe opdracht? Of heb je een leuk project afgeleverd voor een klant? Zorg dat je het bedrijf tagged en vraag ook zeker of zij dat bij jou ook willen doen.

Zorg voor interactie
Om net als gesmolten kaas in de diepste kieren van de sociale netwerken te sijpelen, is het belangrijk dat je zelf actief bezig blijft op alle kanalen. Door andere profielen te volgen, berichten te liken of “comments” te plaatsen onder interessante content. Je kunt ook interessante content van een klant of misschien wel een concurrent delen op je eigen kanaal. Zo zorg je ervoor dat jouw content zich ook verspreid en dat je overal zichtbaar bent met jouw profiel. Proactief is het codewoord voor een succesvol sociaal media profiel.

Publiceer consistent
Je kanalen zijn klaar, je content is geplaatst en nu? Wat houdt het broodje bij elkaar? Je hebt door het stapelen ondertussen heel wat likes en volgers gegenereerd, maar hoe zorg je ervoor dat ze er niet met de eerste hap weer tussenuit vallen? Om ervoor te zorgen dat niet al je harde werk voor niets is geweest moet je er echt voor zorgen dat je consistent berichten en content blijft plaatsen. Hou je kanalen up-to-date en overzichtelijk. Zorg dat je kanaal een, afhankelijk van je doelstelling,  toegevoegde waarde heeft voor je doelgroep.

Adverteren op sociale media
Als kers op de taart, of als vlaggetje op de burger is adverteren altijd aan te raden. Vooral bij het starten van een nieuw kanaal. Zonder volgers kan content zich slecht verspreiden door het alleen als bericht te plaatsen. Door een advertentie campagne op te zetten, kun je content toch bij vooraf gedefinieerde doelgroepen krijgen. Hierdoor kun je likes en volgers op een snelle en effectieve manier genereren, waardoor in de toekomst geplaatste berichten wel verspreid worden.

Heb je ook zin gekregen in dat broodje sociale media? Begin dan gewoon met stapelen. Kom je er niet uit of zullen we samen kijken naar je doelstellingen en de bijpassende kanalen en content? We helpen jou graag met jouw sociale mediastrategie.

Contact

Edisonring 2 – 6669 NB Dodewaard
0488 417 450
info@communicatieregisseurs.com

Of gewoon een vraag.

Footer contact Dekstop

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.